Sunt mama si de fetita. O privesc cum creste. Are o stima de sine puternica-am avut grija ca ea sa creasca increzatoare in cine este. Si voi avea grija si ca debutul ei in adolescenta sa fie unul lin, firesc. Un prag peste care sa paseasca increzatoare, acceptandu-si feminitatea.
Daca am reusit sa explic fiului meu de 11 ani cateva elemente despre menstruatie, voi reusi sa ii transmit si fiicei mele cunostintele necesare.
Eu nu am fost conectata cu corpul meu. Comunicarea cu mama pe subiect a fost mai degraba aluziva ori inspaimantatoare, fragmentata. Pentru un adevar, primeam bucati de puzzle incomplet din care trebuia sa inteleg. Toate astea se termina la mine.
Fiica mea va sarbatori si isi va trai cu bucurie si usurinta feminitatea.
Ina Curic, creatoarea agendei Luna Lila de care am mai scris aici, mama de fete, pregateste materiale de educatie pe acest subiect, materiale menite sa ajute mamele sa transmita cunoasterea in moduri diferite de cele in care noi am primit-o la vremea noastra. Am rugat-o sa împărtășească cu noi un strop de inspirație și informație. Apreciez mult munca ei si a altor femei deschizatoare de drumuri ca Loredana Pulpan, de la voxamoris.ro ori Lia Bolte de la femeiatrezita.ro.
Mai jos rândurile Inei.
Menarha / Menstruația – Sensuri noi pentru „a fi pe stop”
Prima menstruație este un eveniment major în maturizarea unei fete, un jalon important in dezvoltarea ei ca femeie. Modul in care acest moment este tratat, respectat sau ignorat, vorbește despre importanța și valoarea acordată femeilor și proceselor lor fiziologice. Fata primește mesaje atât explicite cât și implicite, subconștiente, despre rolul ei de femeie, cum ar trebui să se poarte și importanța pe care o are în cultura ei.
Prima menstruație marchează încheierea unei etape de viață pentru fete și începerea dezvoltării și devenirii pe calea de a fi femeie. Câți cunosc oare, în afara lumii medicale, că dicționarul explicativ al limbii române conține termenul de menarhă, momentul declanșării primei menstruații? Acest prag de trecere intre vârstele femeii era sărbătorit de numeroase culturi indigene, conectate la natura și la sacralitatea vieții ca tot unitar.
Care este problema?
Menstruația ca eveniment normal și regulat în viața fiecărei fete adolescente și femei sănătoase este este înconjurată la noi de numeroase tabuuri invizibile și exprimată prin eufemisme care au conotații majoritar negative ( pe stop, roșu la semafor, Moş Crăciun, Lacul Roşu, perioada nasoală a lunii, a fi în revizie, „boalele”).
O perioadă uriașă de transformare pentru fete în femei, cu impact hormonal și emoțional mare, este de obicei total ignorată, oricât de multă educație și modernitate este prezentă în viețile noastre.
Frecvent discuțiile despre menstruație aduc în prim plan mai ales probleme legate de acest proces fiziologic (dismenoree, risc de sarcină, menstruație neregulată). Parte din educația de bază pentru sănătate însă ar putea include menstruația ca un aspect pozitiv al sănătății femeilor – aspect care dă posibilitatea de a purta o sarcină și da viață.i
Milioane de femei menstruează în același timp, eveniment regulat în viața oricărei fete și femei sănătoase dar deschiderea spre a vorbi despre asta și a aborda tema cu fetele și în educație este un „subiect cam delicat”.ii
Trecut și prezent
Trăim pe teritoriul uneia din cele mai străvechi culturi ale umanității care în perioada neolitică și paleolitică onora femininul și viața, celebra Marea Zeiță Mamă, natura și parteneriatului masculin-feminin. De la sărbătorirea fertilității simbolizată de însăși corpul femeii și calendarul lunar predat pe linie feminină în era cucuteniană, am ajuns prin perturbare culturală și istorică la a da mai departe fetelor rușine, vină și ignoranță față de procesele propriului corp.
De la o funcție fiziologică odinioară sacră, menstruația a devenit tabu, asociată cu rușine și murdărie. În cel mai bun caz, a fost total ignorată. Asta a influențat fiecare aspect social, alimentând superstiții și prejudecăți care au fost transmise din generație în generație. Generații întregi de femei au intrat în etapa de femeie simțindu-se complet singure sau crezând că boli mortale.
Chiar dacă prejudecățile vizavi de „murdăria” femeii în această perioada, interzicerea frecventării bisericii în popor și asocierea menstruației cu blestemul Evei în învățăturile creștine distorsionate au scăzut ca putere în timp,iii menstruația continuă să fie înconjurată de tabuuri invizibile în cultura românească.
De la cultura străveche a strămoșilor care au pus în roșul din mărțișor simbolul sângelui ce dă viață, am ajuns să cumpărăm tampoane de unică folosință promovate intens în reclame cu sânge ... albastru.
Accesibilitatea la absorbante și tampoane de import de unică folosință după ‘89 a făcut doar mai comodă tratarea acestui proces fiziologic, sângele devenind acum parte dintr-un produs comercial care ajunge convenient la gunoi. Mult gunoi.
Context internațional
După 1990 la nivel internațional au apărut primele articole, reflecții și resurse care revendică sacralitatea menstruației, aduc exemple din culturi indigene și pun în discuție valoarea sângelui menstrual în opoziției cu „inferioritatea” asociată femeii din cauza acestui proces și vehiculată multe secole înainte.
În ultimii 30 de ani a crescut organic o mini-mișcare internațională de menstruație conștientă – facilitată și de creșterea conștiinței ecologice critică față de consumul exagerat de produse de igienă care devin surse majore de poluare.
De exemplu, o mișcare de pelerini spanioli și catalani denumită „Wood Goddess”/ Zeița de Lemn a creat o rută de pelerinaj la locuri considerate sacre asociate cu Madona/ Maria Magdalena în Franța.iv Intenția acestor pelerini este de a reversa ceea ce este considerat „blestemul Evei” în „binecuvântarea Mariei Magdalena”, inspirați de cultul antic Marii Zeițe și de reintrepretarea invățăturilor creștine pentru a face loc pentru divinitatea feminină.
Ce spun cultura pop și companiile:
Dacă analizăm reclamele pentru produse asociate menstruației, care este mesajul pe care producătorii de absorbante și cei de de medicamente de suprimare a durerii îl dau fetelor și femeilor vizavi de corpul lor?
Cât de important este ceea ce femeile simt în corpul lor?
Cum sunt încurajate ele să abordeze cauzele reale ale disconfortului?
Cât de multă informație este disponibilă pentru a evalua conținutul real de substanțe chimice pe care pe conțin absorbantele pe piață?v
Ce putem face?
La ce putem spune „Stop” în mod pozitiv?
De ce am continua să lăsăm invizibil și neabordat o parte atât de importantă din viața în corp de femeie?
Când nu facem nimic în legătura cu acest prag, transmitem mai departe tabuuri invizibile prin care am trecut și trăit la rândul nostru. Dăm o parte importantă din responsabilitatea de părinți, educatori și păstrători sau re-aducători de tradiție sănătoasă mass mediei și companiilor care au interes să-și crească în primul rând cifra de afaceri, nu să educe corect și echilibrat.
A deschide conversații oneste despre acest subiect, a readuce importanța menstruației în prim plan și a sărbători acest prag important de trecere de la fată la femeie înseamnă a da respectul cuvenit corpului noii femei. Mai înseamnă a ne revendica legătura profundă cu natura și cu acest pământ.
Transmitem astfel fetele care încep această dezvoltare o cunoaștere care să le aducă putere personală, încredere în sine, și asumare/acceptare a corpului de femeie. Aici este rădăcina tuturor problemelor legate de sistemul reproducător feminin: cunoaștere, acceptare, asumare a corpului de femeie.vi
O educație sensibilă la gen și prietenoasă pentru fete care să le sprijine cunoașterea, acceptarea și asumarea corpului de femeie în care au venit este foarte necesară ca educație esențială pentru o viață spnătoasă și în armonie. Sunt suficiente provocările în viața unei adolescente ca să mai adăugăm ignoranța totală față de un proces fiziologic major care impactează fiecare aspect al vieții, oricât de mult am crede reclamele sau companiile care supra-medicalizează acest proces.
E important în primul rând să ne putem întrebări, nu doar să luăm răspunsuri de-a gata, dintr-o abordare sau alta. Întrebările deschid posibilități și aduc spațiu pentru creativitate. Fiecare poate apoi alege cu ce rezonează.
Și dacă ne-am educa fetele cu deschidere și blândețe astfel încât să aibă un start superb în a doua vârstă a femeii?
Dacă le-am învăța că „perioada nasoală a lunii” e de fapt darul special de a fi femeie, o ocazie necesară de odihnă, reflecție, regenerare, integrare?
Dacă ne-am informa și educa partenerii nu doar că nu suntem disponibile pentru sex, ca femei, ci și că avem nevoi speciale pentru care ei ar fi minunat să fie aproape și să-și asume rolul de protector în alt fel?
Cum ar arăta să revendicăm acest proces fiziologic simplu ca sacru din nou?
Să onorăm fiecare fată ca specială la menarhă?
Cum am putea da mai departe fetelor înțelegerea și susținerea unei comunități de femei?
Fiecare dintre noi suntem fie reproducători de cultură, caz în care ar trebuie să ne întrebăm cât de sănătos este ce dăm mai departe inconștient, fie putem fi agenți de schimbare culturală, pas cu pas.
Am putea începe o modă nouă, cu putere de creatori și intenții bune a da fetelor un start mai bun în viața de femeie:
* organiza petreceri pentru a sărbători menarha în care fiecare fată se se simtă specială, apreciată, frumoasă
* oferi daruri speciale și simbolice pentru a marca acest prag (gândind natural, organic, prietenos față de natură)
* deschide conversații cu femei de toate vârstele despre experiența menstruație cu bucurie și acceptare
* oferi fetelor informații echilibrate despre rolul fiecărei fete și femei de a menstrua conștient și a se conecta la pântecul ei lunar, a asculta mesajele pe care le transmite și a folosi această perioadă pentru regenerare și conectare cu pământul (vezi practica de oferire a sângelui menstrual pământului)
* incuraja folosirea de produse sănătoase atât pentru corpul femeii cât și pentru planetă (la nivel de poluare)
Creăm astfel un climat de sărbătoare în jurul primei menstruații, și acceptare și trăire cu bucurie a acestui dar de a fi femeie. Dăm astfel mai departe fetele noastre ceea ce cele mai multe dintre noi nu am avut, ca femei. Dar acum știm mai bine.
Le spunem astfel bun venit fetelor în lumea femeilor!
Le învățăm că sunt speciale!
Le spunem să își iubească corpul (sursa de rușine numărul 1 pentru femei în lume)
Le încurajăm să-și asculte și să își onoreze ciclurile.
Revendicăm împreună sacrul și normalul menstruației și al corpului de femeie.
Oare cum ar arăta lumea dacă mai multe dintre noi am face asta?
i Recomandare dintr-un studiu american în urma căruia Asociația Națională a Profesorilor a elaborat un curriculum de educație menstruală pentru adolescenți – inclus în Warren LMcNab, What They Should Know About Menstruation, The Science Teacher Vol. 52, No. 2 (Feb. 1985), pp. 27-29 (3 pages), Published by:National Science Teachers Association
ii Conversație personală cu profesoare de liceu, Ina Curic, 2020.
iii În conversații personale cu femei în România am auzit inclusiv de preoți care încurajează prezența femeilor în biserică și reinterprează „murdăria” asociată menstruației în trecut cu faptul că femeile nu foloseau produse care să asigure complet nepătarea spațiului fizic, ceea ce nu mai este cazul.
iv Studiu de caz în Anna Fedele, Reversing Eve's Curse: Mary Magdalene, Mother Earth and the Creative Ritualization of Menstruation, Journal of Ritual Studies, Vol. 28, No. 2, Special Issue: Ritual Creativity, Emotions and the Body (2014), pp. 23-36 (14 pages), https://www.jstor.org/stable/44368903
v Absorbantele și tampoanele de pe piață nu includ în descriere componentele reale incluse. Efectul nociv al utilizării aceluiași tip de tampoane interne prea absorbante pentru femei când debitul menstruației diferă de la o zi la alta a fost adus în prim plan din cauza sindromului de șoc toxic, în loc să facă parte din campania de informare sau educația de prevenție.
vi Conform abordărilor de medicină holistică și naturo-patie care conectează simptomele corpului fizic cu cauze în corpul emoțional și mental. Boala nu apare din neant. Vezi cauzele emoționale ale bolilor, Noua medicină germană, Recall Healing.
Comentarii
Ina