Gandurile lui Tolstoi


In week-end am rasfoit din nou jurnalul ultimilor ani ai lui Tolstoi, incercand sa ghicesc bucuria interioara si intelegerea la care a ajuns un om de-a lungul unei vieti. 
Din insemnarile lui despre om si Dumnezeu am selectat cateva ganduri pe care sa vi le ofer la inceput de saptamana.

♥  Atat de rar intalnim, si inca si mai rar simtim, adevarata iubire, iubirea fata de iubire, iubirea nu numai fata de toti oamenii, dar si fata de tot, de Dumnezeu. Doamne, ajuta-ma sa traiesc in aceasta iubire, vino si salasluieste in mine.

♥ Dumnezeu vrea binele tuturor. Daca vreau sa traiesc dupa voia lui Dumnezeu, sunt dator sa doresc binele tuturor, adica sa iubesc.


♥ Cand oamenii vorbesc, pare ca orice vorbire e acelasi lucru. Dar aceste vorbiri sunt de doua feluri, absolut diferite si din punctul de vedere al cauzelor care le provoaca si din cel al consecintelor. In general, oamenii vorbesc numai pentru a da frau liber sentimentelor. Asta e vorbaria goala. A doua apare atunci cand oamenii vorbesc pentru a transmite altuia o idee spre folosul lui. Asta e vorbirea buna.


♥ Viata pare cand una, cand alta, cand binefacere trupeasca, cand boala, cand greutate, cand bucurie, iar intreaga viata este numita numai "inviere", adica sporirea iubirii, inaltarea iubirii din mormantul trupului. Iar asta e o bucurie neincetata. Si apoi te identifici tot mai mult cu ceea ce iubesti si iubesti totul, iar astfel devii Dumnezeu cu adevarat.


♥ Scopul vietii nu e sa fii maret, bogat, puternic, ci sa iti pazesti sufletul.


   Scopul vietii se manifesta prin iubire. Omul nu poate spori iubirea din sine, pentru ca iubirea este esenta vietii insesi. Omul poate numai sa distruga piedicile din calea manifestarii iubirii. In asta consta viata omului, iar eforturile lui trebuie indreptate in aceasta directie.


♥ Omului i s-a poruncit sa sporeasca iubirea (aceasta porunca o poarta in inima), iar el isi randuieste confortul vietii. Ca un lucrator caruia i s-ar spune sa semene, sa planteze, iar el a uitat sau i-a intrat pe o ureche si i-a iesit pe cealalta, dar tine minte sa niveleze pamantul, sa grebleze, sa netezeasca si niveleaza, grebleaza, netezeste pamantul care deja a inverzit. I se pare ca numai asta e treaba lui.



♥ Se spune: ce putem face cu ucigasi, cu hotii? Raspunsul e dificil, fiindca se presupune existenta unor oameni deosebiti care sunt obligati si au dreptul sa actioneze impotriva infractiunilor. Ce putem face cu gerul, cu furtunile? Nimic, nu ne ramane decat sa ne vedem de treburile noastre si sa nu ne gandim ca avem mijloacele sa oprim gerurile si furtunile. Vezi-ti de treaba ta. Indreapta-l pe infractorul din tine, indreapta-te pe tine insuti.


♥ Cum sa fac sa tin minte ca cel mai important, chiar singurul lucru in viata e eliberarea de intunericul (raul) care il ascunde pe Dumnezeu, iar nu fericirea meam succesul, aprobarea primita de la semeni pentru faptele mele?



♥ Treapta cea mai de jos este viata traita pentru poftele trupesti, pentru a face pe plac trupului, a doua treapta este pentru aprobarea oamenilor, pentru a face pe plac oamenilor, a treia pentru rasplata lui Dumnezeu, pentru a-i face pe plac lui Dumnezeu, cel din afara ta, a patra, mai presus de tot ce cunosc, viata traita pentru a-i face pe plac lui Dumnezeu din tine. 


♥ O scurta rugaciune: Tu (nu pot sa Te numesc) nu ma parasi. Ajuta-ma sa-Ti slujesc in lucrarea Ta, sa fiu cu Tine, in Tine, si sa fiu Tu.


♥ Rareori am vazut om mai daruit cu toate defectele cum sunt eu: voluptate, cupiditate, rautate, trufie si mai ales egoism. Multumesc lui Dumnezeu ca stiu asta, am vazut si vad in mine aceasta ticalosie si ma lupt cu ea. Asa se explica succesul scrierilor mele.



♥ Veniti-va in fire pret de-un ceas si veti vedea limpede ca singurul lucru important in viata nu e ceva exterior. Avem nevoie doar de ceea ce se afla in noi. Numai de-ati intelege ca nu aveti nevoie de nimic, de absolut nimic, in afara unui singur lucru: sa va salvati sufletul, caci numai asa putem salva lumea. 


♥ Am simtit atat de limpede superioritatea cosasului care munceste dimineata devreme pe roua campului, ba chiar si in arsita de la miezul zilei, fata de starea mizerabila a stapanului care isi citeste la o cafea ziarul care il enerveaza, plin de iritare, plictiseala si hemoroizi.


♥ Orice om poate fi iubit. Numai ca pentru a iubi astfel un om, nu trebuie sa il iubesti pentru ceva, ci pentru nimic. Daca ai sa incepi sa il iubesti astfel, ai sa gasesti si motive.

Comentarii

Laura a spus…
De-aia Tolstoi e un clasic, un nemuritor.
Diana a spus…
Superb! Autocunoasterea sufletului