Smartland - O școală de vară și un after school de vis


Cu putin inainte de a descoperi locul acesta, citisem pe facebook impresiile parintilor despre after-uri vizitate in cartierul meu, Drumul Taberei. Spatii nepotrivite, caldura de sera in sali, scari periculoase, lipsa spatiu joaca in aer liber, lipsa personal calificat, preturi mari si multe altele erau insirate la minusuri de catre parinti. 

Si apoi am trecut pragul acestui loc. Inainte de a fi Smartland, a fost gradinita in care au crescut copiii mei-un loc pe care l-am iubit si in care ne-am simtit acasa. 

Un drum pietruit, marginit de garduri din lemn peste care se apleaca trandafiri si struguri duce catre oaza aceasta de liniste si frumos: o casa frumoasa, spatioasa, cu curte verde. Un tei, un cires plin de cirese coapte, zmeura la gard care asteapta copiii sa o culeaga, o magnolie, trandafiri parfumati si liniste. Casa are un vibe bun, tihnit, relaxant, sanatos. Pare ireal, asa-i? In Bucurestiul nostru sufocat de betoane si de interese mercantile, exista si locuri-oaza ca acesta. Un loc in care oameni buni au construit si au investit bani si pasiune. I-am cunoscut recent pe Anca si Alex Bozianu, cei care au preluat aceasta casa si au transformat-o in Smartland, cea mai frumoasa scoala de vara. 

Mi-am petrecut ieri patru ore cu ei, stand de vorba senini, descoperind puncte si valori comune. Mi-a fost clar ca Smartland nu este pentru ei doar un business, ci o misiune, ceva ce fac din suflet si in care pun dragoste si grija fata de copil. 

I-am trimis cateva intrebari Ancai, pentru ca am dorit sa o cunoasteti si voi. Inscrierile la scoala de vara sunt deschise. Eu una de-abia astept sa vad locul acela plin de copii cu stelute in priviri. Mi-e asa de drag de Anca si de Alex si de locul acesta cu vibe bun, incat le-am propus sa predau eu germana copiilor care vor veni aici. Au fost de acord. 


Anca Bozianu, lucrand cu fetita mea la umbra unui cires


1) Care este povestea voastra? Sunteti un cuplu tare frumos!

Povestea noastra este cea a unor liceeni care au simtit, dorit sa viseze impreuna vise indraznete….”pana la sfarsitul lumii”. Pentru a nu ne fi dor unul de celalalt, ne-am casatorit, avem o fetita minunata, nici nu se putea altfel..:) si, nu incetam sa visam, sa descoperim, sa calatorim umar la umar prin aceasta viata.
     
Anca, Alex si Clara Bozianu-o familie frumoasa si unita
                                          

2) Cum s-a nascut ideea acestei scoli de vara si after? Cat este business, cat este pasiune?

Ideea deschiderii unui asemenea centru cred ca am avut-o inca din facultate. Sunt absolventa a Liceului Pedagogic si licentiata in Psihologie si Stiintele Educatiei. S-a intamplat acum poate pentru ca, dupa toti acesti ani la catedra plus experienta acumulata ca mama, am simtit ca ma pot implica, la un nivel superior in educatie. In acest proiect de suflet, SmartLand, sunt asociata cu Claudia Sararu, cadru didactic si ea, si impreuna ne dedicam copiilor . Facem totul pentru interesul si aspiratiile lor, cu multa grija, dragoste si rabdare.

Acest proiect este unul de suflet, meseria de cadru didactic nu poate exista fara pasiune pentru ceea ce faci, de fapt, nici nu cred ca este doar o meserie, avand in vedere faptul ca tot ceea ce facem reprezinta o amprenta pe sufletul si in mintea copiilor, le dam copiilor radacini sa creasca si aripi sa zboare, ii incurajam, ii instruim, ii influentam, ii ghidam, ii inspiram. Iar ei trebuie doar sa stie ca sunt importanti pentru noi, sunt ascultati, ne pasa, sunt respectati, pot face sau fi ceea ce isi propun, noi ii sustinem! 
Am pus multa pasiune in acest proiect si este business atat cat sa ne sustina ideile, sa le putem pune in practica.

3) Ce ne puteti spune despre SmartLand? Care este viziunea voastra?

Smartland este despre copii si pentru copii. Este locul dedicat lor, cu emotii pozitive, intrebari, joaca, noutati, efort, implicare, interese, aspiratii, curiozitate. Este un loc pentru a invata, a forma si dezvolta abilitati de viata, a avea incredere in ceea ce stiu si pot, locul in care copiii vor fi incurajati sa fie deschisi provocarilor, competitiei, fara teama de esec, intelegand ca numai asa pot evolua.

 Never stop learning! 

Oferim copiilor oportunitatea de a gandi, descoperi, de a rezolva probleme- gasind solutii, de a crea. Obiectivul centrului nostru este dezvoltarea armonioasa a copiilor, nu doar intelectual ci si afectiv. Nu este vorba neaparat vorba despre talente speciale, cat pasiunea de a fi curiosi. Ii invatam sa gandeasca critic si intens, dezvoltandu-le capacitatea de a recunoaste oportunitati, de a gestiona situatii noi.

‘It’s all about being excited about something!”

4) Care sunt atuurile SmartLand? Ce va diferentiaza, de ce ar opta parintii pentru SmartLand?

Ne- am implicat in acest proiect cu ideea clara de a avea o abordare personalizata, flexibila nevoilor si aspiratiilor copiilor totul desfasurandu-se intr-o locatie de vis: sali spatioase cu mobilier alb, mijloace educationale de cea mai buna calitate si o curte generoasa. Dar, ceea ce este cel mai important, este faptul ca suntem o echipa de cadre didactice cu experienta, implicate, care doresc sa faca diferenta. Formam o echipa cu copiii dumneavoastra, dorim ca ei sa simta ca suntem “in aceeasi barca cu ei”. ( este expresia unei mamici, mi-a placut foarte tare). Spunandu-le, vor uita. Invatandu-I, isi vor aminti.Implicandu-I, vor invata! 

Mai presus de after school, de scoala de vara, SmartLand este o familie!

5) Ce tarife si ce orar are SmartLand?

Taxa lunara pentru After School si pentru Scoala de vara este de 1000 ron . Programul After School este : 11:00 – 18:30 iar cel pentru Scoala de Vara este: 8:00 – 18:30. 

6) Cu ce provocari se poate confrunta cineva care decide sa investeasca intr-un business de tip after?

Provocarea cea mai mare a fost de a asigura un mediu sigur pentru copii, de aceea am investit in elemente de siguranta, pentru a preintampina diverse situatii neplacute. 

Am avut strategii clare, directe de a porni acest proiect, ne-am confruntat si noi, ca toti ceilalti antreprenori, de birocratia anevoioasa, prioritatea fiind aceea de a-I primi pe copii intr-un mediu sigur, foarte curat, cu oameni profesionisti si dedicati.

7) Ce cursuri vor putea urma copiii la SmartLand? Am vazut in oferta voastra multe cursuri interesante, ca de exemplu Socratic Seminars. Ce vor face copiii la un astfel de seminar?

Programul zilnic implica: coaching scolar ( efectuarea individuala a temelor sub supravegherea unui cadru didactic)

  • performer ( limba romana si matematica) ; strategii de invatare eficienta ( Learn smarter, not harder), intelegerea continuturilor prin asocieri, proiecte cu aplicabilitate directa, imediata, stimuland curiozitatea, dorinta de a afla lucruri noi, personalizare, sistematizare, diversitate, concentrare, organizare, confort. Toate activitatile din cadrul Performer au ca si consecinta fireasca dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor, performanta, incurajand propria interpretare si perspective personala asupra celor invatate.
  • Socratic Seminars: aceste cursuri se bazeaza pe forme de dialog argumentativ- cooperative intre copii , bazata pe intrebari si raspunsul la intrebari pentru a stimula gandirea critica si pentru a extrage idei, prezumtii. 
  • Este vorba despre o tema aleasa fie de Teacher fie, chiar de ei, urmand intrebari semnificative: Poti sa imi spui mai multe despre? Ce te face sa crezi asta/? Ce vrei sa spui prin…..? Imi poti da un exemplu? 
  • Scopul este de a explora gandirea lor, de a determina gradul de cunostere pe un anumit subiect, de a ajuta copiii sa analizeze un concept.

Cursuri optionale: Engleza, Germana, Franceza, IT( partenerii nostrii sunt BIT Steps), Karate, Mind Factory ( dezvoltarea capacitatii de gandire, inteligenta emotionala si a abilitatilor sociale cu ajutorul jocurilor de gandire)

8) Dincolo de curricula academica, care sunt valorile si atitudinile pe care doriti sa le insuflati copiilor? Intreb asta pentru ca am vazut o reala preocupare in acest sens – vreti ca ei sa petreaca timp afara, in natura, sa invete sa spuna “nu stiu”, ci “deocamdata nu stiu”. Mai dati-ne voi exemple in acest sens.

Toate activitatile sunt gandite in asa fel incat sa-I ajute pe copii sa fie deschisi in fata provocarilor, mandri de ceea ce au realizat, optimisti, la sfarsitul zilei plecand imbogatiti cu noi cunostinte, experiente, incredere in fortele proprii. Ne dorim copii fericiti in a invata lucruri noi, curiosi, pasionati de ceea ce ii inconjoara, motivati, descoperitori, creatori.

Fiecare zi la SmartLand sa insemne pentru ei cunoastere cu drag si emotii pozitive.

Ne dorim ca ei sa petreaca mult timp in aer liber, multe din activitati putand sa se desfasoare afara, bucurandu-se de curtea minunata pe care o avem. Iesim din tipare, din cadrul formal al unei sali de curs , motivandu-I sa se miste, sa se exprime, cu momente de joaca structurata, activitati gen “brain teaser” si joaca libera. 

9) SmartLand in 5 cuvinte?

Cunostere, dezvoltare, emotie, curiozitate, zambete;

10) Cum va vedeti pe voi, dar si business-ul vostru peste cativa ani?

Ne vedem mai frumosi spiritual, apropierea de copii nu face decat sa aduca energie si speranta pentru mai sus, mai bine, mai frumos! Urmatoarea treapta ar fi deschiderea unei scoli. 

11) Un gand pentru parinti…

Suntem fericiti sa primim cu bratele deschise pe fiecare membru al “familiei” SmartLand! Fiecarui copil ii sunt apreciate ideile, valorile, gandurile si abia asteptam sa le impartaseasca cu noi. Va fi un an plin de noi aventuri, descoperiri, prieteni noi. Suntem aici pentru ei! Haideti sa facem din acest an unul formidabil! 

























Comentarii