Trei povești, trei femei, două cărți de pus pe listă



Deși am pe noptieră câteva cărți necitite, mai pun pe lista de dorințe alte două care par promițătoare. Două cărți scrise de femei, despre femei.

Olga Tokarczuk, de origine poloneza (57 de ani) a fost desemnată câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură 2018. Este cea de-a 15-a laureată a Nobelului pentru Literatură, din totalul de 116 câștigători. Anul trecut acest premiu nu s-a acordat, din cauza unui scandal, asa ca anul acesta au fost anunțați câștigătorii din 2018 și din 2019-Peter Handke (Austria).

Prestigioasa distincție i-a fost acordată Olgăi Tokarczuk “pentru o imaginație narativă care cu pasiune enciclopedică reprezintă traversarea granițelor ca formă de viață”






Trei femei singure, care par mereu că fug de ceilalți, își caută împlinirea emoțională. Experiențele prin care trec sînt obișnuite, anodine, și atunci încercările de a se regăsi încep din nou, în aceeași singurătate: vrînd cu orice chip recunoașterea individualității lor, încearcă o soluție paradoxală: își abandonează soț, părinți, rude și se lasă împinse către o viață nomadă: cea mai în vîrstă, Parascheva, după ce‑și părăsește soțul și e părăsită, la rîndul ei, de iubit, se izolează în iubiri trecute. Fiica ei, Ida, divorțată și ea, duce o viață itinerantă: este ghid turistic în Europa. Maia, fiica Idei, își crește singură fiul, neîncrezătoare în bărbați, și călătorește prin lume. Cele trei biografii alcătuiesc împreună un roman al căutării, al consensului pe care, pînă la urmă, cele trei protagoniste nu‑l ating. Vor descoperi însă ceva ce le împacă cu ele și cu lumea de care fug fără oprire: compasiunea.


A doua carte este aceasta-Trei femei, de Lisa Taddeo, despre care citesc oriunde intorc capul! Pe instagram, in DOR


Este o carte despre dorinta. Un portret al dorinței femeii, realizat în mii de ore de muncă. 

"Mă atrăgeau în schimb poveștile în care dorința era ceva ce nu putea fi controlat, poveștile în care obiectul dorinței dicta mersul lucrurilor – acolo găseam cea mai multă măreție, cea mai multă durere. Părea un fel de mers pe bicicletă cu spatele; suferința, inutilitatea și, în cele din urmă, intrarea cu totul într‑o altă lume.
Pentru a descoperi aceste povestiri, am străbătut țara în lung și‑n lat de șase ori. " (Lisa Taddeo)

Cartea va apărea în limba română la editura Litera, iar lansarea va fi pe 18 octombrie în prezența autoarei. 

Comentarii