Nevoia de noutate

Cautand sa raspunda la intrebarea : ce anume ii satisface cu adevarat pe oameni, Gregory Berns-un medic nonconformist si autorul cartii “Satisfactia-arta de a gasi adevarata implinire” a descoperit ceva uimitor. Dincolo de bani, sex, pozitie in societate se afla nevoia de nou. Confruntarea, bine dozata, zice el, cu schimbarea, cu noul, duce la combinatia ideala de dopamina si cortizol din creierul uman-combinatie care face sa apara SATISFACTIA.

Desi majoritatea dintre noi ne dorim sa putem prevedea ce se va intampla si afirmam adesea ca ne plac lucrurile previzibile, se pare ca nu aceasta este cheia pentru gasirea satisfactiei. Afirmatiile dr. Berns sunt sustinute de diverse experimente, descrie pe larg in carte.

Creierul vrea noutate. Rutina inseamna plictis, diminuarea atentiei, mecanicism, obisnuinta, blazare, siguranta, comoditate, infranarea evolutiei, mediocritate, suficienta, apatie. Rutina inmoaie aripi si vestejeste vise. Ba chiar ne imbolnaveste de Parkinson. Calea cea mai simpla de a evita "alunecarea”, pe masura ce imbatranim, spune Berns, este “sa mentinem sistemul de dopamina in functiune, ca un motor bine uns. Cel mai eficient mod de a face acest lucru este prin experiente noi si provocatoare. Creierul este stimulat de surprize, pentru ca lumea noastra este in mod fundamental imprevizibila. Ne place sau nu, natura ne-a dat un creier in acord cu lumea, asa cum este ea. Se poate sa nu ne placa mereu noutatea, dar creierului ii place “.

Comentarii

Unknown a spus…
Ultima fraza (“Se poate sa nu ne placa mereu noutatea, dar creierului ii place”) cam tinde sa aiba un temei, desi subscriu si eu la faptul ca exista si momente in care privim noutatea cu o atitudine de respingere...desi poate creierului nu-i place(respingerea noului)...nu am stiut ca, de fapt, creierului nu-i place, desi tindeam si eu sa pun aceasta respingere mai mult pe seama rutinei, a oboselii, si nu pe faptul ca nu *ar mai vrea* creierul ceva nou...adica aveam aceasta mica presupunere, banuiala(bazata doar pe propriile experiente, trairi), dar nu aveam nici o confirmare. Si daca e sa fac legatura si cu un articol de pe damaideparte.ro(*Exercitii unice pentru a-ti pastra creierul viu*), as zice ca ceva-ceva ar fi.
Andreea a spus…
Confruntat cu noul, creierul isi modifica structura moleculara si dezvolta noi retele neuronale.
Citeste cartea despre care vorbeam, este dezvoltata ideea asta.
Anonim a spus…
Andreea,

nu stiu cat anume din "nou" excita intr-un anume fel sau altul creierul....partea buna sau proasta depinde din ce parte o privesti este ca nevoia de nou se regaseste in insasi sufletul nostru. cineva spunea ca instinctul de vanatoare este cel mai de seama instinct ancestral al barbatului. daca incerci sa traduci asta prin prisma articolului tau....
n-am mai "trecut" de mult pe-aici :-). citesc si mai vb.
o.
Andreea a spus…
:-) Oricand.