Intoarcerea la simplitate

"Viata noastra se pierde in detalii....Simplificati, simplificati, simplificati! spunea moralistul american Henry David Thoreau.
Sa ne simplificam faptele, cuvintele,gandurile pentru a elimina inutilul. Sa ne simplificam activitatile, nu pentru a cadea in apatie, ci dimpotriva, pentru a dobandi o libertate sporita si a lupta impotriva aspectului cel mai subtil al inertiei: cel care, chiar si atunci cand suntem constienti de ceea ce conteaza cu adevarat in viata, ne face sa preferam, totusi, o mie de activitati secundare, ce se succed la nesfarsit asemenea valurilor mici de pe suprafata oceanului.
A ne simplifica vorbirea inseamna a stopa droaia de cuvinte inutile pe care le emitem fara incetare. Inseamna, mai ales,a ne abtine sa lansam sageti ascutite catre inima celuilalt.
Conversatiile obisnuite sunt "ecouri ale ecourilor", regreta calugarul Patrol Rinpoche. "
Este de ajuns sa dam drumul la televizor sau sa mergem la o serata mondena pentru a fi inghititi de potopul cuvintelor, care nu numai ca sunt inutile, ci exacerbeaza pofta nemasurata, vanitatea si resentimentul. Nu e vorba sa ne zidim intr-o tacere trufasa, ci sa realizam importanta unui cuvant just si care este valoarea timpului. Un cuvant just evita flecareala, minciunile egoiste, vorbele crude si barfa , care nu fac decat sa ne distraga atentia si sa semene tulburare. El este intotdeauna adaptat imprejurarilor, bland sau ferm, dupa caz si se naste intotdeauna intr-o minte altruista si ordonata.
A avea o minte simpla nu inseamna a avea o minte oarecare. Simplitatea mintii este insotita de luciditate. Asa cum apa limpede ne da voie sa vedem fundul lacului, la fel simplitatea ne lasa sa vedem natura mintii in spatele tesaturii de ganduri ratacitoare."

Extras din cartea Fericirea-un drept cu care ne nastem, o cale de a-l valorifica, de Matthieu Ricard.

Comentarii

Unknown a spus…
Subscriu.
Anonim a spus…
ecouri ale ecourilor - mda, chiar ca asa e. si e spus absolut, perfect. si acum tac, ca sa nu mai starnesc si eu ecouri... :)