Cum stai cu disciplina?

Mi-as dori sa fiu mai disciplinat(a)! Oscilez, obosesc, ma las pagubas(a)! Ma apuc de mai multe lucruri o data, ma invartesc pana ametesc si renunt! Cred ca nu am sa pot fi niciodata disciplinat(a)!

Suna cunoscut? Cine n-a inceput vreodata un proiect cu mult entuziasm, ca mai apoi sa renunte brusc si sa lase lucrul neterminat, pe jumatate facut? Startul parea atat de promitator, implica multa energie si idei, ca mai apoi toate sa se stinga si sa dispara!
Daca numeri multe astfel de experiente, nu e de mirare ca iti doresti mai multa auto-disciplina ! Primul pas, mic ce-i drept, este facut: macar stii ce iti lipseste: DISCIPLINA.

Pentru multi dintre noi, cuvantul disciplina nu are conotatii prea pozitive. Aduce cu….lipsa distractiei, reguli stricte, militarie, nemti maniaci cu ordinea, efort sustinut, lipsa spontaneitatii si creativitatii, duritate. Apropo de nemti, am auzit des cuvantul „Disziplin! Mehr Disziplin!“ (mai multa disciplina) de la profesoara mea de germana, lucru care ma facea sa indrept spatele automat! Evident ca ea nu se referea la pozitia mea corporala, ci la consecventa studiului, a concentrarii si a temelor efectuate, insa, liniaritatea si constanta cerute, la mine se traduceau si corporal-imi indreptam rapid spinarea. Pana la urma, mai in gluma, mai in serios, chiar se obisnuieste sa se spuna despre oamenii disciplinati ca au coloana vertebrala, nu?

Un exercitiu util ar putea fi o lista cu toate lucrurile pe care le asociezi cu ideea de disciplina, ca sa vezi ce anume te retine sau te blocheaza.

In dictionar, in dreptul cuvantului disciplinat scrie : “care se supune din proprie initiativa/vointa disciplinei si ordinei “, iar in dictionarul Duden, disciplina este definita ca : stapanirea propriei vointe, a propriilor sentimente si inclinatii, in scopul de a realiza ceva, a implini ceva”.
Explicatia din dictionarul german Duden imi place mai mult, pentru ca pune degetul pe rana: stapanirea propriilor sentimente, a propriei vointe-acest lucru presupune o foarte buna autocunoastere. Primul pas este asadar deja reliefat. Cat de bine te cunosti? Care iti sunt punctele tari, punctele slabe? Cat de obiectiv si detasat poti fi cu privire la propria persoana? In drumul spre implinirea unui obiectiv, va trebui sa folosesti, ca un bucatar, ingredientul potrivit, la timpul potrivit. Nu poti incepe sa gatesti, fara sa cunosti ingredientele si modul in care ele actioneaza asupra intregului, nu? Cineva spunea odata ca disciplina inseamna sa tii minte ce vrei. Cat se poate de adevarat.

Pentru un plus de disciplina interioara, este nevoie de :
Claritate, cunoasterea scopului final, dar si a resurselor –vizualizarea poate fi un instrument puternic
Perseverenta-unii specialisti chiar au descoperit o formula: 21Zx15M, adica 21 zile x15 minute de practica-se pare ca atat ii trebuie creierului pentru a dezvolta noi retele neuronale, menite sa integreze ca obisnuinta un nou comportament.
Recompense-pasi mici si stabilirea unor mici premii pentru atingerea lor
Angajamentul in fata altora-poate cel mai de efect truc, pentru ca o data ce te-ai angajat in fata altora, te vei simti mult mai motivat-fie de rusine, fie pentru ca oamenii din jur te sustin si te incurajeaza cand esti pe punctul de a renunta. In procesul sau de slabire, ex vedeta Pro Tv, Teo Trandafir, a anuntat public ca urmeaza o dieta drastica si a cerut ajutorul. Sustinerea celor din jur au ajutat-o sa nu renunte, mai ales in perioadele in care acul cantarului parea ca ramane neclintit, indiferent cate eforturi facea.
Energie-fa tot posibilul sa beneficiezi de cat mai multa energie tonica - cateva miscari fizice, exercitii de respiratie, alimentatie, somn de calitate etc. Cu mai multa energie pozitiva, netoxica, te vei putea concentra mai mult pe implinirea telului propus, decat pe vizualizarea esecului. Anticiparea esecului este, de altfel, cauza cea mai frecventa pentru care unii renunta, alaturi de lipsa/disparitia sensului, efortul prea mare, credintele interioare limitative si barierele externe.
Placere, chef de joaca si de provocari-nu te lua prea in serios, nu te supune la chinuri-sa fii disciplinat poate fi chiar distractiv. Dragos Bucurenci de ex, imbina distractia cu disciplina in incercarea sa de a se tine de asa numitul program de somn polifazic, menit sa ii aduca mai mult timp. Vezi mai multe pe blogul sau, bucurenci.ro.

Lista este deschisa, teoria frumoasa….
Tie ce ti-ar aduce mai multa ordine si disciplina interioara? Si care ar fi zonele in care ti-ai dori sa fii mai disciplinat(a)?

Comentarii

Unknown a spus…
Imi place descrierea *In drumul spre implinirea unui obiectiv, va trebui sa folosesti, ca un bucatar, ingredientul potrivit, la timpul potrivit.* Acelasi lucru pot spune si despre: *Cineva spunea odata ca disciplina inseamna sa tii minte ce vrei. *
Si un articol plin de povata!