cautarea frumusetii



 Care crezi tu ca este frumusetea vietii? M-a intrebat de curand cineva. Miezul, acel ceva pentru care merita....Toate trec, nu? Totul este derizoriu, in casa se asterne praful daca nu te misti incontinuu cu un pamatuf, pe chip apar riduri peste noapte, parul albeste, oasele scartaie, lumea se schimba, obiceiurile, credintele, granitele...totul. Murim la fel de orbi, niste cartite oarbe care au facut rau sau bine fara sa isi dea seama prea bine de ce fac, dar care s-au simtit incurajati de alte cartite la fel de lipsite de lumina ca si ele....Serios, ma apuca depresia numai cand insir toate astea. La ce bun toate? Unde este frumusetea?

Recunosc ca este usor sa cazi in depresie cand vezi lucrurile asa, derulate pe repede inainte , fluturate prin fata ochilor ca o carte prafuita si veche, ale carei pagini se si destrama pe masura ce le intorci.

Ma gandesc multe clipe. Unde anume gasesc eu frumusetea. In mijlocul naturii nu mi-au venit niciodata idei de genul celor de mai sus. In natura este mai usor sa vezi frumusetea.  Rasarituri si apusuri, norii de pe cer, verdele ierbii, parfumul si culorile florilor, pomii roditori, apele curgatoare ...toate sunt frumoase fara seaman. Si noi alegem sa ne baricadam in orase de ciment si apoi plangem pe fotoliu la terapeut intreband unde naiba e frumusetea aia...

Mai vad frumusetea in ochii copiilor. Mergi in parcuri....urmareste-le joaca, cuvintele, zambetele si rasetele, dar mai ales privirile. Prin ochii lor inca te mai priveste Dumnezeu, care, demult, si-a ales drept ascunzis inimile noastre. Prin ochii copiilor el se uita la tine ca printr-o ferestruica, sperand ca aceasta nu se va inchide niciodata...

Vad frumusetea in darul nostru – acela de a visa si de a ne implini visele. Oricare ar fi ele. Noi uitam si sa visam. Ne uitam la televizor, citim ziare si reviste, sporavaim unii cu altii, observam cu ochi vesnic critic si nemultumit tot ceea ce nu ne place...insa pentru visat nu ne facem timp. Imi imaginez adesea ca am salta cateva trepte ca nivel de constiinta colectiva daca ne-am propune sa devenim variantele noastre cele mai bune si apoi sa gasim cai sa si facem asta. Toti. Cum ar arata varianta mea cea mai buna? Ce ar face? Ce ar spune? Cum s-ar simti? Ce ar bucura-o? La ce ar visa? ...Si cand spun varianta cea mai buna nu ma gandesc la chirurgia estetica sau la saloanele de remodelare ....ci la munca minutioasa, de curatare, rafinare, infrumusetare, din interior. Care negresit se va reflecta in exterior. In toata fiinta sau doar in lumina unui zambet sau a privirii.

Vad si gasesc frumusete in lucrurile mici, cotidiene. Un bat de santal care arde tacut, racoarea casei sau a biroului sau a masinii, o lumanare aprinsa seara pe noptiera, portelanul canii care innobileaza gustul ceaiului, parfumul samponului cu care imi spal parul, chiotele copilului, noii si vechii prieteni, voluptatea micilor suferinte, rolurile pe care mi le-am asumat, stiind ca piesa va avea un sfarsit...frumusetea cautarii echilibrului, intre prea multa agitatie si prea multa liniste, prea multa mancare, prea putina, prea multi bani, prea putini, prea multi amici, prea putini prieteni....frumusetea gandurilor care apar si dispar dupa bunul plac, frumusetea cartilor care m-au introdus in alte lumi fascinante, mi-au permis sa patrund in mintile si inimile atator oameni.....

Frumusetea vine din detalii, suna sloganul unei campanii publicitare. Un detaliu mic langa un detaliu mic langa un detaliu mic...asa ne construim infatisarea fizica, asa ne construim interioarele caselor...de ce nu ne-am construi asa si frumusetea interioara? Cate putin in fiecare zi. Un gand bun la adresa cuiva, un mic moment de rasfat, o bucurie, pastrarea pacii si a simplitatii, a curateniei in templul nostru interior, hrana pentru suflet-filme, muzica care ne place, povesti ale unor oameni care poate s-au luat la tranta cu viata si au izbutit, nu sa o invinga, ci sa ii inteleaga oarecum misterul si frumusetea, un strop de blandete fata de noi insine...si multe altele...

La ultimul curs sustinut, am avut pe cineva in sala care protesta alintat–iar ne dai de lucru! Toate bune pana ne pui sa muncim! Nu ne mai pune sa muncim! Zambeam mereu. Am fost fan Arabella in copilarie....daca as avea inelul magic...as putea sa am toate astea, privirea curata si proaspata si inima radioasa fara munca. Si ar ajunge sa imi pun o dorinta si toti sa fim fericiti si bucurosi de vizita pe Planeta Albastra, unde toate lucrurile se prafuiesc, se degradeaza, trec, se schimba.....Inclusiv noi.

Am citit ca Albert Einstein a fost intrebat de catre un reporter care este esenta umanitatii.  A raspuns asa:

Fiecare decide pentru sine dacă universul este prietenos sau neprietenos. Atunci când decidem că este neprietenos ne folosim puterile, cunoştiinţele şi controlul ca să dezvoltăm instrumente, tehnologii şi tipare de gândire cu ajutorul cărora să putem lupta cu ceea ce este neprietenos. Dacă decidem că universul nu este nici prietenos, nici neprietenos ne simţim uşor o victimă şi suntem lipsiţi de putere. Dacă decidem că universil este prietenos, ne folosim cunoaşterea, abilităţile şi puterea pentru a dezvolta tehnologii şi gânduri care fac universul să fie şi mai bun în minunata sa originalitate, dragoste, frumuseţe şi bucurie.


Comentarii

Adriana a spus…
Eu cred ca frumusetea vietii este atunci cand reusim ca "toata grija cea lumeasca sa o lepadam", cum se canta in heruvic, la Sfanta Liturghie. Sa lepadam grija lumeasca si sa ne abandonam intr-o stare divina de bine, sa ne abandonam sufletul lui Dumnezeu iar trupul( ochii, mainile, bratele) Creatiei Lui minunate: copii, natura, oameni dragi!