Practici de beauty mai putin obisnuite

Zilele trecute Vladi a vrut sa stie ce beau. Aveam cafea in ceasca. El s-a strambat, eu am zambit si i-am spus: va veni poate ziua in care vom bea ceai ori cafea impreuna. Ce zici de asta? Ma vei invita in casa ta la o cafea buna cand vei fi mare? Si el m-a surprins cu raspunsul lui: Da. Am sa vin cu masina sa te iau. Mami, dar nu vreau sa te faci o babuta! 
O sa fiu o babuta simpatica, promit, a fost tot ce i-am putut spune. 




Fac sport ca sa pun limfa in miscare, sa pastrez mobile articulatiile, sa transpir (noi ne ferim mult de transpiratie, insa este benefic, sanatos pentru noi sa transpiram zilnic abundent, sa scoatem toxinele), sa imi pastrez cat de cat elasticitatea si mobilitatea. Nu sunt un exemplu de vointa si disciplina, inca nu am gasit cheia care sa ma ajute sa imi mentin vointa si interesul treze perioade lungi de timp, dar ma straduiesc si va indemn pe toti sa faceti la fel. 


Fiul meu m-a rugat sa nu ma transform in timp intr-o babuta. Pe mine nu ma deranjeaza atat ca mi se va imputina trupul si imi va albi parul, cat ma sperie perspectiva unei batraneti macinate de suferinte. Am intrat in multe case cu oameni inca tineri-50-60 de ani si am vazut masute pline cu tablete si retete medicale. Nu este ceva ce sa imi doresc pentru mine ori pentru altcineva! 

In orase, deconectati de natura, este o provocare sa ne mentinem sanatatea si tineretea. Nu imposibil, doar dificil. Ce imi propun eu si las si aici, poate va inspira si pe voi, pentru aceasta primavara:

🍴 sa mananc mai frugal, mai simplu

Bunica mea materna manca foarte putin, nimic elaborat ori complicat. A trait multi ani si imi amintesc comentariile celor din jur legate de parul ei nealbit la 70 de ani si tenul neted si intins. A fost supla, inalta si sanatoasa. Am petrecut o singura vacanta cu ea. Am mancat in stilul ei, frugal-seminte, prune uscate, fructe, sandwich-uri, un ou fiert, cate o supa usoara. Practic, manca cat sa simta ceva in stomac, fara multe pretentii ori timp pierdut cu gatitul. Ea mi-a si spus de altfel un lucru care mi s-a infipt adanc in memorie: cu dintii nostri ne sapam mormantul. Acest adevar este astazi dovedit stiintific. Postul si mancatul frugal ne ajuta sa fim longevivi, sanatosi, zvelti si vii, fara starile acelea de lentoare si pacla pe creier date de mesele prea copioase. 
Primavara cu pietele pline de verdeturi e aproape, sa profitam din plin. 


🌳 sa petrec timp afara, in natura. 

In Israel, am cunoscut pe cineva, o persoana  tanara, care cauta cu disperare loc de parcare cat mai aproape de locul in care avea treaba. Si un metru daca putea castiga stand in masina, era multumita. M-a uimit lipsa ei de dorinta de a merge pe jos oricat de putin! Imi propun sa am zilnic parte de o ora petrecuta afara-ca merg pe jos, ca ma plimb prin parc, important e sa fiu afara din orice spatiu inchis. Am zile intregi in care ies doar cateva minute sa o duc pe Miruna la gradinita (care e la trei case distanta de noi) si apoi ma lipesc de scaun in fata laptopului pana seara cand revin copiii acasa. Asa se face ca zilele trecute cineva mi-a spus ca arat nefericita-mi-am facut imediat un selfie sa vad cat de rau arat. Mda, aratam ca cineva care nu a mai vazut lumina zilei de ceva timp-piele galbena, ceva pete pe obraji, cearcane si parul lipit de cap. Va suna poate cunoscut? Daca da, afara la aer, indiferent de vreme. Stiti cum e si cu vremea-nu exista vreme rea, ci haine nepotrivite! Ca o paranteza-unul dintre beneficiile raportate pe facebook in urma protestelor-adica a orelor petrecute in aer liber in piata Victoriei a fost somnul de calitate si energia buna cu care oamenii s-au incarcat :-) 


🙃 sa stau in cap, sa fac lumanarea si alte posturi yoga

Nu pot sa stau in cap, nici macar podul nu mai sunt in stare sa fac, insa daca lucrez in fiecare zi, poate poate voi reusi. In lumanare pot sta, asa ca macar asta sa nu lipseasca din practica zilnica. Statul in cap zilnic pret de cateva minute are atatea beneficii! Mi-ar lua mult timp sa le listez aici pe toate. Retineti doar ca este infuzie de tinerete fara batranete, este un remediu anti-imbatranire excelent. Cititi aici mai multe despre beneficiile acestei posturi si incepeti practica-fie treptat, cu o perna rezemata de perete cum fac eu, fie achizitionand un aparat ca cel din link-ul postat. Mimi Walter, pe care poate o cititi si voi, are ceva de genul acesta
Pot recomanda si doua carti pe care le iubesc, pentru ca explica ce muschi sunt implicati in postura respectiva si ce beneficii au corpul si mintea de pe urma executarii corecte a posturii. Cartile se numesc Anatomia Yoga si Yoga si sanatatea


Mariana Dragan, antrenoare yoga
 la ale carei clase caut sa ajung cat de des posibil

🍵  Frumusetea vine din interior si, cand scriu acest lucru, am in vedere doua aspecte: 
Inainte de orice, un chip devine mai rafinat si mai armonios pe masura ce spiritul nostru devine mai rafinat. Obiectivul meu permanent este sa imi cultiv apetitul pentru frumos, sa ma educ mereu, sa am grija sa am portia de frumos zi de zi-acel frumos care hraneste si bucura sufletul.
Al doilea aspect la care ma gandesc este reintroducerea in rutina mea zilnica a apei cu argila. Am in casa atat argila Algo, cat si Favisan. Se pune o lingurita cu argila in paharul plin cu apa si dimineata se consuma pe stomacul gol timp de trei saptamani. Nu beau malul care se depune pe fundul paharului, ci doar apa plina de minerale. Argila poate fi utilizata si in masti cosmetice-putina argila si zeama de lamaie, de exemplu pentru un ten mai gras, cu tendinte acneice. In plus, lamaia este bogata in vit C care ofera luminozitate chipului. 
Suplimentele pe care le folosesc in perioada aceasta sunt pastile de drojdie de bere, spirulina si chlorella si seva de mesteacan. Iarna am mai luat vit C (1000 mg, de la Secom) si capsule cu ulei de in (pentru omega 3,6,9).



😁 dinti mai albi cu oil pulling
Zambesc mult, lucrez cu oameni- am nevoie de o dantura sanatoasa si ingrijita. Dinti mai albi si mai sanatosi se pot obtine relativ simplu si acasa prin mestecarea unei linguri cu ulei de cocos pana cand se face spuma. Nu se inghite, este plina de toxine, se scuipa. Nu ma omor dupa tehnica, insa imi pot propune sa fac asta pe perioade de una doua saptamani. Rezultatele merita din plin-gasiti multe tutoriale pe youtube. Uleiul de cocos nu este foarte scump si poate fi folosit in multe moduri-la gatit, pentru hidratat pielea corpului ori ca masca pentru parul uscat si degradat. 


👸🏼 Saptamana aceasta am citit cateva articole despre fiolele cu acid hialuronic si colagen. Exista si capsule-combinatie ori colagen lichid, de baut (pentru o prietena careia i se lasase pielea fetei a facut minuni), exista si voci care nu sunt asa entuziasmate de aceste produse. Eu intentionez sa le cumpar doar pentru hidratare. Voi folosi o fiola de colagen seara, inainte de culcare si una de acid hialuronic dimineata. Serul meu de fata (apivita) s-a terminat azi si tenul are nevoie de hidratare din belsug. Nu am probleme cu ridurile ori acneea, asa ca la capitolul acesta sunt inca relaxata. Hrana vegetariana din 2002 pana azi si-a spus deja cuvantul, oamenii ma cred greu cand le spun ca implinesc 41 de ani anul acesta. 

Daca as bea si cei trei litri de apa recomandati de Tania (nutritionistul Revvolution) si as dormi mai multe ore pe noapte, poate as scapa si de cearcane. Cand Vladi a fost intrebat la scoala ce ar schimba la mama lui, a raspuns: as face ceva sa nu mai aiba cearcane! M-a uimit, nu mi-am dat seama ca il ingrijoreaza asa mult acest aspect cu care eu sunt deja obisnuita! 


Par multe de facut, dar nu e asa greu-mai multa apa, mancare putina si simpla, produse noi si ieftine in rutina cosmetica (fiolele si uleiul de cocos), iesit in parc pentru plimbari si respirat adanc, cateva minute de yoga zi de zi. 

Nu e ceva ce sa nu putem face, nu? Nu stiu de voi, eu insa nu voi suporta prea bine privirile pline de compasiune ale copiilor mei, asa ca am grija de pe acum sa nu am parte de ele.  Mi-i imaginez mandri de mine, bucurosi sa fie in preajma mea, inspirati la randul lor de grija pentru vitalitatea si sanatatea mea. 

Daca aveti vreun truc de pastrat tineretea, nu va sfiiti, impartasiti cu noi toti :)

Comentarii

Irina a spus…
Multumim, Andreea!

Eu am o cunostinta, mamica de 7 (da, 7) copilasi, care radiaza de energie si optimism si ea mi-a zis o chestie care m-a pus pe ganduri, a zis ca ea isi va pune problema de batranete incepand cu varsta de 70 de ani si de atunci zic si eu la fel. Vreau sa raman tonica si vesela si sper sa ma ajute Dumnezeu in directia asta.

Mi-a fost dor sa te citesc. Tot zic sa ti scriu si un email, am ceva sa ti zic legat de uleiul Abundance de la Young Living, un feedback ;).

Spor si succes in toate iti doresc!

Cu prietenie,

Irina
Andreea a spus…
Bine-ai revenit, Irina!

Balsamice au fost cuvintele tale despre mamica de 7 copii. Am obosit sa fiu inconjurata de mamici care se vaita continuu de cat de grea e viata dupa bebe! Ele nu stiu ca un bebe pune total in scena tot psihicul lor, toti balaurii sau toata linistea din interior....
Ma bucur enorm cand aud de mamici tonice, devotate, energice si optimiste!

Povestea cu varsta de la care va incepe ea sa se considere batrana, mi-a amintit o poveste reala, spusa de o participanta la un curs cu mine. Zicea ca mama ei isi spusese toata viata ca la 50 de ani, gata viata, e batrana si in ziua in care a implinit 50 de ani, familia a trait un soc, caci mama parea ca imbatranise brusc cu 10 ani cel putin! Iata ce ne facem cu predictiile si convingerile noastre!