Cea mai simpla forma de conectare cu copiii



Miruna aseara. Ieri am fost toata ziua in Brasov, asa ca mi-a simtit lipsa. Seara am mers cu ea la un restaurant din apropierea casei sa mancam, cat fratele ei era la antrenament la aikido. Comandasem, cand mi-a cerut voie sa se urce pe genunchii mei. Era cald, dar am inteles nevoia ei de conectare, de atingere fizica, de contact. In scurt timp, pentru ca eu ma vaitam cu foc despre cum ma topesc ca untul din cauza ei, mutrisoara ei stirba era transfigurata de ras. A mancat apoi cu pofta si a fost nespus de dulce si tandra. 
Cred cu tarie in puterea transformatoare a rasului. Daca radeti rar, luati masuri. Fara gluma. 

Cred mult in puterea terapeutica a rasului. Exista chiar o stiinta, numita gelotologie, din cuvantul grecesc gelos-a rade, care studiaza efectele fiziologice si psihologice ale rasului. 

Rasul relaxeaza, ne face mai optimisti, sustine sistemul imunitar, grabind vindecarea, diminueaza stresul, ajuta oamenii sa se conecteze intre ei. 

In ce priveste relatia cu copiii mei, sa radem in hohote impreuna a fost dintotdeauna cea mai simpla si elementara forma de conectare. 

Eu nu astept ca viata sa ne faca sa radem, sa nimerim intr-o situatie comica-desi le savuram si pe acestea sau sa privim o comedie ca sa radem. Eu le provoc rasul. Avem diverse jocuri-lui Vladi inca ii place sa fie alergat si smotocit, dar lucrurile au evoluat in timp catre umor mai rafinat-gusta glumele situationale sau de limbaj, dar si fetele mele comice cand povestesc intamplari. Eu ador uneori sa fac pe prostul, un fel de Colombo feminin, iar Vladi, care ma cunoaste binisor la cei zece ani ai lui, abia isi stapaneste rasul. Cel mai des fac pe prostul cu Miruna, pe care o las sa imi explice lucruri elementare, asupra carora o consult cu toata seriozitatea. 

In ce o priveste pe Miruna, ea rade cand ii insir numele de alint-Veverita, Mocuta, Meme, cand il caut febrila pe domnul Râs (care se ascunde in tot felul de unghere ale corpului ei), cand o amenint ca pun mana pe ea (la amandoi copiii asta se lasa cu hohote de ras, pentru ca real inseamna gadilat si smotoceala), cand vorbesc cu piticii din burtica ei, pe care ii trag de sosete jos din pat, dar si cu stolul de fluturi din sold, cele cateva testoase din soldul celalalt si cand pup inima ei plina cu dulceata si miere, ca in copilul asta a turnat Dumnezeu cu nemiluita polonice de dulceata si miere. Si atata ma vait, minunez cu voce tare si discut cu Dumnezeu despre ea, ca ea izbucneste in hohote de fiecare data. 

Sunt convinsa ca ei nu racesc cu una cu doua (Miruna a lipsit de la gradi in toti anii astia de doua ori de la gradi, pentru raceli usoare, care au trecut repede) si pentru ca ei rad zilnic. Cu pofta, in hohote. 

De fapt, ca sa dau tot din casa, ei nici nu adorm fara descarcarea prin ras. Cu ceva timp in urma, sotul meu imi spunea mereu sa nu ii mai "activez" inainte de culcare-radeau atat de tare, incat lui i se parea ca somnul nu va mai veni vreodata. Eu cred ca, din contra, rasul seara este o descarcare binevenita, dar si o forma de conectare profunda, simpla, puternica-astfel incat sa adoarma senini, stiindu-se iubiti, vazuti, conectati cu noi. 


Date:
  • Un minut de ras este la fel de benefic pentru sanatate ca si 10 minute de alergare sau 30 de minute de exercitii de relaxare.
  • Capacitatea omului de a rade este innascuta. Copiii pot rade de pana la 500 de ori pe zi. Educatia si constrangerile sociale reduc frecventa rasului odata cu inaintarea in varsta. Ai ras azi? Dar copilul tau?


Las aici cateva idei de jocuri care starnesc rasul copiilor mei, in speranta ca va vor inspira:

-concurs de priviri fixe
-o lupta caraghioasa pentru o bucatica de copil-mana asta e a mea, da-mi-o, racnesc eu si miruna lesina de ras. Da-mi si cotul asta, ah, urechea asta crocanta! Si, bineinteles, fac eforturi disperate sa ajung la bucatelele delicioase pe care le invoc si pe care ei le apara. Iau fete disperate, ma rog, pacalesc, intind capcane, negociez, gadil. Totul natural, cu atentie sa nu fortam copilul sau sa devenim agresivi sau intruzivi. 
-mimez personaje. La noi este comedie cu Cucoana Raceala, pe care o torturam cu fel si fel de leacuri. Eu intruchipez chinurile Cucoanei, spre deliciul copiilor.
-exagerarea-Miruna aseara miorlaia fix in urechea mea, la culcare-maaami, vreau si eu telefon ca Vlaaddiii. Si eu raspundeam-Miruuuu, eu vreau doua telefoane ca Vladiii. Si doua ca tati, mai adaugam vesela. Miruna maraia in continuare, schimband placa-maaami, vreau sa beau acum apa (cea mai enervanta chestie ever seara, pentru ca se intampla mereu dupa ce ai stins luminile si ai bagat copilul in pat). Vreau si eu apaaa, marai si eu. Multa apaa, mooor de sete, ttaaaatiiii nu ma auzi ca vreau apa, un ocean de apa, acuuuum. Si radem. Ardd, dati-mi apa si tot asa :-)) cu strambaturi si exagerari care mai de care. Trebuie sa ne cunoastem copilul, uneori granita dintre rad cu tine/rad de tine poate fi foarte fina pentru copil. Daca il cunoastem insa, stim ce tine, cat tine, ce il amuza, daca vorbeste serios sau ii arde de joaca.
-Vladi are o lista de cuvinte pe care eu nu le suport si cand vrea sa radem/sa ne conectam, incepe sa mi le serveasca. Uneori aud doar scurt: mami! da. Dr Danturus. Auch, iau eu o mina care exprima durerea. Câtul, mami, afla catul. Termina, amenint eu. Daca insista, il alerg si il smotocesc de nu se vede. Sunt cateva cuvinte si expresii pe care nu le suport si Vladi se amuza copios. Recent citeam langa el, tocmai primisem cateva carti comandate si le rasfoiam. Pe coperta uneia am citit expresia "descarnare spirituala" si m-am trezit rostind-o ingrozita cu voce tare. Vladi citea langa mine si, evident, a retinut sintagma si mi-o arunca in fata ori de cate ori are chef sa rada de mine. Eu ma contorsionez cand aud asta si il amenint in fel si chip ca sa se opreasca. 
-aruncam unul in altul cu cuvinte si asocieri comice-Miruna ii spune lui Vladi la nervi, genul ala de nervi la granita dintre ras si plans: Vladi ciobanu-clatita-ciorapi murdari-scaun rupt. Si de aici potopul, suntem foarte creativi si comici in a ne numi in fel si chip.
-disciplinarea cu un ton jucaus-pune aia la loc, ce faci cu ciocolata la ora asta. Am prins un hot miiic, strig tare. Mesajul este congruent cu mesajele anterioare, dar tonul este vesel, angrenand copilul in joaca.
-hai sa ne prefacem ca…..Avem multe jocuri. De cateva ori au ales sa fie ei parintele sau educatoarea, asa ca am folosit acest joc nu numai sa radem, ci  si ca sa intelegem lucruri din realitatea lor, din cum percep ei lucrurile….


Acum stiti si de ce ne stralucesc asa ochii si pielea :-) Radem zilnic, cu pofta si asta ne face nu doar mai sanatosi si mai rezistenti, ci si mai frumosi. 



Comentarii

Anonim a spus…
ce scumpa e, se vede ca rade din toata inima!
Andreea a spus…
Da :-)