Emoțiile pozitive duc la coerența inimii, lucru

care ne ajută enorm în lupta cu stresul. 


Primesc zilnic pe mail informații despre rezultatele cercetarilor celor de la Institutul Heartmath din California. Găsesc munca lor fascinantă, iar descoperirile lor vin să îmi certifice intuiția mai veche că inima noastră posedă propria inteligență și putere, deloc de neglijat dacă țintim spre o viață trăită frumos, în armonie și bunăstare fizică și emoțională.


Într-un studiu publicat în American Journal of Cardiology, cercetătorii de la Institutul Heartmath au arătat că simplul fapt de a ne aminti o emoție pozitivă sau de a ne imagina o scenă plăcută induce rapid coerența cardiacă. 






Aceasta, spune David Servan Schereiber în cartea sa "Vindecă" (Ed Elena Francisc Publishing) " se repercutează asupra creierului emoțional, căruia îi întărește stabilitatea și îi transmite că totul este ok din punct de vedere fiziologic. Creierul emoțional răspunde la mesaj, întărind la rândul lui coerența inimii. Acest du-te-vino produce un cerc "virtuos" care, cu pu'in antrenament, permite menținerea stării de coerență timp de treizeci de minute sau mai mult. Coerența dintre inimă și creierul emoțional stabilizează sistemul nervos, echilibrul dintre simpatic si parasimpatic. o dată ce am atins starea de echilibru, putem face față oricărei situații. Avem acces simultan la înțelepciunea creerului emoțional, la intuiția lui, la funcțiile de gândire, raționament abstract și planificare ale creierului cognitiv. 


Cu cât exersăm mai mult aceasta tehnică, cu atât ne inducem mai ușor coerența. După ce ne-am familiarizat cu această stare, devenim capabili să comunicăm direct cu inima noastră. 


Programul de computer care măsoară variabilitatea ritmului cardiac permite vizualizarea la secundă a impactului pe care îl au gândurile noastre asupra coerenței și haosului. Când ne concentrăm atenția asupra inimii și asupra unei senzații de bine, putem vedea cum se instalează coerența sub forma unei unde regulate și delicate. Dimpotrivă, imediat ce permitem gândurilor negative sau necazurlor să ne distragă atenția-aceasta fiind tendința naturală a creierului lăsat în voia lui-coerența se reduce în câteva secunde și e înlocuită de haos. Când ne înfuriem, haosul izbucnește imediat și linia de pe monitor desenează un lanț muntos cu vârfuri foarte ascuțite. 


Se pare că inima ajută creierul să funcționeze. Conform unor studii preliminarem coerența ritmului cardiac afectează direct performanțele creierului. Se crede că perioadele de haos (emoții negative) interferează cu sincronizarea funcțiilor cerebrale, în timp ce coerența contribuie la coordonarea lor. În felul acesta se ajunge la reacții mai rapide și mai precise și la performanțe superioare în condiții de stres.








Mai multe despre acest efectele benefice ale coerenței inimii găsiți pe site-ul Institutului Heartmath sau în cartea Vindecă stresul, anxietatea și depresia fără medicamente și fără psihanaliză, a lui David Servan Schreiber. 



Comentarii