Doi pași către o gândire pozitivă

Ani de zile am căutat să înțeleg cum putem gândi pozitiv. Nu de ce, beneficiile sunt clare pentru toată lumea, ci CUM, date fiind provocările de zi cu zi.
Am găsit nu un răspuns, ci două. Despre ele am vorbit mai demult la Sala Palatului, în cadrul Salonului Național de Psihologie. Despre ele am scris un articol postat pe site-ul www.dămaideparte.ro.
Reiau acest articol și aici, pe blog, dat fiind interesul mare pentru acest subiect.

Auzim adesea îndemnul de a gândi pozitiv. Dacă chipul tău exprimă îngrijorare, deja un binevoitor îți va spune încurajator: “Hey, gândește pozitiv, totul va fi bine!”
Mai mult, în anunțurile cu oferte de locuri de muncă apare și cerința de a fi un om cu gândire pozitivă. Printre “abilități de comunicare” și “disponibilitate pentru program prelungit”, se strecoară și cerința de a dovedi că ești “o persoană energică, cu gândire pozitivă”.

Toată lumea folosește această sintagmă, dar dacă întrebi și ce presupune ea, mulți ridică din umeri: “Știi tu, să vezi partea plină a paharului!” Cum să faci asta, e treaba ta!

Cum să gândesc pozitiv? Cum să îmi mențin un tonus psihic bun? Cum să găsesc forța să văd partea plină a paharului? Cum să înlocuiesc gândirea negativă cu una pozitivă? Cum să mă pregătesc pentru o viață complet schimbată, o viață în care debordez de energie și în care armonia și orientarea spre lucruri pozitive să predomine ?

De ce să gândim pozitiv, știm cu toții:
- devenim mai plăcuți, mai deschiși și mai prietenoși, mai atractivi pentru ceilalți
- avem mai puţine griji
- relațiile sunt mai armonioase
- găsim bucurie de a trăi și satisfacție
- vedem și părțile bune în situațiile critice etc.

Lista beneficiilor este mare și din experiența workshop-urilor ținute pe această temă, știu că oamenii sunt conștienți de ele. De ce nu reușim atunci să gândim pozitiv, dacă ne e clar că avem numai de câștigat?

Unul dintre motive ar putea să fie lipsa energiei de calitate. Lipsa de energie ne afecteaza pe toți.
- “Mai avem mâine… și apoi luunii!!! Uff!“
- “ Nu știu ce am, mă simt mai mereu obosit(ă)“
- „Nu am energie să mai fac și sport, abia mă târăsc la serviciu și înapoi“
- „În concediu am zăcut, n-am făcut nimic altceva“
- „Mă trezesc greu, obosit(ă)“
- „N-am chef de nimic!“

Sună cunoscut?

Bună dispoziție. Optimism. Creativitate. Toleranța. Iubire. Grijă, compasiune. Răbdare. Bunăvoința. Lumină. Veselie. Culoare. Sunt doar cuvinte frumoase pentru unii.
Dacă avem energie suficientă, este usor să manifestăm toate acestea. Cei mai mulți dintre noi abia reușesc să traverseze o zi cu bruma de energie pe care și-o procură.
Unii au intrat de mult în rezerve și se confruntă deja cu boli sau blocaje. Alții mi-au spus că funcționează pe pilot automat. Mi-e frică să mă gândesc ce înseamnă asta mai exact. Este ușor să te lași pradă gândurilor negative când nimic sau aproape nimic bun nu ți se întâmplă. Când abia funcționezi și abia faci față unei zile obișnuite, cu tot ce înseamnă ea: trafic, task-uri la servici, probleme personale etc.

Ceea ce avem de făcut este să identificăm atât sursele generatoare de energie, cât și acele lucruri care ne secătuiesc de puteri - găurile prin care pierdem zilnic energie. Este un exercițiu util, pentru că abia apoi, după ce vedem scrise pe hârtie toate acele lucruri care ne aduc sau ne irosesc energia, putem să identificăm soluții adecvate.
De exemplu, decizia de a face sport poate fi o soluție pentru a aduce energie benefică. Mulți dintre noi credem că pentru a practica un sport trebuie să avem energie, dar nu este așa. Energia consumată practicând un sport este infinit mai mică decât aportul energetic de care vom beneficia ulterior. Plus că sportul ne oferă șansa de a consuma o energie statică, negativă.
Debordând de energie, va fi mai greu să cădem pradă gândurilor negre sau negative. Vom găsi soluții mai repede, vom putea să ne bucurăm de viață mai intens.

Un al doilea motiv pentru care nu reușim să ne menținem o gândire pozitivă este modul în care ne lăsăm mintea să hoinărească.
Ea nu stă nicio clipă, în permanență derulează un dialog intern. Studiile au arătat că atunci când mintea umană nu are nimic concret la care să se gândească, devine haotică, trecând rapid de la un gând la altul într-o manieră aleatoare. Mintea noastra are în permanența nevoie de un scop, de un obiectiv pozitiv, motivant la care să lucreze.
Nu ne putem opri mintea din a gândi și cine a încercat vreodată să mediteze înțelege foarte bine acest lucru: mulți descriu mintea ca pe o maimuță agitată care sare de la un gând la altul. Trebuie să îi oferim ceva de făcut, un obiectiv, o destinație, pentru ca resursele mentale să fie folosite constructiv, reducând astfel riscul de a lăsa mintea să rătăcească printre gânduri supăratoare, deprimante.
Acesta este motivul datorită căruia studiile arată că lumea e mai des într-o stare buna atunci când lucrează la ceva decât în timpul liber. Pare incredibil la început, însa poate fi explicat prin nevoia unui scop. Majoritatea au scopuri clare mai degrabă la muncă decât acasă. În popor chiar este o vorbă care ilustrează foarte bine acest lucru: “Mâinile leneșe sunt unealta dracului.”
Primul pas în demersul nostru de a beneficia de o gândire pozitivă este așadar întocmirea unei liste cu toate acele lucruri care îți aduc / iau energie și să întocmești un plan de acțiune pentru fiecare item în parte.
Al doilea pas este să reduci timpii în care permiți minții să hoinărească la întâmplare, fără un scop provocator, captivant, real și concret.

Nu întâmplător se spune că poate nu putem controla atmosfera din lume, dar pe cea din mintea noastră, DA!

Comentarii

Lore a spus…
cuvinte care vindeca, luminaza, dau o alta perspectiva...
P.S.Dansul sugerat functioneaza :P
Lore a spus…
http://cristinalory.blogspot.com/2008/12/la-salonul-de-psihologie-2008-nufarul.html , trairile mele dupa ce am participat la workshop-ul sustinut de tine...inca o data multumesc din suflet...toate cele bune celor 3 stelute :)
Andreea a spus…
Am citit si am fost impresionata. N-am stiut ca sunt.....Nufarul cuiva....poate o sa imi explici mai multe.. de ce ai ales nufarul..ce inseamna pentru tine.
In alta ordine de idei, dansul intr-adevar e grozav si multumesc ca mi-ai reamintit de el. Te imbratisez!
Lore a spus…
"Nufar" pentru ca de cand te-am intalnit am vazut echilibrul, eleganta, frumosul simplu si duios,un model...poate pare mult...te-am adaugat la lista mea de Mentori.Cand te-am reintalnit la "Body Mind
Spirit" si am vorbit, de emotie am si uitat sa-mi spun numele...acum il stii...cu bucurie!
p.s.http://cristinalory.blogspot.com/2009/05/un-strop-de-diversitate-in-initiere.html