una rece....

Astazi era sa raman vaduva. Nu am avut intrebari. Nu pe loc, de-abia acum, pe seara, au venit cateva, cuminti. Sau cumintite. 
Am observat doar o noua reactie la un anumit tip de stres. Fac curat. Cred ca s-a mai intamplat si inainte, insa abia acum am remarcat ca e un raspuns la stres. 
Imi amintesc cand am primit anul trecut un mail lung, tulburator de la cineva care vroia sa se sinucida. L-am citit, apoi m-am ridicat mecanic si am gatit. Toate ochiurile aragazului fosneau pe diverse tonalitati. Aveam o placinta congelata la congelator, am bagat-o si pe ea la cuptor. Poate nu e nimic extraordinar, asa, scos din context, multe femei gatesc zi de zi. Numai ca eu gatesc rar, putin si daca merg doua ochiuri la aragaz atunci pregatesc un festin! Si e duminica. 
Acum am facut curat. E placut sa ai controlul macar asupra vaselor, podelelor si maturii. Iti da o senzatie de siguranta. Uite, vezi, totul se aseaza cum vrei tu, te asculta, e simplu. Nici acum nu am cine stie ce intrebari. Decat: la ce ora vii acasa? Cu ce? 
Si una ascunsa, in interior: ai avut o cumpana azi, moaca! Pot sa te iau eu de oriunde esti in orasul asta si sa te aduc acasa in siguranta, pana iti trece ziua asta care era sa iti fie ultima? Si duminica implinesti 37 de ani. Si Miruna fix patru luni. Sunteti nascuti amandoi pe 24, iubitilor. Sarbatorim.

Comentarii

Lore a spus…
Ah Andreea, ne asemanam mult! :)

Era dimineata cand am primit vestea mortii tatalui meu. Primul lucru pe care l-am facut a fost aranjarea patului(doar ce ma trezisem), strangerea hainelor din camera si punerea lucrurilor la locul lor.

Nu m-am gandit niciodata de ce vreau si caut cu orice pret sa am bucataria curata, vasele spalate si podeaua curata.

Mai fac apel la curatenie si cand este o zi insorita si mi se pare mie ca totul e "murdar, statut, prafuit" si e vremea prospetimii, a aerului curat, a noului.

O dimineata linistita!
Andreea a spus…
Da, am reactionat asa de multe ori, insa de-abia acum am avut revelatia ca fac asta uneori ca incercare de a restabili controlul, de a ma simti in siguranta.
Semanam, mie imi este clar ca aici intra oameni alcatuiti in interior ca mine. Venim din acelasi loc...