Interesant


„.....este un fapt evident că moralitatea unei societăți ca întreg este invers proporțională cu mărimea ei, căci cu cât se adună mai mulți indivizi la un loc, cu atât mai mulți factori individuali dispar, și astfel dispare și societatea care se bazează pe sentimentul moral și pe libertatea indispensabilă în acest scop a individului.

De aceea, orice individ, când se află în societate, este un om inconștient mai rău într-un anume sens, decât atunci când acționează pe cont propriu; căci este purtat de societate și în această măsură este scutit de responsabilitatea sa individuală.

O societate mare alcătuită doar din oameni desăvârșiți se aseamănă în ce privește moralitatea și inteligența cu un animal mare, prost și violent. Cu cât deci organizațiile sunt mai mari, cu atât imoralitatea și prostia lor oarbă sunt mai inevitabile. (senatus bestia, senatores boni viri-senatul e fiara, senatorii sunt bărbați buni).

Dacă societatea accentuează automat, prin diferiții ei reprezentanți, calitățile colective, ea premiază tot ce înseamnă mediocritate, tot ceea ce este gata să vegeteze într-un mod ieftin și iresponsabil. Este inevitabil ca individualul să fie pus la zid. „ (mai mult în C. G. Jung, vol 7, p.175)

Comentarii

croco a spus…
pe de alta parte, mai bine oameni inconstienti intr-o societate, purtati de aceasta, decat oameni inconstienti in afara societatii, purtati doar de insticte de multe ori violente, nenormalizate nicicum.
Andreea a spus…
Ai si tu dreptate..Ca de obiecei, adevarul e la mijloc.