Ce citesc in aceasta vara

Citesc oriunde si oricand :-))

Chiar acum am langa mine o carte foarte, foarte interesanta: Povestea ta a inceput demult, Mark Wolynn. 

Autorul este psiholog clinician specializat in traumele transgenerationale. El demonstreaza, combinand cercetarile din neurostiinte cu interventiile specifice constelatiilor familiale, ca ajungem sa mostenim si sa retraim, in mod inconstient, traumele nerezolvate ale stramosilor. Biologia celulara poate azi demonstra ca traumele si stresul stamosilor nostri trec de la o generatie la alta, emotiile pot fi comunicate biologic si pot influenta major genele. 
Nu sunt la prima carte care vorbeste despre acest subiect care a devenit tot mai interesant pentru stiinta. Am inceput sa sap dupa informatii in perioada primei sarcini, cand incepusem sa ma rog mult pentru copilul meu nenascut-ma gandeam cu groaza la istoria celor din care ma trag-bunicii au trecut prin razboi, bunicul matern a fost prizonier in Siberia si a evadat, bunicile si mama au suferit intreruperi de sarcini care le-au pus vietile in pericol, mama sufera de cativa ani de depresie recurenta, pe linie paterna ma trag din tatari....o istorie zbuciumata, dureroasa, violenta pe alocuri. Nu am multe detalii din trecut, dar putinul pe care il stiu este suficient sa imi fie clar ca legile divine au fost incalcate si ca traumele lor le port si eu in adn si le las mostenire copiilor mei. Pe atunci, nu am gasit altceva mai bun de facut decat sa ma rog pentru copilul meu si pentru iertarea pacatelor stramosilor mei facute cu voia ori fara voia lor....

Trauma intergenerationala este un fenomen real si cercetarile epigenetice incep sa furnizeze in sfarsit dovezi substantiale. 

Nu pot sa nu ma intreb, citind si cautand cai de a scoate la lumina propriile tipare si povesti pe care le repet-eu cine sunt si cand imi traiesc propria viata, daca pana acum nu am facut decat sa raspund intrebarilor stramosilor mei la care ei nu au apucat sa raspunda? 
Recomand cartea, este scrisa accesibil publicului larg, cu multe exemple, dar si cu extrase din studiile stiintifice publicate pe subiect. M-a facut sa imi doresc sa aflu mai multe despre istoria familiei mele, despre femeile din neamul meu, pe care le cunosc putin spre deloc. 

Viata dincolo de granita, Dorit Rabinyan. Israelul ocupa un loc important in viata si in sufletul meu, asa ca citesc cu placere autori israelieni si povesti care se deruleaza in spatiul cunoscut si iubit. Este o poveste de dragoste bine scrisa a unei israeliene cu un palestinian. Am pus-o azi in cos si o astept cu nerabdare. 


Fima, Amos Oz . Imi place mult Amos Oz, probabil voi citi tot ce voi gasi tradus . Fima este numele unui barbat din Ierusalim, receptioner la o clinica. Ce face si ce viseaza el voi afla citind cartea in aceasta vara....

Despre inima si alte eseuri, Andrei Plesu. O carte despre "inactualitati", despre rostul si istoria inimii, nelinistile si promisiunile batranetii, meteahna prostiei, sensul raului. Efervescenta de idei si scriitura maiastra a lui Plesu mereu ma inspira si ma pune pe ganduri.

Pulbere de stele, Neil Gaiman. Nu pot rezista unei carti care incepe cu: "a fost odata un tanar care dorea sa-si indeplineasca Dorinta Sufletului." 
Bine, nu ii pot rezista lui Neil Gaiman, care, iata ce spune despre aceasta carte: „Este o poveste cu zane. Este ca o inghetata. Menirea ei este sa te faca sa te simti fericit cand ai terminat-o.“ 

Comentarii

Bianca Timșa a spus…
toate sună bine, dar pe ultima chiar că ți-aș cere-o cu împrumut, după ce o termini...
spor să ai, că literatură pe gustul tău văd că există.
Andreea a spus…
Multumesc! Da, am o lista care ma face bucuroasa! Ti-o imprumut cu drag, o comand in iulie, nu o am inca.