Draga Moșule,


pune, te rog, pe lista cartea aceasta.


De cativa ani am devenit bautoare pasionata de ceaiuri. Imi doresc tare sa invat mai multe despre plante medicinale, despre puterile lor si modul in care ne putem folosi de aceste daruri extraordinare. De fapt, nu numai despre ceaiuri vreau sa aflu mai multe, ci si despre mirodenii si condimente.

Nu sunt foarte sigura, posibil ca m-am convins de eficienta lor cu ocazia bronsitelor cumplite traite de Vladimir. Siropurile din farmacii nu pareau sa fie prea eficiente si eu stateam noaptea la computer cautand alte si alte leacuri care sa il ajute. Asa am citit despre faptul ca ceaiul de patlagina ajuta la reducerea tusei sau ca cel de tei fluidifica secretiile nazale, permitand copilului sa respire mai bine. Sau ca ceaiul de macese il ajuta sa se recupereze mai repede gratie vitaminei C naturale continute. Ceaiurile acestea nu imi lipsesc din bucatarie. Amandoi copiii le beau cu placere, indulcite cu miere. 

Am facut apoi o pasiune pentru ceaiul verde cu iasomie. Nu mi-a mai trebuit altceva mai bine de un an. A urmat un ceai negru minunat- Kusmi Love. Apoi alte ceaiuri de plante. Le gasesc la plafar sau la o doamna care vinde ceaiuri si mirodenii in wk in curtea din spatele Muzeului taranului roman. Este o placere sa primesc sfaturile ei. Sotul ei este cercetator, el este cel care le planteaza, le recolteaza corespunzator si impreuna fac combinatiile-elixir, cum le numesc ei. Elixir aromat se numeste de altfel unul dintre ceaiurile cumparate de acolo-o combinatie de plante a caror menire este sa incante papilele gustative si sa ofere relaxare si limpezire mentala. 

Tot de la aceasta doamna am aflat care ceai este bun de oferit copiilor sa doarma bine ( atentie, sa nu contina passiflora, care este contraindicata sub 12 ani), care plante ajuta la digestie (senna, lemn dulce, fenicul, lemongrass), ce ceai sa beau dupa o masa prea imbelsugata sau pentru a ajuta ficatul (salvie), ce combinatie de plante ajuta la scaderea in greutate (soc, mesteacan, papadie, sangele voinicului, turita mare, cretisoara, urzica, tintaura, pelin, crusin,  afin, coada soricelului, cicoare).

O combinatie de plante care aduc buna dispozitia si optimismul gasiti  aici.

Recent am facut o mica drumetie pe Tampa, in Brasov. Ba era insorit si liniste, ba se pornea un vant rece. La coborare eram ciufulita bine si cam inghetata, asa ca m-am oprit direct intr-o cofetarie-ceainarie unde am savurat un ceai delicios-o combinatie de mar, ghimbir, portocala si scortisoara pe care nu o voi uita curand. Imi dorisem unul negru cu lapte, fierbinte si aromat, insa nu aveau. Nu am regretat insa combinatia parfumata oferita....




Acum sunt acompaniata de un ceai Pukka cu mar salbatic, menta si ghimbir. 

Sunt fericita ca am deschis usa aceasta - lumea ceaiului este una complexa, fascinanta, aromata, imbietoare din toate punctele de vedere. Imi doresc sa invat sa recunosc plantele in mediul lor (am facut primii pasi impreuna cu fiul meu parcurgand o carte superba- Calatorie prin ierburi si lumina, de Iulia Iordan), sa le cunosc proprietatile si beneficiile si sa devin, pe masura ce trece timpul, o bautoare de ceai initiata cu adevarat. Sa stiu sa pretuiesc un ceai pornind de la calitatea materialului din care este facut ceainicul si cescuta de ceai, pana la combinatii exotice de plante si arome si ritualuri de servire. 




Comentarii