Hmmm

” In Canada am fost si mai sus in nord intr-o rezervatie de bizoni si pe drumul de gheata al fluviului Mc.Kenzie. Am vazut de asemenea urmele vechilor mine de aur ale companiei Gold Corporation- vezi la noi Gabriel company-Rosia Montana. Au distrus totul si au pus in pericol vietile oamenilor drept pentru care au fost alungati, tactica lor a fost sa spuna ca au dat faliment. Am facut multe fotografii, acasa o sa le vedeti.” Uca Marinescu

Citiți și posturile celelalte ale Ucăi, nu numai cel din care am preluat fragmentul....Sunt mai multe detalii despre minunata companie care dorește să sape după aurul românesc.

Comentarii

Anonim a spus…
Un element esential pentru noi ca si oameni este lumina, si implicit vazul(ca si simt). Sa ajunga de la Soare pe Pamant, luminii ii ia cam 8,3 minute-lumina(adica distanta dintre Soare si Pamant); adica, implicit si orice informatie *purtata* de lumina sufera aceeasi intarziere ca si timp. Apoi, daca trecem sa discutam despre observarile care se fac in spatiul cosmic, constatam ca acestea se fac astfel: se ia o lentila care preia lumina(cu intarziera aferenta), o *trimite* in spatiul cosmic(de preferat cat mai profund, cat mai departe) catre un anumit astru, corp ceresc, urmand apoi intoarcerea razei de luimina inapoi pe Pamant pentru a putea si vizualiza cu ochii nostri(care se comporta ca si lentilele). Oamenii proiecteaza lentile de asa natura incat sa li se permita sa vada zone din spatiu cat mai indepartate si cat mai inaccesibile. Concluzie: cu cat lentila ne ajuta sa avem un *zoom* mai mare(in spatiu), cu atat informatia primita este cel putin confuza sub aspectul relevantei. De ce? Pentru ca, cu cat distanta dintre Pamant si cospul cosmic care se doreste vizualizat creste, creste si timpul necesar luminii sa plece si sa intoarca inapoi cu informatia pe care o asteptam cu mare interes. Asa ca, practic, noi *vedem* prin telescopul dotat cu un *zoom* foarte mare o imagine aflata la o departare, in unele cazuri, de milioane de ani lumina. Si aceasta departare ce este de fapt? Trecutul sau viitorul? Uneori poate fi vorba de trecut, si fiind foarte indepartat, atunci care e relevanta? Relevanta este, dar in ce consta? Alteori poate fi vorba de viitor, care poate avea loc peste milioane de ani lumina, si deci daca nu il vom *prinde* in timpul vietii noastre, atunci care e relevanta? Asa ca, practic, noi ce vedem in spatiu? Asa ca, practic, ce vedem in viata de zi cu zi(tinand cont de faptul ca si ochii nostri sunt, pana la urma, niste lentile mai inteligente)?
Este vorba despre o fractiune a unui documentar vazut pe National Geographic. Dar, cu toate astea, care sunt raspunsurile la intrebari?