8 personaje pe care le-as invita la un ceai

Un text inspirat de un articol de bookblog.
Multumesc!


Ma gandesc de azi dimineata. Pe cine si pe cine. De ce opt. Greu tare. Cinstit, cred ca din fiecare carte as trage pe cineva de maneca (pardon, as invita frumos) sa mai ramana in preajma mea, sa mai desire putin povestea, sa ma farmece sau sa ma intrige. 



1. Un ceai de musetel cu Micul print. El m-ar lasa cu niste intrebari, eu i-as oferi niste nedumeriri.

2. Un ceai negru cu bergamota cu Anais Nin. M-ar studia cu ochii ei mari si ar starni in mine un amestec de fascinatie, indignare, compasiune. 
3. Un ceai de iasomie cu d-na Renee Michel (Eleganta ariciului, Muriel Barbery). Mi-ar placea sa o privesc cum soarbe din ceai, cu vadita placere, in timp ce gandurile ii fug la tablourile cu naturi moarte.
4. Un ceai alb cu Aomame, din cartea 1Q87 a lui Murakami. M-as oferi sa ii fiu, cu sinceritate, prietena. Sa nu o judec, sa nu ii invadez viata. Sa invat de la ea miscari de stretching. Si sa fiu langa ea cand va da nastere micii fiinte ciudate din pantecul ei. Asta daca se decide sa o faca. 
5. Un ceai de tei cu doua personaje distincte. Simt nevoia sa le fac cunostinta. Habar nu am de ce. Ma gandesc la Holden Caulfield (De veghe in lanul de secara, J.D. Sallinger) si Cal (Middlesex, Jeffrey Eugenides). 
6. Un ceai (as lasa-o pe ea sa il aleaga, sigur s-ar pricepe foarte bine) cu Victoria (Limbajul florilor, de Vanessa Diffenbaugh). I-as oferi cu siguranta si cateva sandwich-uri gustoase pe care mi-ar face placere sa le vad disparand devorate de foamea ei neostoita. 
7. Un ceai negru cu lapte si miere cu dervisul sufit Shams din Tabriz. As bea cu inghitituri mici mici, ca sa aiba timp sa ma invete macar jumatate din cele patrucezi de legi ale iubirii. Sau sa ma invartesc si sa ma topesc in dans....(Shams din Cele patruzeci de legi ale iubirii, de Elif Shafak)
8. Un ceai de iarna, cu multa scortisoara si bucati de mar, ca sa ii incalzeasca inima ranita de moartea fiicei, cu Isabel Allende (Paula, Suma zilelor). Dupa aceste doua carti, am citit tot ce poarta semnatura ei si o recompun cu placere iar si iar din detalii raspandite in toate cartile ei. 



Daca as face maine acelasi exercitiu, cine stie cu ce alte personaje as visa sa stau la povesti....

Incercati si voi? 

Comentarii