Starea ta de bine depinde doar de tine-Guest post de Alexandra Nicola, kinetoterapeut

Totul în corp este mișcare! 


Celulele, sângele, limfa, oxigenul, nutrienții, totul este într-o continuă mișcare, pentru ca organele tale vitale să poată funcționa. Tu de ce să petreci toată ziua la birou, la volan, pe canapea și întins în pat?


Suntem în secolul vitezei. Ne bucurăm de mașini care ating viteze amețitoare, calculatoare și telefoane rapide, în timp ce noi, oamenii… devenim din ce în ce mai statici. 


Contrar concepției comune, sedentarismul nu înseamnă lipsa activității, ci lipsa activității fizice. Poate că ești o persoană cu un program foarte încărcat la muncă și extrem de activă intelectual, dar totuși sedentară. Faptul că petreci multe ore la serviciu, la birou în fața laptopului sau la volan, dacă stai multe ore în picioare, faci mișcări repetitive sau dacă ridici greutăți, nu înseamnă că ai o activitate fizică. Înseamnă că îți menții corpul în diferite poziții, care, în timp, provoacă dureri musculare și articulare, afectează postura și chiar starea de spirit.


Sedentarismul este caracterizat de perioade de inactivitate generală și, în timp, are un impact negativ asupra stării de sănătate. În trecut, oamenii alergau pentru a-și procura hrana sau pentru a-și salva viața în unele situații. Astăzi, în lumea modernă, mulți oameni aleargă după deadline-uri, facturi, chirii, obiective, dar stând pe scaunul de la birou. Știu că timpul este cea mai mare problemă când lucrezi nenumărate ore și apoi trebuie să mergi acasă, poate să revii la rolul de părinte, de iubit sau iubită, de soț, soție, prieten, fiu, fiică. Când să mai ai timp și pentru tine? Când să mai găsești timp și energie să faci câteva exerciții care să te dezmorțească, dacă ești prea amorțit de la zilele lungi și încărcate?


Așa cum îmi place mie să spun, timpul este tot ce avem mai prețios, căci nu mai putem nicicum să îl întoarcem și este tare important să îl oferim oamenilor și activităților care ne aduc un plus în viață. Totodată, consider că cea mai importantă persoană din viața noastră, este chiar persoana noastră și tocmai de aceea trebuie să îți găsești timp pentru tine și bunăstarea ta fizică și emoțională. Dacă îți dorești să ai grijă de oamenii dragi din jurul tău, în primul rând trebuie să ai grijă de tine.


Comportamentul sedentar este în strânsă legătură cu problemele de sănătate. Există multe studii de specialitate cu privire la consecințele negative pe care le are sedentarismul și felul în care acesta se răsfrânge asupra întregului organism prin:

  • obezitate;
  • creșterea riscului de boli cardiovasculare;
  • scăderea forței musculare;
  • dureri musculare și articulare;
  • afecțiuni ale coloanei vertebrale - hernia de disc, cifoză, lordoză, scolioză;
  • scăderea capacității pulmonare;
  • depresie;
  • creșterea valorilor colesterolului;
  • creșterea riscului de cancer de sân, de colon, colorectal, endometrial, ovarian;
  • creșterea riscului de diabet zaharat tip 2;
  • cefalee;
  • apariția osteoporozei.


Nu știu cum arată o zi din viața ta, dar cel mai probabil dacă acum citești acest articol, te preocupă subiectul “sedentarism”. Dacă ești una dintre persoanele care petrece cel puțin 8 ore pe zi la birou și apoi tot ce își dorește este să se întindă pe canapeaua confortabilă și să se relaxeze, vreau să îți explic pe scurt ce se întâmplă cu musculatura ta, cu respirația, cu digestia și chiar cu capacitatea ta de concentrare, atunci când îți petreci atât de mult timp într-o stare inactivă.


  • Musculatura spatelui, a umerilor și a picioarelor își pierde din tonus, motiv pentru care pot apărea dureri musculare, mai ales la nivel cervical și lombar.
  • Postura inadecvată adoptată la birou, provoacă tensionarea musculaturii gâtului, comprimarea unei artere care se ocupă de irigarea părții posterioare a creierului și de aceea creierul nu mai primește suficient sânge și implicit oxigen. Acest lucru îți afectează capacitatea de concentrare și îți poate provoca dureri de cap.
  • Respirația este și ea afectată, deoarece postura inadecvată reduce capacitatea cutiei toracice de se mări în inspir, ceea ce duce la micșorarea capacității pulmonare.
  • Digestia este un alt aspect la care să te gândești. Tot din cauza posturii adoptate la birou, există o presiune pe abdomen și acesta este comprimat, lucru care împiedică digestia și poate provoca balonare sau constipație.


Sunt sigură că dacă te gândești la toate aceste aspecte negative ale inactivității și apoi te gândești la “hormonii fericirii” - endorfinele, cele pe care creierul tău le secretă automat atunci când faci mișcare, chiar și o plimbare scurtă în aer liber, vei alege “hormonii fericirii” fără să stai pe gânduri.


Știu că nu este mereu alegerea ta să petreci atât de multe ore la birou, dar totuși trebuie să o faci și tocmai de aceea vreau să îți spun 3 tips&tricks pe care să le folosești ca să îți ajuți corpul pe parcursul zilei.


Când petreci multe ore la serviciu și trebuie să stai la birou, cel mai bine ar fi să ai un scaun ergonomic. 


În cazul în care acest lucru nu este posibil, asigură-te că stai cu spatele lipit de spătar și folosește o pernă pentru susținerea zonei lombare, pe care să o fixezi pe spătar. Coatele trebuie să formeze un unghi de 90 de grade cu corpul și o linie continuă cu antebrațele. Ține genunchii puțin mai jos decât coapsele și tălpile în totalitate pe podea. Distanța corectă față de monitor este de 40-50 cm. Secretul unei poziții corecte a gâtului când stai la birou, este alinierea umerilor cu urechile. Astfel vei reuși să păstrezi un unghi corect și față de monitor. 


Un alt lucru de care să ții cont este pauza. Da, o dată la o oră fă o pauza de cel puțin 2 minute. Ridică-te de pe scaun, fă niște pași prin birou, îndreaptă-ți spatele și fă câteva mișcări cu brațele și cu umerii. 

Îți las aici un YouTube cu exerciții după care te poți ghida:





Ultimul, dar nu cel din urmă truc - Deplasează-te ori de câte ori ai ocazia. - Trebuie să întrebi ceva un coleg?  Ridică-te de pe scaun și mergi la el să vorbiți.  Ai nevoie de un act? Mergi singur să îl iei, nu apela la altcineva. Creează-ți singur oportunități să te ridici de la birou și să faci câțiva pași. 


Pe lângă aceste trucuri de care îți recomand să ții cont atunci când petreci multe ore la birou, mai am ceva pentru tine. Așa cum am specificat deja mai sus, știu cât de important este timpul dar știu și cât de prețioasă este sănătatea și tocmai acesta este motivul pentru care mereu încerc să găsesc variante de a le îmbina eficient. Una dintre aceste variante sunt exercițiile de stretching făcute chiar… la birou. Da!


Îți las 3 link-uri cu exerciții simple pe care le poți face la birou, în timp ce lucrezi și care te vor ajuta să îți dezmorțești musculatura și să iei o mică porție de “hormoni ai fericirii” și 1 link în care vei găsi un antrenament ușor de restorative yoga, pe care îți recomand să îl faci după o zi lungă și obositoare:


Alege orice video simți tu că este potrivit pentru tine, combină-le sau fă-le separat doar pe cele care îți plac, adaptează-le nevoilor tale, fă-le oricând simți nevoia, dar fă-le! 

Imprimă un ritm vieții tale, chiar dacă ești nevoit să petreci multe ore pe scaun. 

Starea ta de bine depinde doar de tine și sunt sigură că îți dorești să fii sănătos, să te simți bine și energic în fiecare zi. 


Fiecare călătorie începe cu un prim pas, pe care tu l-ai făcut atunci când ai început să citești acest articol. 


M-aș bucura tare mult să știu că ai ajuns la finalul articolului și că sfaturile mele te vor ajuta să te simți mai bine în propriul tău corp.


         



Nota mea: Deși la teorie stăm toți bine, practica ne omoară. In cazul sedentarismului, la propriu! Dacă este dificil să te mobilizezi de unul singur, eu zic că o poți contacta pe Alexandra Nicola, kinetoterapeut

Ea are câteva programe online potrivite pentru noi, cei care suntem nevoiți să fim sedentari, multă pasiune pentru mișcare și pentru profesia sa. 

  • Formular de înscriere pentru îmbunătățirea posturii   - 4 ședințe de 50 de minute cu exerciții terapeutice pentru îmbunătățirea posturii și tonifierea musculaturii stabilizatoare a coloanei vertebrale. – 250 RON 
  • Formular de înscriere sistem limfatic și digestiv  - 4 ședințe de 45 de minute cu exerciții terapeutice care stimulează sistemul limfatic și sistemul digestiv - tehnici de masaj abdominal care ajută digestia și tehnici de masaj al sânilor (pe care să îl faci pentru a ameliora durerile sânilor înainte și în timpul menstruației) – 280 RON 
  • Formular de înscriere dureri musculare  -  4 ședințe de 50 de minute, cu exerciții terapeutice focusate pe  ameliorarea durerilor musculare de spate.  – 250 RON
  • Formular de înscriere dureri articulare -  4 ședințe de 50 de minute cu exerciții pentru ameliorarea durerilor articulare – 250 RON
  • Formular de încriere program Fii activ 8 ședințe de 45 de minute dedicat persoanelor care își doresc să implementeze mișcarea în rutina lor zilnică și își doresc să aibă o viață mai activă. – 400 RON
  • Curs online pentru corectarea posturii  pe care îl poți achiziționa sau îl poți face cadou unei persoane dragi care consideri că poate avea nevoie de el - 
  • Formular de înscriere mămici de pitici – 4 ședințe de 40 de minute cu exerciții terapeutice pentru proaspete mămici, sau pentru mămici care au un program încărcat, dar își doresc să se îngrijească de corpul lor – dureri musculare, menținere în formă. – 200 RON

 

 

Mail – k.alexandranicola@gmail.com

Telefon Whatsapp - 00306907464114





Comentarii