Definiţia timpului

"Timpul este distanţa dintre chemarea lui Dumnezeu şi răspunsul tău." ( Dumitru Stăniloaie)

Comentarii

Anonim a spus…
Mi s-a parut tare interesant :

"De ce tot mai mulţi oameni spun: „N-am timp”? De ce te simţi aşa ostenit la sfârşitul zilei? De ce ai sentimentul că săptămâna trece în zbor? Dar mai ales de ce poţi face liste întregi de activităţi şi „realizări” de-a lungul anilor, dar ai sentimentul inutilităţii, a vieţii care ţi-a scăpat printre degete?

Răspunsul l-a dat Michael Ende în romanul citat mai sus: cu cât doreşti să fii mai eficient, să economiseşi timpul, cu cât alergi mai mult, cu atât timpul se reduce, se închistează, deoarece timpul izvorăşte din inima fiecărui om şi o acţiune capătă valoare în timp numai dacă inima se leagă puternic de ea: cu bucuria sau tristeţea ei. Şi numai dacă gândirea poposeşte asupra rezultatelor, căutând sensul mai adânc al lucrurilor. Tot ce este viu are şi un ritm specific de dezvoltare; cu cât un lucru e mai frumos, cu atât timpul de gestaţie e mai lung. Vezi trandafirul micului prinţ al lui St. Exupery. Timpul marcat de ceasuri e un timp mort, cel creat de inima omului e viu şi doar el se înveşniceşte.

Fotografia, trenul, şeful şi deşteptătorul – patru metafore care ne dau dimensiunea înrobirii noastre. Şi o lecţie de viaţă: nimic nu te poate face prizonier din afară, decât dacă te dai tu însuţi legat împrejurărilor, prin faptul că nu ai învăţat să-ţi gestionezi potenţialul de libertate cu care te-au înzestrat zeii cei buni."

(http://www.septima.ro/pamant-iubit/view_article.asp?item=56)
Andreea a spus…
Multumesc ! Am citit tot articolul. Frumoasa ideea ca timpul izvoraste din inima fiecarui om si ca o actiune capata valoare numai daca inima se implica...

In ce priveste definitia data timpului de parintele Staniloaie, este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai frumoase.
Manastire... a spus…
Frumoasa definitia timpului... Legat de relationarea cu Dumnezeu, mi-a ramas in minte o afirmatie a lui Petre Tutea:
"Filozofia e autonom umana iar religia este subordonata Divinitatii, asa cum e prezentata Divinitatea de un popa din Fagaras...M-a intrebat cineva, ce model de umanitate mi-aleg eu? Puteam sa-mi aleg, Platon, Aristotel, Kant, Hegel...Zic, un popa obscur din Baragan! De ce? Pai, deasupra astuia sta absolutul, deasupra alora sta numai geniul speculativ."
Manastire... a spus…
...inspirat numele blogului! :) ...aproape ca ma simt republican... la Ploiesti,,:))))