Blessing, ulei pe panza |
Este o zi de noiembrie rece, sumbră și cețoasă. Ieri mi-am cumpărat niste crizanteme galbene, să îmi învioreze casa și spiritul. Le-am zâmbit toată ziua. Cu mulți ani în urmă, am fost la o saună în Austria într-un centru spa unde se folosea cromoterapia. Culorile se schimbau și vibrau și simțeam cum starea mea de spirit se schimbă subtil. Era prima dată când auzeam de cromoterapie.
Nimic nu mă ajută mai mult într-o zi întunecată ca un strop de culoare, de poezie și de emoție. O poveste, un coș cu portocale, niște crizanteme, un ceai aromat ori o pictură solară- toate hrănesc și încarcă sufletul cu lumina după care tânjește.
Așa am găsit-o pe Adenordis. Înseamnă "doamna din Nord". Hm, când spun Adenordis simt ceață și frig și beznă sau îmi imaginez ceva rece și lunatic, așa că era cât pe ce să ies de pe pagina ei. În loc de asta, sufletul mi-a dospit ca o pâine caldă: picturile sunt solare, luminoase, un pic stranii, cât să hrănească imaginația și să fertilizeze spiritul. Mi-au făcut atâta bine, m-au încărcat atât de frumos, încât am decis să v-o aduc și vouă mai aproape pe Elena, pictorița din spatele brandului Adenordis.
Bucurați-vă și scăldați-vă sufletele în culori. Vă las mai jos povestea unei femei, o pictoriță care iubește soarele, viața și tot ce ține de tărâmul imaginației, în care ne invită prin picturile ei.
Elena Ghiță
Elena, care este povestea ta? Când te-ai apucat de pictură?
Povestea mea cu pictura a inceput pe la 14 ani, la liceul de artă N. Tonitza. Până atunci am colorat ca toți. Nimic spectaculos. Urmând acest liceu, s-a schimbat macazul pentru mine. Și având o profesoară de pictură precum Elena Pasima, locomotiva mea a primit mult cărbune. Pentru că într-un timp scurt am recuperat multe cunoștințe. Nu numai de pictură și desen. A fost un adevărat tur de forță. Prin urmare, toată recunoștința mea pentru această doamnă.
De unde numele Adenordis? Ce semnificație are pentru tine?
Am căutat îndelung un nume pentru brand-ul de artă pe care doresc să-l dezvolt. Atunci când am găsit ”Adenordis”, mi-am zis: ăsta e!
Este un nume foarte vechi european, probabil german-nordic. Care ar însemna: doamna din nord și totodată este o formă mai stilizată a numelui Elena. Nume care înseamnă torță, foc, soare, dar și lună (Selene).
Aceste elemente vor deveni arhetipuri în picturile mele.
Care este relația ta cu culorile?
Cu ajutorul culorilor creez călătorii, aventuri, povești. Ele sunt personajele, eroii mei. Și noi, adulții, avem nevoie de povești să ne regăsim, câteodată mai mult decât copiii.
Știi de ce? Aproape am pierdut cărarea spre lumea imaginației. Ce s-ar fi întâmplat dacă domnul Edison nu și-ar fi imaginat prototipul primului bec?
Culorile inspiră. Indiferent de caracter sau profesie.
Eu am nevoie de emoția din poezie și din artă din când în când, pentru a mă hrăni, însă îmi imaginez că un artist nu poate trăi în afara emoției, în afara artei. Are sens pentru tine? Mi se pare foarte intens să trăiești așa.
Emoția este motorul în această lume. Dacă nu ar fi emoție, atunci totul s-ar prăbuși. Ea dă acel entuziasm, aduce acea sclipire de a construi lucruri. Emoția este fiica iubirii. Arta creată din emoție rafinată este ca o punte între oameni. Sau între oameni și stele. Aici este mult de lucru...
Pictura ta, descrisa în câteva cuvinte este:
Pe lângă rolul estetic, decorativ, îmi imaginez omul care stă într-un fotoliu sau altceva și privește ”Simfonia Balenelor” sau altă pictură Adenordis. Se relaxează, își adună gândurile, lasă deoparte toate cele ce îl apasă, începe să se bucure, să își recapete încrederea, forțele, noi idei îi vin.
Și toate acestea, permițându-și această călătorie interdimensională spre o lume a imaginației, contemplării, serenității, forței, libertății.
Unde îți găsești inspirația?
Câteodată, găsesc inspirația în natură, ascultând muzică, lucrând, citind, relaxandu-mă sau mergând pe stradă. De aceea un pictor cu mai multă experiență îmi spunea că un artist lucrează tot timpul. Inspirația e căutată sau mai bine zis starea interioară care pregătește intrarea pe ușă a inspirației.
Apoi după venirea ideii, vine dezvoltarea ei. Câteodată, o pictură are zeci de ore de documentare (spre exemplu, Poveste din nord: Wotan și Brunhilda) unde apar multe elemente, simboluri. Apoi la acestea, se adaugă orele de lucru propriuzis.
Inspirația este precum o gură de aer care ne deschide o poartă de unde începe cărarea spre o aventură incredibilă. Spre acel ”WOW” pe care îl căutăm cu toții. Îmi place să cred că pictura mea e ca o poartă…
Ai o pictură preferată?
Este greu de răspuns. Fiecare pictură, de la cea mai simplă la cea mai complexă urmează o traiectorie, un rol. Fie că pictez un trifoiaș sau o pictură cu multe elemente din culturi și mitologii sau un peisaj mă gândesc că va ajunge unde trebuie, va decora armonios un spațiu, va aduce lumină, bucurie. Așa că fiecare pictură este preferată pentru că are destinul său.
Am observat ca folosesti cu precădere albastru si galben. Ce inseamnă aceste culori pentru tine?
Încerc să nu mă feresc de culori. Altfel nu aș mai fi pictor. Dar fiecare poveste o pot construi prin anumite culori. La un moment dat voi avea de spus alte povești și, evident voi folosi o paletă diferită de culori. Cum mi s-a întâmplat la Zeițele cucuteniene, unde am folosit culori mai terne, de pământ.
Dar, sigur cele două culori sunt printre principale.
Galbenul pentru că simbolizează, transmite lumina și căldura Soarelui. Mă consider o persoană solară, iubesc Soarele și înțeleg că este VITAL.
Prin culoarea albastră, construiesc compozițiile marine. Am descoperit că, marinele pot transmite o forță tocmai prin acea dezinvoltură, maleabilitate, tenacitate a apei.
Apoi albastrurile eterice ce conduc spre lumea serenității, păcii, relaxării. O lume ca un vis al copilăriei paradisiace.
Nu mă uita
Ce fel de feedback-uri primești de la cumpărătorii tăi?
Cei care îmi cumpără și admiră picturile, îmi spun că îmi pot recunoaște stilul dintr-o mie. Lucrul acesta mă uimește și flatează. Le transmite forță, entuziasm, speranță, optimism, lumină, eliberare. Fără să le spun conceptul vreunei picturi ei s-au regăsit în mesajul ei. Aceste lucruri mi-au spus și copiii dar în limbajul lor, mai exuberant, extrovertit. Bucuroși și curioși să citească poveștile pictate. Mă întrebau de elementele din picturi. Dorința lor de cunoaștere m-a emoționat profund.
Ce frumos! Putem vorbi de artă terapeutică? Te preocupă această valență, pictezi cu intenție ori doar urmezi inspirația?
Da. Mă preocupă. Am cerut și părerile unor psihoterapeuți din țară și de afară despre viziunea acestor lucrări artistice.
În zece ani de muncă am dezvoltat acest stil cromatic. O psihologie cromatică bazată pe principiile esteticii, relaxării, contemplării, stării de bine. Dacă această artă poate să relaxeze, să detașeze un om de suferințe, de acaparări psihologice atunci este un început bun pentru a se vindeca. Nu zic că arta mea vindecă total, dar ajută. Este o parte dintr-un întreg. Sunt multe terapii benefice pentru om.
Inima naturii
De exemplu, pentru lipsa entuziasmului, optimismului recomand un tablou în nuanțe de galben și portocaliu. Aceste culori hrănesc inima, emoția dar și creierul, având efecte benefice asupra hormonului serotonină din corp. Cel care este în legătură cu bucuria vieții, optimism, etc. Interesant, nu?
Pentru apăsare, densitate a gândurilor, relaxare, arta Adenordis vine cu acele picturi serene în tonuri de albastruri eterice. Dar după cum bine ai observat, am îmbinări de albastruri și galbenuri tocmai pentru a crea un efect dublu de relaxare și forță.
Am văzut pe pagina ta un tablou cu foița de aur, folosit pentru decorarea unui living. Mi s-a părut absolut spectaculos și plin de energie. Cât de scump ori dificil este să lucrezi cu aur? Există cerere pentru astfel de opere?
Într-adevăr. Cuvântul cheie a acestor tablouri sau panouri cu foiță aurie este: ENERGIE!
Am pornit tot de la lumina solară. Imaginează-ți o lucrare artistică sau un perete decorat astfel. Vii acasă după o zi infernală de muncă și simți cum acea lumină îți ia toată greutatea de pe umeri și plutești.
Iar ce este minunat este că aceste panouri se pot așeza de la un spațiu personal gen hol (unde nu sunt ferestre), living, la spații mai mari, recepții de hotel, restaurante, sedii comerciale sau de companii.
Picturi precum ”Fântâna din centrul lumii” cât și panourile decorative cu foiță sunt precum niște baterii pline de energie și relaxare. Totul într-o atmosferă regală și să reflecte prestanța acelui spațiu sau ce reprezintă acel spațiu.
Este mult de povestit despre efectul acestei tehnici. Prețurile diferă pentru că pot folosi această foiță schlagmetal (imitație de aur) mult mai accesibilă financiar. Așa că, materialele și manopera privind foița schlagmetal pentru un metru pătrat începe de la 100 euro. Apoi dacă sunt cei care doresc o decorație cu foiță de 22 karate, putem elabora pe această temă.
Deocamdată proiectul acesta este în discuție cu partenerii și designerii de interior.
Pe când o expoziție?
O selecție de picturi Adenordis le puteți vedea la Hermitage Urban Spiritual Hub (București) cel puțin până la sfârșitul lui decembrie.
Apoi din 9 ianuarie-31 ianuarie 2018 la Galeria de Artă Alexandra’s – Istorii pe simeză (București) în cadrul unei expoziții de grup. Vă aștept cu mult drag!
Vă invit să rămâneți aproape de pagina facebook adenordis unde veți putea găsi noutăți.
Puteți cere detalii despre dimensiuni tablouri și prețuri la adresa de mail: adenordis.art@gmail.com. |
Comentarii