Entorsa tratata cu ace. Interviu cu un medic acupuncturist


My good karma face ca una dintre vecinele si prietenele mele sa fie Irina - medic acupuncturist. Acele ei m-au ajutat in numeroase randuri-dupa ce am nascut ambii copii,  cand raceam, cand am facut entorse, ba uneori mi-a infipt si cate un ac in frunte, asa, pentru frumusete. 

Ieri m-am lasat din nou pe mana ei priceputa. Marti am facut o entorsa urata, asa ca Irina   m-a tintuit cu acele ei fine pe patul de tratament. Dimineata, glezna mea nu parea sa mai aiba nevoie de ortoped, dar m-am dus totusi, de jena sa anulez programarea. 

Las aici un interviu cu dr. Irina Vornicu - i-am adresat aceste intrebari in 2011 si vi le readuc in atentie azi, in speranta ca informatiile va vor fi de folos. Irina a ajuns si in China -in 2011 acest lucru era doar un vis. 

Î. Irina, ştiu că ai terminat Medicina, aici, în Bucureşti. Cum şi când ai realizat că vrei să te specializezi în acupunctură? Ce ştiai despre acupunctură atunci când ai spus: ok, asta vreau să fac?

Raspuns: Nu stiam mai nimic despre Medicina Traditionala Chineza, studenta fiind. Insa l-am cunoscut pe dr. Bagu la un congres, unde prezentase niste studii de caz tratate cu ace si mi-am zis ca ardeleanul :”Asta ori e ceva, ori merge undeva!” Nu stiam pe atunci nici cate facuse dumnealui pentru  dezvoltarea Acupuncturii la noi in tara. M-am interesat si am aflat ca pot studia acupunctura la Centrul de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor si Farmacistilor. La noi Acupunctura e la nivel de Competenta, sper sa ajunga in putin timp la nivel de Specialitate asa cum e in multe tari europene.

Î: Ce a presupus specializarea în acupunctură? Au fost dezamagiţi ai tăi, că nu ai ales drumul clasic, mai sigur, poate, al unui medic generalist?
R: Specializarea a presupus cateva module intensive de-a lungul a doi ani, timp in care am inceput sa pun ace la rude si prieteni. Am ochit la curs un lector, dr. Razvan Ionescu, care fusese in China la studii si mai mergeam la cabinetul dansului si al sotiei, sa ma uit cum pune ace. M-a lasat sa imi aduc pacienti-prieteni pe care sa ii intep sub indrumarea lui, ceea ce am si facut. Intr-o zi, mi-a zis ca am  talent si ca nu imi ramane decat sa ma hotarasc si sa lucrez serios. Apoi mi-a propus sa lucrez cu ei. Iti dai seama ce noroc! Am asteptat sa termin rezidentiatul in medicina de familie, ca sa pot sa dau examenul de competenta. Practic acolo am invatat ceea ce stiu. Dr. Ionescu avand multa intuitie si simt clinic, am invatat multe in 9 ani, mai ales ceea ce nu gasesti prin carti. Cat despre ai mei? Dezamagiti? Din contra, bucurosi, dar nu mi-am pus niciodata problema sa aleg in functie de dorintele lor.

Î. Ce alte specializari ai? Sau interese? Ma gândesc acum la chestii gen terapiile florale Bach sau nu ştiu, ceva de genul acesta.
R: Mi-am luat competenta in Homeopatie, alt fel de a vedea Omul, foarte interesant si mult de studiu, mare arta. Am ales acupunctura, consider ca  mi se potriveste mai bine. Am mai facut o formare de 4 ani in Somatoanaliza, o scoala franceza de psihoterapie si probabil o sa studiez cat de curand si Terapie florala Bach, am auzit multe lucruri bune despre ea. Am mai facut un an de meditatii la desen si un an de design la UNARTE, cat sa ma lamuresc ca nu sunt genul care poate trai linistit din arta si sa nu am regrete ca nu am urmat o cariera artistica.

Î. Nu ştiu prea multe despre acupunctură, aşa că ai voie să râzi dacă întrebările mele îţi par naive! :-) Acupunctura, ea singură, vindecă, sau vine ca tratament complementar?
R: Depinde de afectiuni, poate vindeca o sciatica, o durere de cap sau o insomnie, poate ameliora altele mai grele si mai vechi. E in functie si de resursele celui ce vine la tratament, de varsta, de alte boli asociate si de competenta medicului acupunctor.

Î. Îţi mai aminteşti primul pacient în care ai înfipt ace? Scuze, am o imagine gen darts acum, deşi ştiu bine că nu e aşa!
R: ...sa stii ca nu imi mai amintesc...cred ca era o matusa pe care am cam chinuit-o! Aveam alta „mana” pe atunci. Dar m-am bucurat de primele feedback-uri . Mi-a spus ca s-a trezit mergand mai repede decat prietenele cu care se intorcea duminica de la liturghie, de unde pana atunci o asteptau ele. Ha-ha! Si asa si-a dat seama ca functioneaza acupunctura!

Î Cum ajung oamenii la tine? Cum îşi motivează alegerea? Mă gândesc, majoritatea aleg să meargă la medicul traditionalist...
R: Unii au mai facut acupunctura si stiu, altii vin dinspre cei care s-au tratat la mine,  altii vor sa incerce altceva, altii s-au saturat de medicamente...altii au vazut in telenovelele coreene...etc

Î Pe parcursul unui tratament cu aceeaşi persoană, acele se înfig mereu în locuri diferite, aşa cum mi-ai făcut mie sau se merge mereu pe aceleaşi puncte? Cum ştii ce să faci şi unde să le plasezi? Mie mi-ai pus la un moment dat unul în creştetul capului, nu l-am uitat încă...
R: Nu se infig mereu la fel, depinde  cum gandesti strategia in functie de ce gasesti cand vine prima oara si apoi de cum evolueaza de la sedinta la sedinta. Gasirea „punctului” pe corp e cea mai usoara treaba de fapt, cu asta te obisnuiesti, cel mai dificil e diagnosticul si cum alegi punctele.

Î Ştiu că ai şi cunoştinţe de psihosomatică. Discuţi cu pacienţii tăi implicaţiile emoţionale ale afecţiunii lor?
R: Vezi tu, obisnuinta de a vedea omul ca intreg, gandirea sintetica a medicinei chinezesti (nu analitica cum am fost invatati in facultate) te ajuta sa observi si sa deduci problemele de ordin emotional, chiar daca nu ti le spune de la inceput pacientul. Aici imi foloseste mult si lucrul personal din anii in care iti spuneam ca am facut formarea in psihoterapie. Cand vad ca e loc, da, spun ce cred si ce ar fi indicat din punct de vedere al medicinei chinezesti, dar caut sa fac asta lasand libertate omului din fata mea. El alege. Am doi-trei colegi psihoterapeuti cu care colaborez bine, in cazul in care cineva doreste sa isi abordeze problema fizica si din punct de vedere psihologic.

Î. Ce afecţiuni răspund cel mai bine-uşor la tratamentul neconvenţional cu ace? Sau nu există o asemenea clasificare?
R: Exista variabile, mi s-a intamplat sa tratez cu succes o tiroidita urata la cineva si sa am dificultati la o raceala pe timp de vara la altcineva.  Se poate spune in mare ca pe afectiuni reumatismale, neurologice, endocrine sunt efecte mai bune, dar repet, depinde de la om la om.

Î. Ai putea spune despre tratamentul cu ace că este mai ieftin sau mai scump decât un tratament medical tradiţionalist? Vorbim de o zonă elitistă a medicinei sau din contră?
R: Nu as putea spune ca e nici mai ieftin nici mai scump. In nici un caz nu e o zona elitista! Partea buna e ca poti face PREVENTIE cu acupunctura. Dupa cum probabil stii, inainte vreme, doctorul chinez trebuia sa tina oamenii sanatosi , nu sa ii trateze cand se imbolnaveau. Primavara si toamna veneau la cate o cura de ace pentru a ajuta organismul sa se adapteze mai usor. Dar in societatea noastra „de consum” nu intereseaza asta, ci ce medicament sau vaccin sa mai inventam si caror parametrii biologici sa le mai modificam intervalele de „normalitate” ca sa vindem mai mult si sa facem mai multi bani. Si cu cat mai multi bolnavi ”cronici”, cu atat mai bine! De ex exista doctori in China care vindeca diabetul cu acupunctura si fitoterapie chineza! La noi asta e o utopie…

Î Ce ai învăţat, de-a lungul timpului, de la pacienţii tăi?
R: Oooo! Multe: ca nu sunt doi oameni la fel, ca e important sa ii „ascult” fara sa ma grabesc sa le pun repede o eticheta, ca trebuie sa le las libertate in felul in care le vorbesc despre problema lor medicala si depre ce ar mai fi de facut, ca unii nu isi cunosc prea bine corpul si nici nevoile, ca unii ar vrea sa te „agate” si sa ramana agatati ca niste copii de parinte. Am invatat mult si despre limite...pana unde pot eu interveni, ce tine de mine? Cat e vorba de competenta mea si cat tine de pacient, ce parte e a lui in vindecare?  Intrebarile astea ultime sunt mereu in mintea mea. Cred ca mai sunt si altele.

Î Pe tine foloseşti acele? Dacă nu sunt indiscretă, în ce situaţii?
R: Eu mie nu imi pot pune ace, dupa cum bine zicea Creanga „mila mi-e de altii, dar de mine mi se rupe inima!” Apelez la colegii mei....dar sunt dintre pacientii „dificili”!

Î Ai mai mulţi pacienţi femei decât bărbaţi? Ai remarcat cumva? Te întreb asta pentru că groaza bărbaţilor faţă de ace este antologică deja. Soţul meu bunăoara a refuzat să mă vadă cu acele înfipte peste tot. Îţi aminteşti, se refugia la mansardă şi spunea că dacă coboară la noi, îl adunăm cu făraşul de jos! Ca el sunt majoritatea bărbaţilor când vine vorba de ace. Se verifică chestia asta în cabinetul tău?
R: Nu am o statistica, cred ca vin si barbati si femei in procente similare. E adevarat ca vreo doi barbati mi-au cerut un pahar cu apa ca simteau asa ceva ...ca un mic lesin....dar asta in peste 12 ani de cand pun ace.

Î Am citit de curând ceva legat de acupunctura facială, menită să diminueze ridurile. Poţi să îmi spui mai multe? Mie şi tuturor fiicelor Evei care citesc acum interviul cu tine :-).  
R: Da, spun ca functioneaza. Ace simple sau chiar infiltratii cu ac fin de produse homeopate sau extracte naturale special fabricate pentru asta. Aici o recomand pe colega mea dr. Dana Filip care e mai atrasa decat mine de partea estetica a acupuncturii si are deja rezultate, iti poate spune ea mai multe. Noi lucram la cabinet si cu produse injectabile Guna, care se pot utiliza atat in scop terapeutic cat si estetic.

Î Ce planuri de viitor, din punct de vedere profesional, are un medic acupuncturist? Te gandeşti, de exemplu, să ajungi în China să înveţi mai multe?
R: Era cat pe ce sa ajung la o bursa frumoasa acum vreo 2 ani , dar erau 2 locuri si noi eram 3. Asa ca l-am rugat pe dl de la ambasada Chinei sa dea cu banul. Eu am ramas acasa! Ma rog, nu chiar acasa, ca am ajuns in India in excursie…ha! Dar sper sa imi fac timp sa plec cu cativa colegi care au mai fost, la un curs mai bun, cu profesori mari. Macar o luna doua.

Î Ştiu că practici Tai Chi. De ce Tai Chi? Stiu, e o întrebare personala, însa nu ma pot abtine, tinand cont de faptul ca si Tai Chi-ul vine din aceeasi zona, prea putin cunoscuta noua, romanilor...
R: Cand l-am vazut pe finul dr.Razvan practicand Taijiquan odata in curtea cabinetului, mi s-a parut asa de frumos si am simtit ca e ceva acolo, ceva ce tine de Esenta. Acum stiu ca asa e. Centrul, alternanta yin/yang, plin/gol, minte/trup. „Spiritul si energia conduc muschii si oasele!”

Î Daca nu ar fi fost acupunctura, ar fi fost.....? Ce specializare te tenta?
R: Asta a si fost problema mea la un moment dat, ca nu imi dadeam seama ce ma atrage, cert era ca nu voiam spital, voiam sa imi folosesc mainile! Dintotdeauna am simtit o placere sa lucrez cu mainile, sa repar chestii, yale, radiatoare, sa desfac, sa ma uit in aparate si sa raman cu piese, sa sculptez in sapunul de casa al bunica-mii... Si ti-am spus, l-am auzit pe dr. Bagu cu acupunctura si asta a fost!

Î Ca încheiere, iată câteva întrebări de la cei din jurul meu, cărora le-am povestit că pregătesc un interviu cu tine. Acupunctura ajută la slăbit? Dar în tratamentul hemoroizilor? Mai ales când soluţia ultimă, dată de medicul de specialitate, este operaţia! Poate înlătura migrenele care se declanşează spontan de câţiva ani? Hmm, dacă răspunsurile tale vor fi afirmative, cred că te vei alege cu câţiva pacienţi, toţi prieteni cu mine!

R: Acupunctura poate ajuta la slabit, dar numai daca se umbla la obiceiurile alimentare (dieta) si cu sport. Am vazut reclame cu slabitul cu ace, dar daca intrebi, afli ca nu e doar asta. Ideea e ca acupunctura nu e magie, dar poate fi de folos in slabit. In caz de hemoroizi merge, depinde iar de gravitatea lor. Eu recomand orice se poate face inainte de orice interventie chirurgicala in organism. Unde ai taiat, unde ai scos organe, taiat ramane. Depinde de stadiu. Uneori e necesara operatia, daca organismul nu mai poate singur sa isi rezolve problema. In migrene as spune ca e de electie acupunctura, ori vindeca ori amelioreaza.

Î. Unde te pot găsi cei interesaţi?
R: La cabinetul din Blvd Dacia nr 38, Intrarea Dacilor.  Lucrez doar cu programare la tel 0724 156 825.
Alte informatii sunt pe pagina de facebook a CENTRULUI DE ACUPUNCTURA .

Multumesc!

Comentarii

Florin a spus…
Ma bucur pentru tine ca ai gasit solutia la problemele tale. Scepticismul in ceva ce nu pot vedea (analize) este inca destul de mare, iar la acupunctura apeleaza doar in momentul in care orice speranta in doctori dispare. Sper doar ca nu ai renuntat la aceasta terapie atunci cand ai probleme.
Andreea a spus…
A fost singura daca cand am folosit ace. De atunci nici nu am mai suferit de ceva.

Un inceput de raceala si un herpes sambata trecuta, rezolvate imediat, pana seara folosind codurile vindecarii (din cartea cu acelasi nume, de Lloyd). A fost un experiment interesant, cu atat mai mult cu cat nu am folosit nimic altceva-medicamente, unguent, nimic. Doar codurile.