“Dacă azi oamenii nu mai ştiu să vorbească, e pentru că nu mai ştiu să asculte.
Nu foloseşte la nimic să vorbeşti bine: trebuie să vorbeşti repede, pentru a ajunge să termini înainte de a cădea răspunsul celuilalt; de fapt nu ajungi niciodată.

Poţi să spui orice, oricum – e inutil: eşti imediat întrerupt.

Conversaţia e un fel de foarfece, fiecare taie scurt vorba vecinului ”
(Jules Renard, Jurnal,1893)
"Un ascultător bun nu numai că este popular pretutindeni, dar, după o vreme, şi ştie câte ceva." (Wilson Mizner)

Comentarii

Anonim a spus…
Incredibil cat de actual e Jules Renard. Poate mai actual si pertinent decat era pe vremea lui. Daca ar vedea ce se intampla azi cand fiecare act de vorbire e un act de vanzare fie a personalitatii vorbitorului fie a intereselor acestuia, cred ca ar ramane fara replica.
Andreea a spus…
Toate-s vechi si noi is toate....
E trist ca suntem inca la nivelul din secolul trecut...
Se spune ca ne-au fost date cuvintele ca sa ascundem ce gandim :-), iar ieri citeam cuvintele altui om mare, Henry David Thoureau care marturisea :"cel mai mare compliment care mi-a fost facut vreodata a fost cand cineva mi-a cerut parerea si mi-a ascultat cu atentie raspunsul".
Anonim a spus…
asta e societatea in care traim si uneori trebuie sa ne conformam ca sa putem supravietui...
Unknown a spus…
dupa ce am citit acest fragment mi s-a parut destul de plauzibil si urmatorul aspect: maniera de a conversa se apropie cam mult de modul in care oamenii sofeaza in ziua de azi; si fragmentul din Jules Renard explica intocmai cum stau lucrurile.
Andreea a spus…
Ach, Tymo, asta e ce detest cel mai mult la mine si la altii, in egala masura-faptul ca ne conformam. Conformandu-ne, ducem mai departe, generatie de generatie, toate aceste tare. Si tu poti face ceva si eu la fel. Orice, numai conformare nu, pentru ca supravietuire e un cuvant prea mare. Supravietuim uneori fara efort, din virtutea inertiei....
@Marius-n-am mai sofat de ceva vreme, insa, cu cat ma gandesc mai mult la comparatia indusa de tine, cu atat iti dau dreptate mai mult. :)Inspirat!
Anonim a spus…
---
'o ora de conversatie valoreaza mai mult decat cincizeci de scrisori' (Madame de Sevigne)
---
pt mine cuvintele / conversatiile sunt importante.
'poti darama un oras, arde o carte, zgaria o marmura ... nu poti sterge urma unui cuvant intr-un creier'. (E. Estounie)
---
stiu sa ascult cu mare atentie :-)
(facem o proba ;-)

sa-ti fie bine :-)

elena.n
Anonim a spus…
A fi capabil să îţi asculţi interlocutorul este o artă pe care destul de puţini o posedă. Printre gafe cele mai întâlnite în ascultare se numără întreruperea interlocutorului. Este cel mai nesuferit obicei în ceea ce priveşte ascultarea. Cei obişnuiţi să întrerupă îşi petrec timpul nu ascultând ceea ce li se spune, ci formulându-şi propriul răspuns. Interesaţi fiind doar de ideile lor, ei nu dau prea mare atenţie cuvintelor celorlalţi, ci aşteaptă un moment propice când să poată interveni cu un „O, asta nu-i nimic. Să vezi ce mi s-a întâmplat mie!" gestul denotă prin excelenţă o proastă creştere şi o desconsideraţie a partenerului. Atunci când întrerupi pe cineva, nu faci altceva decât să calci peste ideile acelei persoane şi lucrul acesta este la fel de nepoliticos, şi, uneori, la fel de dureros, ca şi când ai călca acea persoană pe picioare.
P-C-P
Anonim a spus…
sa nu dramatizam :)