Oboseala psihica si lipsa vitalitatii


                                       

Desi toti oamenii, cel putin la nivel declarativ, isi doresc sa se simta plini de energie, linistiti, echilibrati si optimisti, in realitate, prea putini reusesc sa se bucure de o stare de spirit multumitoare si de un nivel de energie pozitiva crescut. 


Serile multora dintre noi, mai ales acum, cand vremea este mai rece si mai mohorata, sunt dominate de senzatii de sfarseala, lipsa de energie, apatie, ganduri negative si griji. Multi dintre cei pe care ii cunosc imi povestesc ce insomnii ciudate au, cand, desi dorm, mintea inca este activa, motiv pentru care se trezesc si mai obositi si mai nemotivati. 


Altii chiar arata palizi si fara scantei de viata in ochi sau obraji. Mai ales femei am vazut asa, ca niste fructe uscate, fara seva, ca si cand ar fi copii slabe, palide ale propriei fiinte. Devitalizate. 

Sunt multe cauze posibile, dar si multe lucruri mici pe care le putem face pentru a schimba lucrurile in bine. 
  1. Dupa Jung, o cauza a devitalizarii se produce atunci  cand omul face altceva decat este in firea lui sa faca. Un job care ii displace. De ex, sa fie contabil cand el este pasionat de sculptura, analist financiar cand el ar fi fost un coach bun sau sa profeseze ca jurist, cand ar fi fost un farmacist sau un medic veterinar de exceptie (acestea sunt exemple pe care le-am intalnit)
  2. Nu petrecem timp in natura. Deconectarea de natura are ca efect devitalizarea si scaderea dramatica a energiei. Cu atat mai rau cu cat locuim/lucram la etaje superioare, legatura noastra energetica cu pamantul este mult subtiata si vulnerabila de la etajul trei in sus...Incearca sa introduci in rutina  plimbari prin parcuri sau paduri, sa atingi castanele, coaja trunchiurilor de copac, sa dai cu piciorul in frunzele cazute, sa inhalezi aerul curat, aspru. Fa cumva sa testezi macar o luna, zi de zi, mici plimbari, dimineata sau seara. De citit in plus si aici.
  3. Lipsa alimentelor vii din alimentatie. Nu manca nimic fara ridichi crude, cateva frunze de salata verde, castraveti, ardei gras rosu sau galben (merg toate si in sandwich-uri), mancarea gatita acompaniata de salate de varza rosie cu morcovi si germeni. Mananca gutui parfumate, struguri negri Hamburg, prune, mere romanesti. O masa din fructe si seminte (de floarea soarelui decojite si hidratate sau miez de nuca) dimineata. 
  4. Somnul neodihnitor-ca sa dormim bine, trebuie si fizic sa fim extenuati ori noi avem adesea doar mintea obosita. Stam in pozitii gresite la birou (indreapta spatele chiar acum, facand acest lucru simplu se va schimba si calitatea gandurilor), muncim fara sa ne miscam de pe scaune.... Plimba-te prin frig seara, pune o haina buna pe tine si un sal gros si iesi afara la cateva ture de cartier. Bea apoi acasa o cana de ceai de musetel cu miere, sau de lavanda sau de tei, fa un dus rapid si la nani. Nu manca greu seara…o banana ajunge sau o portie mica de paste, cu 1-2 ore inainte de culcare.
  5. Respiratia superficiala poate fi si ea o cauza, ducand chiar la oboseala cronica, dar si deshidratarea. Imbunatatirea acestor doua simple elemente poate duce la schimbari semnificative. Foloseste aplicatii pe telefon care sa iti reaminteasca, daca ritmul zilei este unul alert.
  6. Roaga-te, mediteaza ori seteaza ferm intentia in interior pentru un somn odihnitor. O lumanare parfumata aprinsa pe noptiera, asternuturi curate, proaspete, putina muzica relaxanta si un ceai calmant (valeriana, tei, musetel) pot sa fie de mare ajutor. 

As mai adauga la lista indragosteala, cel mai bun energizant si motivant ever! Gasirea unui sens, a unei misiuni personale, lecturi inspirationale, folosirea oului de jad-toate ajuta. 

Cand vibram de energie, lucrurile intra intr-un flux fascinant. Devenim vizibili si atragatori pentru cei din jur. Cine are energie, acela are puterea. Gasim solutii mai usor, facem mai multe lucruri mai repede, devenind mai performanti. Visam cu ochii deschisi si intrevedem si caile pentru a ne pune visele in practica. Gasim timp pentru hobby-uri, pentru relatii, pentru filme, pentru noi, pur si simplu. 
Necazurile pur si simplu nu se pot prinde de noi. 

Asa ca, iata, suficiente motive pentru a pune in aplicare si a gasi si alte cai pentru a mari nivelul de energie si vitalitate.


Va las, vreau sa imi termin ceaiul :-)





Comentarii

albinuta veninoasa a spus…
Multumesc pt parerile sincere despre energizant.
cristina a spus…
Un alt articol foarte fain! Multumim!
Uite, as sugera o posibila cauza a insomniilor de care s-ar parea ca sufera tot mai multi oameni: helicobacter pylori, o bacterie din stomac, pe care o are foarte multa lume si care duce, netratata, la ulcer. Cei mai multi oameni nu stiu ca o au, dar se poate depista foarte usor, printr-o analiza foarte simpla.
Andreea a spus…
Multumesc pentru aprecieri!
Nu am stiu ca si aceasta bacterie poate cauza insomnie.
Am mai completat cumva acest articol aici, punctand si alte cauza: suprarenalele epuizate si dezechilibrul hormonal.

https://andreeadragomir.blogspot.ro/2017/09/sunt-vesnic-obosita-si-nu-ma-pot.html?m=1
Anonim a spus…
Ma regasesc total….