"Ma straduiesc sa sporesc frumusetea lumii cu picuri de miere..."-Interviu cu Neli Pfeiffer, Apiestetic



Prima mea crema de fata se numea Ada si avea miros de capsuni. Aveam 15 ani, paraseam copilaria si incepeam sa fiu interesata de arsenalul feminin. 

Primele probleme cu tenul le-am experimentat nu in adolescenta, cand m-am bucurat de un ten sanatos, fara acnee, ci o data cu mutarea in Bucuresti, cu ani in urma. Nu aveam pe atunci nici un sfert din ce am acum in dulapiorul de la baie. Nu stiam sa aleg ori sa folosesc corect un fond de ten, pentru simplul motiv ca nu avusesem nevoie de unul. Aveam tenul curat si radiant si ma bazam din plin pe zambetul meu si pe stralucirea ochilor. 

Praful, aglomeratia, caldura din capitala, stresul si agitatia zilelor de aici-toate au facut ravagii pe fata mea. Pielea a devenit din normala, mixta-in timp ce obrajii se uscau, deshidratati, fruntea si barbia, asa numita zona T, devenea lucioasa. 

La cateva luni de la instalarea in Bucuresti, m-am dus la un centru spa. Masaj cu pietre vulcanice si un tratament facial. Cosmeticiana mi-a spus atunci ca ar fi bine sa folosesc zilnic un fond de ten pentru bariera de protectie impotriva prafului de pe strazi, dar si ca ar fi bine sa merg la tratamente de curatare si hidratare macar de doua ori pe an-primavara si toamna. 

O vreme am continuat sa merg la Brasov pentru orice aveam nevoie-cosmetica, tuns, vopsit, apoi, cand oamenii cunoscuti s-au risipit, mi-am zis ca e timpul sa gasesc si in Bucuresti un loc al meu. 

Cand am inceput cautarile unui salon, aveam in vedere trei aspecte importante: sa foloseasca produse cat mai naturale, sa aiba preturi accesibile si o locatie centrala. Toate aceste criterii le intruneste salonul Apiestetic

Inainte de Pasti le-am calcat pragul din nou, pentru curatenia de primavara. Pentru ca in timpul celor aproape doua ore si ceva de rasfat am povestit vrute si nevrute cu doamna Neli Pfeiffer, m-am gandit sa va aduc mai aproape o particica din ce inseamna munca unei femei incredibile si salonul ei unde primeste zeci de femei. 


Neli Pfeiffer
"Mă străduiesc să sporesc frumusețea lumii cu 'picuri' de miere. Acest lucru mi-a deschis fiecare particică a inimii mele, este o profesie complexă, cu interacțiuni subtile între mine și client, se naște o relație, cu beneficii de ambele părți. Uitându-mă înapoi, îmi place să cred că meseria de cosmetician nu mi-am ales-o eu, ci ea m-a ales pe mine."



Care este povestea Dvs.? Cum s-a nascut pasiunea pentru cosmetica?

Aveam 20 de ani si inca nu stiam ce vreau sa fac. Cochetam cu o multime de domenii (arheologie, drept, farmacie..). Eram vraiste in interiorul meu, insa plina de lumina, bucurie inocenta fara vreun motiv anume. Intotdeauna mi-au placut armonia, frumosul sub toate aspectele. Dintr-o intamplare (sau nu?) am aflat despre scoala de cosmetica, mi-a suras ideea si m-am inscris la examenul de admitere. A fost un examen greu, cu materii complexe (anatomie, dermatologie, chimie). Am invatat de mi-am tocit coatele si am intrat. Concurenta era mare insa eu am fost foarte determinata. Cand au inceput cursurile, parca m-am luminat si am simtit pur si simplu ca acolo imi este locul. In timpul scolii am fost “tocilara”, am invatat tot ce se putea invata, exersam practica si acasa. Tin minte ca am plans si am patimit ingrozitor la inceput, fiindca aveam senzatia ca aveam doua “parizare” in loc de maini. Ambitia, determinarea si suportul sotului meu (care m-a sustinut tot timpul si caruia ii datorez multe din reusitele mele) m-au ajutat sa termin cu brio scoala. (multumesc Costi oriunde ai fi acolo printre stele).

De ce cosmetica cu produse apicole?

A urmat repartitia la Igiena (asa erau mersurile pe atunci). Dupa mirajul scolii, m-am trezit intr-o lume in care eu nu ma regaseam. Nu asa vedeam eu cosmetica: barfe, importanta bacsisului raportat la clienti, servicii incomplete. Nu erau oamenii de vina, ci sistemul. Insa si de data aceasta, Divinitatea a fost de partea mea si mi-a aparut oportunitatea sa ma angajez in cadrul Clinicii de Apiterapie ca si cosmeticiana. Era un concept inovativ la vremea respectiva, o policlinica unde pacientii erau tratati pentru multe afectiuni cu produsele apicole. Aici am invatat eu despre mirajul produselor apicole. Policlinica de Apiterapie de pe str. C.A. Rosetti 31, este o legenda deja in Bucuresti. Ea a fost infiintata de catre prof. Harnaj (“Dom’Profesor”), fondatorul Asociatiei de Apicultura, cel care a construit platforma de la Baneasa, Institutul apicol de cercetare (ICDA), liceul apicol.
Ani buni am lucrat cu produsele apicole in starea lor bruta, dar si inglobate in produse cosmetice. Devenisem autodidacta, participam la intalnirile cu apicultori, medici, cercetatori, farmacisti. In scurt timp am obtinut rezultate foarte bune (acneea se rezolva, ridurile se diminuau, obrazul clientelor devenea proaspat, catifelat), bogatia biochimica a produselor isi facea treaba ca antidot al imbatranirii.

Ne puteti povesti putin despre brandurile de produse cosmetice cu care lucrati? Cum decideti colaborarea cu un brand?

In cadrul centrului nostru, am completat linia apicola specifica ApiEsteticului cu brandul dr. Nobis (din Germania). Colaborarea cu dr. Nobis ne-a adus rezultate foarte bune, fiindca are linii dedicate produselor apicole (Biosbee, Apiserum). De asemenea, ingredientele active ale brandului - colagenul, elastina, acidul hialuronic, etc., completeaza foarte bine sinergetic cu produsele apicole brute. Lucram cu acest brand de peste 15 ani. Putem sa spunem ca am tratat o generatie intreaga cu el, cu rezultate foarte bune. Cu timpul, am testat si noile branduri din piata, scurte perioade am lucrat cu unele produse de la ei, insa pe locul 1 se afla mereu albina pentru ca toate produsele ei sunt autentice, corect echilibrate, naturale.
Un brand serios de cosmetice profesionale trebuie sa aiba diversitate cat mai mare, ingrediente active de calitate si concetrate optime. Foarte importanta este testarea produselor. O cosmeticiana buna ar trebui sa inteleaga principiile active ale produselor si priveasca dincolo de marketingul agresiv al multor branduri cosmetice.

Mie imi spuneti ca am gene bune, dar si asa, din cauza poluarii urbane, tot am nevoie de ingrijire suplimentara la salon. Ce poate face acasa o femeie, care nu isi permite, nici ca timp, nici financiar, ca sa isi intretina tenul? Aveti mici sfaturi de frumusete pentru aceasta categorie?

Ingrijirea cosmetica trebuie sa porneasca la o diagnosticare corecta a nevoilor tenului. Consilierea de specialitate este primul pas catre o ingrijire corecta si cu rezultate. Fiecare tip de ten este diferit si cu nevoi deferite. Dupa ce ati obtinut diagnosticul corect, atunci va puteti cumpara si alcatui o rutina cosmetica proprie, care sa se potriveasca.

 Daca ar fi sa imi dati un singur sfat legat de frumusete, care ar fi acela?

Frumusetea, exista in fiecare dintre noi. Frumusetea adevarata nu este vizibila sau palpabila, trebuie descoperita si scoasa la lumina.

De obicei, cand lucrati, povestiti clientei despre procedurile si produsele folosite. Eu am plutit ieri, asa ca nu am retinut mare lucru. Imi puteti spune ce anume ati facut si ce produse ati folosit? Care este diagnosticul tenului meu si ce trebuie sa fac pentru a il mentine sanatos si curat?


Tenul tau este frumos, diafan, ferm si emana frumusete si feminitate. Diagnosticul cosmetic suna mai tehnic: ten mixt, deshidratat matur (cu riduri fine). 

Tratramentul pe care l-am facut: accentul a fost pus pe curatare (mai este de lucru si pentru sedinta urmatoare), drenajul cu miere (rol de curatare, activare sanguina, hidratare, tonifiere), hidratare cu ser activ (fiola Biosbee, ingrediente active: polen, miere, laptisor de matca, ceara de albine), masaj facial cu crema Biosbee (pe baza de ceara de albine, laptisor de matca si polen). Zona ochilor a necesitat o atentie speciala - masaj cu gel cu lipozomi. Masca a fost pe baza de polen si extract de placenta.



Multumesc! Va pregatiti propriile cosmeticiene. Care este povestea scolii de cosmetica?




Cand am implinit un “calup” de ani, m-am asezat la biroul meu, cu coatele pe genunchi si cu fata intre palmele mele dragi si binefacatoare si m-am uitat cu ochii vietii la ce am facut pana acum si mi-a iesit un mare +. Bun! Ce ar mai fi? Ce mi-as mai dori? Raspunsul a venit instantaneu - psihologia si o scoala de cosmetologie. Am reusit sa le fac pe amandoua. Psihologia mi-a completat practica profesionala, iar scoala imi aduce bucuria de a lasa in urma mea acumularile facute prin prisma acestei meserii magice.
Avem deja 4 ani de cand am inceput. O parte din cursantele din prima serie sunt cosmeticiene ApiEstetic, iar colaborarea functioneaza foarte bine. Echipa este omogena, mai bine conturata, numarul clientilor a crescut.

Cand sunt cursurile, ce costuri implica si cine se poate inscrie?

Scoala noastra dureaza 9 luni de zile. Fiindca nu sunt adepta absolventilor “pe banda rulanta”, noi facem o mica selectie inainte de inceperea cursurilor, printr-un interviu. In felul acesta, ne asiguram ca vom avem cursanti care doresc cu adevarat sa invete o meserie, ca sunt dispusi sa faca eforturi in sensul acesta si iubesc frumosul. Pot spune ca ne ocupam de fiecare cursant in parte la nivel individual. Scoala noastra ofera baza clasica romaneasca a scolii de cosmetica. Mai multe detalii pot gasi pe www.scoalacosmetologie.ro.


Aveti o clientela fidela de ani de zile. Ce credeti ca le atrage si le tine aproape pe aceste femei ?

In primul rand rezultatele. Produsele apicole, aplicate corect si cu o tehnica personalizata obtin rezulte foarte bune. Avem generatii de cliente (mama - fiica sau fiu). Au trecut pe la noi tineri adolescenti cu acnee juvenila, care au ajuns maturi, “pe picioarele lor” si care sunt in continuare clientii ApiEstetic. Avem cliente cu care am trecut impreuna prin viata, cu care relatia este un speciala (cred ca albina ne-a legat). Clientela s-a innoit, are un ritm de crestere, cred ca prima atractie este naturalul si autenticul produselor apicole.

Ati putea caracteriza salonul Apiestetic in 5 cuvinte? Care ar fi acelea?

    1. autentic
    2. natural (sau naturalete)
    3. firesc / normal (familiar)
    4. bucuria profesiei
    5. reconectare

Ati parcurs un drum lung, aveti un nume cunoscut si rezultate care va onoreaza. Un vis pentru viitor?

Visul meu acum este de ordin personal. Familia este foarte importanta. Imi doresc sa petrec cat mai mult timp cu nepotul meu. Vreau sa calatoresc mai mult. Sunt impacata cu ce am realizat pana acum. Etapa urmatoare a ApiEsteticului va fi impreuna cu fiica mea, Tamina Pfeiffer. 

Multumesc! 

Comentarii