stiri de saptamana trecuta


1. A plecat dintre noi Doris Lessing. Ii iubesc cartile si ma prosternez in fata imaginatiei, inteligentei si geniului ei. O autoare cu un univers interior fascinant.







2. Citeam, nu fara sa simt o strangere de inima, cum ca Egiptul este cea mai rea tara in care poti fi femeie. Nu ca ar fi usor sa fii femeie in vreun loc de pe pamant, insa in tari precum Egipt, Arabia Saudita, Afganistan, Somalia, Yemen, India situatia deja intrece orice imaginatie. Rusine barbatilor din aceste tari, rusine! Sa se faca cunoscuti prin acte de barbarie indreptate impotriva celor care le fac din casa un camin, impotriva acelora care le pun masa, le incalzesc patul, le panseaza ranile, ii mangaie si ii respecta....rusine! 

Nu pot sa nu ma intreb totusi: este vina mamelor? (intrebarea de azi) Pe undeva, trebuie sa fie. O mama are datoria de a-si invata copiii despre emotii, despre iubire, despre frumos, despre respect si onoare. Cum isi cresc mamele din tarile acestea fiii, de ajung sa fie niste adulti atat de cruzi? Isi merita ele, pe undeva, soarta? Isi trateaza baietii ca sultani si regi, le permit orice, ii lasa liberi, la cheremul cate unui fanatic religios care ii hraneste de mici cu idei gen femeia este un nimic, calc-o in picioare si supune-o? 

Un raspuns l-am gasit in cartea Necredincioasa, de Ayaan Hirsi Ali:
"Familiile lor erau foarte diferite de ale noastre (vorbeste de familiile saudite, diferite de cele somaleze). Bunaoara, mamele lor erau lenese; aveau servitori. Iar baietii pur si simplu erau lasati sa se zbenguie in voie. Copiii alergau cat doreau-arabii sunt foarte toleranti cu copiii mici-, dar baietii erau pe primul plan. Ei inchideau programul tv al mamelor lor si le dadeau la o parte pe surorile lor mai mari de pe scaun." (pag 72)

Se ridica femei si isi educa compatrioatele, insa sunt putine si valul ingorantei si al suferintei dens. 
Le tin pumnii, mereu le tin si ma rog sa isi pastreze viata cat mai mult cu putinta, sa aduca din lumina lor si in sufletele altora.

3. Fotografii emotionante

Comentarii