Cirese de mai



Corina ( damaideparte.ro) m-a rugat sa scriu un text despre si cu nu pot sa....Hmm, rad in sinea mea: nu pot sa ma opresc din mancat cirese! Asta e primul lucru care imi vine in minte, pentru ca, in rest, am fost crescuta cu “pot orice, numai sa vreau”, “sigur ca poti, nu te mai alinta”, “n-or avea altii doua capete si patru maini” etc.
Nu pot sa fiu prea serioasa si desteapta la ora asta, pentru ca mintea mea s-a oprit la nu pot sa ma opresc din mancat cirese!. Mancatul cireselor este pentru mine una dintre acele activitati careia ma dedic cu totul, care ma absoarbe si pe care o traiesc plenar. Pot sa tac si sa stau nemiscata daca mananc cirese, ceea ce e mare lucru. Cei care ma cunosc pot sa confirme. Meditatia verii. Soarele imi incalzeste tandru obrazul, parul imprumuta din lumina de vara, pumnul plin de cirese rosii, umerii goi, foamea de cirese, mici, carnoase, reci, rosii, dulci ...samburii pe care ii adun lacom, calzi si umezi, in pumnul stang....

Mancatul cireselor seamana cu vorbitul limbii maghiare. Chiar am invatat un pic de maghiara ca sa vad daca simt aceeasi placere ca atunci cand scuip samburii mici de cirese, pentru a face loc altora. Seamana. Aceeasi pofta, aceeasi voluptate, acelasi abandon si zambet plin de beatitudine. Aceeasi stare de plinatate si greata dupa. Limba maghiara e o limba grea, imi picura plumb dulce in vene. Dupa cirese, ma doare capul un pic. Probabil constiinta mea, care lupta impotriva lacomiei de orice fel, se resimte asa dupa ce a fost bombardata cu cirese rosii ca sangele !
Nu pot sa cred ca aberez in halul asta! Iarta-ma, Corina! :-) Tu ce nu poti sa?

Comentarii

Anonim a spus…
Incep sa fiu convins(pentru ca inainte aveam destule rezerve in a crede macar) ca acest *nu pot* e o chestie invatata...de la unii de la altii, sau poate nascocita de noi insine, si cu care ne-am obisnuit...sau poate o forma de pastrare, de conservare a unor vechi obiceiuri pe care ne incapatanam sa nu le abandonam(poate, pentru ca ne confera anumite beneficii mai mult sau mai putin reale). Si sa zic ce nu pot, nu? Pai, nu pot sa nu observ lucrurile, evenimentele, oamenii din mai multe unghiuri, puncte de vedere, aspecte, nu pot sa nu sesizez noutatea din toate acestea. Dar, nu-i asa ca am evitat sa spun lucruri pe care chiar *nu pot sa*? Exact ca in cadrul unui interviu de angajare, cand ti se cere sa enumeri cateva calitati si defecte proprii; si cand vine vorba de defecte, spui tot o calitate, dar imbracata in haine de defect...cam asa am facut si eu ceva mai sus, nu?!

Nu prea ma plictisesc(as minti daca as zice ca nu ma plictisesc, sau ca imi este greu sa ma plictisesc), nu pot sa ma incadrez strict intre anumite limite, in anumite chestii fixe, mai riguroase(poate pentru ca nu ma caracterizeaza, sau poate ca nici nu exista in realitate o asa rigoare, rigoare care insa este ceruta insistent de altii), fie ca e vorba de spatiu, timp sau alte coordonate.

Si ca sa fiu mai concret, nu as putea sa fiu inginer intr-o centrala atomica, nucleara sau ceva de genul asta---nu ma prea *prinde* domeniul tehnic...imi place doar din exterior, dar nu m-as vedea activand intr-un astfel de domeniu. Dar cum nimic nu e batut in cuie(adica nimic nu e strict, riguros, asa cum aminteam mai sus)...sau vorba americanilor: “You never know!”(in traducere, *Nu poti* sti niciodata. Si uite-asa mi-a mai iesit un “nu pot/poti”). Dar si acest *Nu poti sti niciodata* poate fi privit diferit. Adica, asa cum exista situatii cand e de preferat sa stii...la fel sunt si situatii cand e benefic sa nu stii; de exemplu: "Din punct de vedere aerodinamic, bondarul nu ar trebui sa poata sa zboare. Dar bondarul nu stie asta si zboara in continuare." Mary Kay Ash
Anonim a spus…
Te rog sa ne scrii si ce faci tu cand ti-e greata intr-un alt post, cu rugamintea de a nu descrie lamaile ca fiind rosu ca sangele fiindca deja vizualizez un Dracula :)
Andreea a spus…
Vezi ce greu e sa faci o lista onesta cu "nu pot sa"?
Ma bucur ca ai exersat intr-un comment lung,sa vada si Corina ce treaba grea e asta. :-)
Necesita multa aplecare spre tine si onestitate ca sa raspunzi la intrebare, trebuie sa diferentiezi multe nuante, contexte. Nu pot sau sau nu vreau sa? Asa, grosso modo..
Andreea a spus…
@al doilea anonim sau acelasi- departe de mine gandul unui astfel de post! O aberatie nocturna din cand in cand ajunge !
Ce gusturi ai si tu! :-))(glumesc)
Anonim a spus…
Sper sa se observe ca nu e vorba de una si aceeasi persoana(anonim1≠anonim2); reiese citind mai atent cele 2 comentarii; eu spun ca e evidenta diferenta...cel putin de limbaj("lamaile ca fiind rosu").
Andreea a spus…
:-) Da, ai dreptate. Insa, din moment ce preferati mai toti anonimatul...nu cred ca conteaza asa tare.
Anonim a spus…
Exista si acest potential *risc*.
Si ca sa merg pe aceeasi linie(“nu pot sa...”)...nu ma pot opri din a savura bauturile din soia din gama SoGood.
Andreea a spus…
Yamyy, si mie imi plac. Sanitarium le produce. (ma uit de obicei dupa producator).
Anonim a spus…
"Aceeasi stare de plinatate si greata dupa"
Greata se scoate cu lamaie.
Ciresele care-ti fac greata sunt rosii ca sangele.
Acum...
ce e rosu ca sangele, metaforic vorbind, nu se baga in gura :P
Mihaela a spus…
Eu nu pot sa... multe sau poate le-am redus la cateva: nu pot sa scap, desi incerc din rasputeri, de frica de frica si frica de propria-mi sensibilitate.
Andreea a spus…
In cazul asta, ca tot ai pus degetul pe rana, eu nu pot nici sa las gandul sa insiste pe fricile astea. Frica de luciditate.