Despre (adevarata) fericire

Citesc acum "Proiectul fericirii", de Gretchen Rubin-o doamna absolventa de drept, mama a doua fetite, casatorita, scriitoare. In timpul unei calatorii cu un autobuz aglomerat incepe sa se gandeasca daca asta este viata pe care si-o doreste. Exista multe lucruri bune in viata ei, insa oare poate ridica stacheta mai sus? Poate fi mai fericita de atat? 

 "Aveam tot ce as fi putut sa imi doresc-dar cu toate acestea, nu reuseam sa apreciez aceste lucruri. Inglodata in nemultumiri marunte si in crize trecatoare, obosita sa tot lupt cu firea mea, mult prea des nu reuseam sa pricep splendoarea a ceea ce aveam. Nu voiam sa continui sa tratez aceste zile in derizoriu. Ma obsedasera ani de-a randul cuvintele scriitoare Colette: ce viata minunata am avut! De mi-as fi dat seama mai devreme!" Nu vroiam sa privesc in urma, la sfarsitul zilelor sau dupa vreo mare catastrofa si sa imi spun: cat de fericita as fi fost atunci, daca mi-as fi dat seama!" Trebuia sa ma gandesc la toate astea. Cum puteam sa ma disciplinez sa fiu recunoscatoare pentru zilele mele obisnuite? Cum puteam sa imi stabliesc un standard mai inalt ca sotie, mama, scriitoare, prietena? Cum puteam sa ma eliberez de necazurile cotidiene ca sa am o perspectiva mai larga, mai transcedenta?" 

Autoarea precizeaza de asemenea ca nu traversa vreo depresie si nici criza varstei a doua, ci pur si simplu isi dorea tot ceea ce ne dorim toti: fericirea. Acesta este punctul de plecare al proiectului ei, proiect care se intinde pe parcursul unui an de zile. Proiectul fericirii.

Incepe cu lectura-mai toate cartile si studiile despre fericire, incepand cu Aristotel si ajungand in zilele noastre la Martin Seligman si Sonja Lyubomirsky. Identifica ariile pe care doreste sa se concentreze pe parcursul unui an si acestea sunt: 

  • Casatorie, 
  • Maternitate, 
  • Prieteni, 
  • Eternitate, 
  • Atitudine, 
  • Munca, 
  • Joaca, Pasiune, 
  • Energia (Vitalitatea) 
  • Banii. 

Incepe calatoria in ianuarie cu concentrarea pe tema Energie. Un nivel mai ridicat de energie face, normal, ca toate celelalte aspecte sa fie mai usor de abordat.

Ma opresc aici cu relatarea. Sunt la inceputul cartii, asta insemnand ca am citit fix 19 pagini. Nu este o carte grea, o citesc asa cum citesc revistele glossy, cu zambetul pe buze si relaxata. Mi-am spus doar in barba, dupa ce am inchis cartea aseara: toate aceste lucruri le fac din liceu. 

Lucrez la toate aspectele acestea constant, constienta ca lucrul concentrat in lumea fizica poate sa ajute simtitor. Dar toate aceste aspecte, oricat le-as rafina, la orice nivel le-as duce, nu mi-ar aduce adevarat fericire spre care aspir. Pot sa fiu degrevata total de griji financiare, pot sa am (si chiar am de fapt) un nivel de energie si vitalitate peste medie, pot sa imi cultiv relatii armonioase de prietenie, sa alerg dimineata, sa am o atitudine lipsita cat mai mult posibil de critica si judecata, pot sa fiu o sotie buna (ce-o mai fi insemnand si asta) sau sa fiu o super mama-nu voi fi profund, real fericita. Ci doar sanatoasa. Multumita. Linistita. Placuta. etc

Imi dau silinta in fiecare zi si nu abandonez calea aceasta. Pe fiecare din aceste planuri lucrez si eu de multi ani. Insa in felul acesta doar imi imbunatatesc viata. O fac....traibila. Placuta. Suportabila. Dar nu fericita. Pentru mine fericirea vine de dincolo de planul material. Este originalul. Nu imitatia cu care ne amagim singuri. Este sursa. 
Si este, recunosc, calea grea.


                  .
                                                    Revelatie si ascensiune

Comentarii

Anonim a spus…
Cata dreptate aveti...o sa incerc sa gasesc si sa citesc si eu aceasta carte.
Va doresc o saptamana luminata !
Felicia
Andreea a spus…
Este o carte placuta, bogata in resurse si trimiteri suplimentare. Apreciez stilul lejer, deloc incarcat si sinceritatea autoarei. O gasiti cu siguranta in librarii sau o puteti comanda la libris.ro. Recomand libris, desi sunt din BV, pentru faptul ca au transport gratuit-de multe ori, cu banii dati pe transport ne-am mai putea cumpara o carte....
Lectura frumoasa si multumesc pentru mesaj! Saptamana binecuvantata!