Comunicarea nonviolenta (CNV) este un concept dezvoltat de dr. Marschall Rosenberg, care a plecat de la doua intrebari : Ce se intampla cand pierdem contactul cu natura noastra plina de compasiune si ajungem sa ne comportam violent si opresiv? Si, invers, ce le permite oamenilor sa ramana in contact cu natura lor plina de compasiune chiar si in circumstante din cele mai critice?
Preocuparea de a raspunde la aceste intrebari l-a condus pe dr. Rosenberg la dezvoltarea unui mod de comunicare bazat pe o comunicare reala, izvorata din inima, o comunicare plina de compasiune si interes pentru nevoile celuilalt.
CNV inseamna: compasiune, raspuns nu reactie, atentie, empatie, respect, interes pentru nevoile reale ale celuilalt, chiar daca nu sunt exprimare clar, dorinta de a darui din inima, fara a judeca si eticheta.
Am facut cunostinta cu acest tip de comunicare acum doi ani. Evident, stiam ca se poate sa comunicam altfel, profund si autentic, insa pana atunci nu gasisem un sistem atat de bine articulat ca cel pus la punct de Marschall.
Cel mai mult din CNV imi place modul in care suntem invatati sa ne asumam responsabilitatea pentru sentimentele noastre.
Atunci cand primim un mesaj negativ, de ex: " esti cea mai egoista fiinta pe care o cunosc!", avem patru variante de reactie:
1. ne culpabilizam
2.dam vina pe altii
3.constientizam nevoile si sentimentele proprii (cei cu EQ ridicat inteleg ca faptul ca se simt jigniti de o astfel de remarca vine din nevoia de recunoastere)
4.sesizam sentimentele si nevoile celuilalt.
De regula, punctul patru este Everestul celor care isi doresc sa invete si sa aplice CNV in viata de zi cu zi. Este dificil sa treci peste ceea ce simti tu si sa empatizezi cu celalalt, sa cauti sa intelegi ce nevoi ale lui au fost neglijate, incalcate. Marschall afirma ca : "judecatile asupra celorlalti sunt expresii denaturate ale propriilor noastre nevoi nesatisfacute."
De meditat, asa-i?
Comentarii
E de dat mai departe, si la altii :)
E de citit toata, de meditat si aplicat.
http://www.babeleducation.ro
O zi frumoasa,
Monica Diaconu