Cum îmbătrânim ?

Îmbătrânim din prima zi de viață, este un proces care începe de la naștere, zice Isabelle Allende în speech-ul de mai jos. 


Deși mi s-a prezis că voi muri tânără, mie îmi place să mă gândesc la cum voi fi eu bătrână. Nu mă pot hotărî la ce vârstă se va chema că voi fi bătrână, așa că las chestiunea asta în aer. Nu de alta, dar nu vreau să pățesc ca doamna din povestea cuiva care a participat la un curs de-al meu: fiica îmi povestea că în ziua în care mama ei a împlinit 50 de ani, a îmbătrânit brusc, trăsăturile i s-au modificat dramatic părând mai în vârstă cu 10 ani! De ce? Toată viața spusese și crezuse că la 50 de ani încep bătrânețea și greul!

În vitrina unei librării mi-a atras atenția recent o carte: Revelatii despre îmbătrânire. Am fotografiat-o ca să nu uit de ea.



Mă preocupă ideea de planificare a celui de-al treilea act al vieții, cum frumos îi spune Jane Fonda. Îmi doresc să găsesc mult sens și bucurie în partea a treia a vieții mele, așa că acum sunt în faza în care caut informații, vizualizez, testez mental diverse imagini. Când spun testez mental anumite imagini, mă gândesc amuzată la faptul că obișnuiam să cred că, o data copiii plecați de acasă, eu voi trăi foarte solitar și egoist, fără să mă implic în viața lor . Acum îmi dau seama că imaginea aceasta nu îmi aduce bucurie deloc, în schimb imaginea unei familii extinse reunite la masă sau cea cu mine bunică fericită, cu un bebeluș drăgălaș în brațe mă luminează toată. Trebuie așadar să îmi ajustez unele opinii și imagini despre mine și să caut să fac imaginea despre mine, bătrână cât mai coerentă. 

Cu cât mă gândesc mai mult, cu atât realizez că la bătrânețe îmi doresc să fac lucruri care îmi aduc bucurie și acum.

să mă bucur de copiii mei
să citesc o carte bună
să mănânc fructe (se înțelege- cu dinții mei, da?) 
să merg pe jos mult
să râd
să mă bucur de intimitate
să fiu capabilă să ajut cu adevărat
să ascult
să am prieteni
să îmi conduc mașina și să fac excursii
să fiu cochetă, nimic exagerat, doar cu acel ceva care denotă gust și atenție


Toate astea vor fi posibile dacă sunt atentă acum. Gesturi mici cu efecte mari. 

Un aport consistent de verde (clorofilă și antioxidanți). 
Digestie bună (am început să iau enzime, probiotice și ceva pentru detoxifierea limfei). 
Porții mai mici (lucrez la asta). 
Yoga, pentru starea de bine și elasticitate. 
Alternarea momentelor de muncă intensă cu cele de time out. E lege. Nu mă arunc în alt proiect fără o pauză între ele, fie și de o jumătate de zi (în care mă văd la cafea cu prietenii ori văd filme de acțiune). 
Mult efort fizic atunci când depun efort intelectual.
Recunoștința practicată zilnic.
Masaj
Cosmetice naturale
Stat în aer liber cât mai mult. Pe munte, mai ales, unde aerul ionizat negativ are un efect benefic asupra sistemului nervos și asupra plămânilor. 


Nu zic că bătrânețea nu mă va surprinde și pe mine. Dar eu sper că mai puțin decât pe alții și mai sper, că dacă am grijă acum, al treilea act îl voi juca cu multă plăcere și bucurie. 
Visez o bătrânețe solară, plină de evenimente fericite, multe râsete, ironice, de ce nu, tihnă, ceai aromat, familie. Îmi îndrept corabia înspre acolo, nu vreau să las prea multe la voia întâmplării. 

Pace să fie în lume și să îmi trăiască cei dragi, căci fără ei ....un corp elastic și sănătos va fi o pedeapsă, nu o bucurie.

Vă gândiți vreodată la anii din urmă? 


Inspirație aici



Comentarii

Sinziana a spus…
Da, ma gandesc cu drag la anii 'batranetii', vizualizez foarte mult cum voi fi. Mi-am propus sa fiu o 'babushka' :) lucida si auto-ironica, in jurul carora roiesc tinerii si nepotii pentru ca e simpatica si 'tine la glume':). Vreau sa fiu in stare sa urc pe munte si atunci.Sa fiu fericita in continuare cu sotul meu si sa facem plimbari lungi, tinandu-ne de mana si depanand amintiri. Vreau sa fac parte din tot felul de cluburi de 'seniori' si sa facem activitati impreuna, sau pur si simplu sa imi chem prietenele la un ceai si o prajitura de casa.
Vreau sa continui sa citesc mult si sa ma plimb prin lume.Si mai ales, vreau sa fiu impacata cu mine si cu viata, senina si fericita.
Andreea a spus…
Asa sa ne ajute Dumnezeu! Ce imagini frumoase!