Nu am mai scris în ultima vreme. Nu am mai avut nici răgazul-Vladi ne solicită mult atenția, a devenit tare „vorbăreț” , așa că ne petrecem bună parte din zi vorbind pe limba lui-asta pe de o parte, iar pe de alta parte, am simțit că mă transform. Semnele au fost mai subtile, dinainte de luna octombrie. Apoi, brusc, fără niciun avertisment, am trecut printr-o furtună emoțională de proporții-una cu mult sens, care a reașezat lucrurile corect, nu cum fals le construiserăm cu migală. Evident că nu am văzut sensul atunci, ba chiar m-am victimizat, apoi mi-am reproșat că nu am știut să rămân în ochiul calm al uraganului, cum frumos spunea cineva....pentru ca într-un final să înțeleg că se conturează o noua lume, întâi la nivel individual, apoi probabil la nivel macro, o lume în care nimic fals nu mai este tolerat-nici măștile, nici ipocrizia, nici politețea rece și falsă. Lucrurile nu sunt nici bune, nici rele, doar sunt, așa că am găsit puterea să trec mai departe. De-abia ieri am putut liniști apele sufletului citind cuvintele unui prieten preot. Mi-a scris , fără să știe detalii, împacă-te. Împacă-te cu tine. Și m-am împăcat frumos, în liniște, pe loc. M-am acceptat și am mers mai departe. Către mine, pe atâtea cărări !

Săptămâna trecută am fost pentru prima dată în practică la spitalul Obregia, unde am cunoscut o pacienta, L., de 36 de ani, maniaco-depresivă. Ne-a spus povestea ei cam într-o oră de vorbit încontinuu-vorbea extraordinar de frumos, curat, expresiv. Ne-a captivat pe toți, eu una nici nu mai clipeam. Probabil voi avea vii în minte imaginile descrise de ea multă vreme ...La final, mă simțeam de parcă vizionasem un film de trei ore. S-a mai clintit ceva din mine. Începuse dezghiocarea, cum zice Oana Pellea într-un interviu....Reconfigurare, resetare, sufletul își caută alt culcuș, se mișcă neliniștit, sălbăticiune pe jumătate îmblânzită. Nu e un proces comod, însă simt multă bucurie, pentru că pot să întrezăresc spre ce se îndreaptă. Ceea ce aud/văd cu ocazia cursurilor de psihoterapie jungiana este fascinant, trec orele ca minutele și nu mai mă satur. Tot ceea ce am citit vreodată, până acum, îmi este de ajutor și îmi revelează noi înțelesuri. Niciodată nu am învățat așa. Este o experiență incredibilă. Vin acasă cu asemenea prea plin, că nu sunt în stare să povestesc nimic. Am nevoie de timp să se decanteze informația, să își găsească toate sensurile, să se potrivească piesele de puzzle. În curând voi începe și orele de analiză personală...am emoții, pentru că probabil voi deschide cutii bine închise. Va ieși mult praf...însă așa se întâmplă când facem curățenie-ca să intre în cameră aerul curat, sănătos, trebuie mai întâi scuturat praful și dat afară.

Am 33 de ani. Isus a murit la vârsta aceasta. Și eu simt că mor și nu e nimic tragic aici-moare acea parte din mine de care nu mai am nevoie. Pe măsură ce pierd din vechea Andree, îmi și desenez drumul pe care merg de acum înainte. Un fel de exuviu. Dacă m-as opri din desenat drumul, da, m-aș stinge la propriu.

Comentarii

ajnanina a spus…
ce frumos...
dupa ce ai adus pe lume o alta fiinta, sa te bucuri atat de migalos de renasterea ta...
astharte a spus…
Hmmm, interesant, nu stiu exact care este explicatia, insa am cunoscut mai multe persoane, inclusiv eu, care au avut momente de cotitura, de redescoperire, cumva de renastere chiar, la 33 de ani.
Ma bucur ca se reaseaza fiinta ta, pe baze noi, mai solide, ca dai praful afara din casa, chiar daca va fi un proces mai lung, poate chiar dureros uneori, dar te asigur ca merita.
Am citit acum ceva vreme o carte despre procesul de redescoperire a unei fiinte in contextul unei terapii psihanalite, chiar daca era de factura freudiana si nu jungiana si care,cred eu, merita citit : Cuvinte care eliberează. Romanul unei psihanalize de Marie Cardinal.
Mult succes!
Andreea a spus…
Ajnanina-da, este o perioada de gratie, asa simt. Sigur ca puteam sa aleg sa stau doi ani in halat de casa si papuci si sa imi cresc copilul....insa dupa doi ani, nu numai ca nu as mai fi putut sa imi reiau viata de unde a ramas, insa Vladi ar fi avut o mama trista, cu mintile in alta parte...Nu ma gandisem inainte cum va fi si ce voi face, m-am lasat dusa de val pur si simplu...
Acum simt ca se schimba lucrurile-pana si in magazine, ma uit la cu totul alt tip de haine decat inainte si imi place asta-, am din nou creionul in mana siimi desenez traseul si merg fericita pe el, degrevata de ingrijorari inutile. Iar baietii mei sunt fericiti cu mine implinita.
Andreea a spus…
Astharte-interesant ce spui cu varsta, nu am stiut ca au mai trecut si altii prin schimbari la 33 de ani. Innoire, reinviere, redesenare. E frumos tare! Mi-era frica de tot ce vine dupa 30, insa nu mi-a adus decat lucruri bune, interioare si exterioare.

Cartea am citit-o prin 2000 cred, prin anul II de facultate. Mi-o daduse un prieten si zilele astea chiar m-am gandit la o scena care mi-a ramas gravata din ea si am cautat-o pe net sa o comand sa o recitesc. Nu am comandat-o inca, nu am avut ragazul, insa acu, chiar fac asta, mi-e limpede ca in ea e ceva pentru mine. Multumesc mult!
Anonim a spus…
La multi ani, Andreea!Puiul vostru sa va aduca numai fericire.Si sa simti enorm toata viata.
Manuela Gheorghe-Slobozia
Andreea a spus…
Multumesc, Manuela! Ma bucur ca mai dai cate un semn de viata, cum iti merge?