Azi am cunoscut-o pe Angelica, frumusețea din imagine. Este și mai frumoasă și mai dulce în realitate decât în fotografie! Frumusețea ei este dublată de înțelepciune-este psihoterapeut ca formare, owner www.indianherbal.ro, pasionată încă de când avea 15 ani de alimentație și ayurveda.
Am avut o discuție foarte interesantă cu ea, am aflat multe lucruri noi și utile. La unele dintre lucrurile aflate încă reflectez…
Mi-a trezit interesul pentru această știință străveche, așa că am de gând să comand cartea ei, să aflu mai multe și să merg la cursul ei despre întinerire-un subiect care o pasionează. A fost fascinant să o urmăresc povestind despre tehnicile de întinerire-strălucește, se aprinde așa o lumină în interior …Dacă pot amâna cu un dram de cunoaștere instalarea primelor semne de îmbătrânire, de ce nu?
O bucurie de om. Am rugat-o să ne ofere câteva sfaturi utile, care să ne ajute să ne simțim bine, chiar și când facem greșeli alimentare.
Le las mai jos, nu înainte de a îți sugera să faci și acest test.
***
Există mai multe recomandări foarte precise în Ayurveda, despre ce să faci la începutul zilei pentru a te menține în formă și a-ți păstra o stare excelentă de sănătate.
Astăzi îți voi spune doar câteva dintre ele, cele care sunt foarte simplu de pus în practică, însă cu efecte neprețuite.
Pune câte 1-2 picături de unt clarifiat (de preferat) sau ulei de cocos în fiecare ochi. Se aplică cu degetul pe pleoapa inferioară. În perioada în care trăim ochii sunt suprasolicitați deoarece petrecem mult timp în fața ecranelor.
Astfel, ochii vor fi mai bine ”hrăniți” și astfel ne putem păstra cât mai mult timp acuitatea vizuală.
Pune câte 2 picături de ulei de cocos în fiecare nară. Se aplică cu degetul arătător și se masează ușor mucoasa nazală. Aceasta ajută pe de o parte la hrănirea organelor de simț iar pe de altă parte la menținerea stării de imunitate în timpul iernii.
Atunci când e frig, mucoasa nazală tinde să se usuce mult mai ușor iar germenii, bacteriile și alți agenți patogeni pot pătrunde mult mai ușor în organism.
Bea în fiecare dimineață o cană de apă caldă cu miere, lămâie și ghimbir. Aceasta ajută la reglarea digestiei, o mai bună evacuare și o hidratare optimă.
Atunci când m-am hotărât să devin vegetariană, în urmă cu mulți ani, am luat o decizie radicală: începând de astăzi, nu voi mai mânca deloc carne. Mi-a fost extrem de dificil la început, deși ulterior am exclus și alte alimente.
Uneori, este foarte greu să renunți la un aliment care îți place foarte mult, chiar dacă știi că nu îți face bine. Pentru a veni în ajutorul tău, îți scriu mai jos ce poți face pentru a diminua efectul negativ al unui ingredient.
Te rog, nu o considera o soluție definitivă! Pentru că nu este. Este doar o măsură temporară care te va ajuta până când vei lua decizia să începi un demers mai susținut!
Dacă mănânci...
• Grăsimi: bea apă caldă cu condimente (în special ghimbir), ceai de anghinare
• Făină albă (produse de patiserie): consumă mult turmeric sau extract de turmeric (curcumin)
• Zahăr: mănâncă imediat ce ți se face foame, include în dieta ta mai multe alimente cu gustul dulce natural (fructe, rădăcinoase, cereale integrale și mai ales miere). Scorțișoara reduce pofta de dulce.
• Fast food: există variante sănătoase și absolut delicioase de burgeri vegani cu chifle din făină integrală, pizza vegetariană pe blat integral etc
• Prea multe condimente: deși foarte sănătoase, condimentele în exces pot cauza hiperaciditate. Înainte de a le adăuga în mâncare, sotează-le puțin în unt.
• Cafea: pulberea de guarana îți va da claritatea mentală de care ai nevoie, iar orzul solubil va compensa gustul.
• Sare: bea multă apă cu lămâie (gustul acru neutralizează gustul sărat).
Atenție, în Ayurveda se menționează faptul că excesul de gust sărat are o mare parte din responsabilitate pentru apariția prematură a ridurilor!
Comentarii