Când căutam să avem succes din atitudinea de a evita eșecul, suntem ca o oală sub presiune

  

Un nou articol despre eșec, de data aceasta din perspectiva Cameliei Ștefan, coach și artist intuitiv

Pe Cami am cunoscut-o în online-este un om care muncește mult, care are claritate, intuiție și mult drag în a susține și ajuta oamenii să își găsească răspunsurile. O sesiune de coaching cu ea mi-a îmbogățit viața cândva, în trecut. Am apreciat atunci intervenția ei, deși se afla la munte cu o grupă de cursanți, a găsit timp și energie pentru a mă susține să ajung la claritate cu ajutorul unor întrebări foarte, foarte bune. Am fost mereu recunoscătoare. 


 

Multumesc Andrrea pentru invitatia de a scrie despre “esec”.  Mi-am dat seama ca nu pot sa scriu despre esec fara sa scriu despre succes la fel cum nu pot sa scriu despre succes fara sa scriu despre esec. Aceste concepte sunt doua fete ale aceleiasi monede. Intrebarea este Cine “ da cu banul”? Ce anume face ca moneda sa pice pe succes sau pe esec?

As putea sa spun ca focusul este foarte important, însa nu ne ajuta atunci cand polarizam. Ce inseamna sa polarizam? Atunci cand cautam sa avem succes din atitudinea de a evita esecul suntem ca o oala sub presiune. Actionand din acest spatiu in care punem multa presiune pe noi, sigur ca putem sa aruncam banul si sa pice pe succes. Rezultatul obtinut va avea de asemenea doua dimensiuni: sa zicem ca obtinem ce ne am propus, sa zicem ca derulam un proiect si am castigat cateva mii de euro. Pretul platit va fi epuizarea interioara. 

Toate actiunile pe care le facem ca sa obtinem succes ca sa evitam esecul au ca pret starea noastra de bine, de natural si firesc…

 Totusi, ce este Esecul? Este Succesul pentru care platim un pret in interiorul nostru. Succesul obtinut cu orice pret conduce la un Sufletul chircit de durere care si-a ingropat adevaratele resurse, pasiunea si bucuria de a trai in simplitate, pentru ca Trebuie sa ne platim ratele, datoriile, chiriile, sa ne “ castigam existenta” ca si cum nu ne-am castigat-o cand ne am nascut. Nu ne cunoastem drepturile firesti cu care ne am nascut, ne luptam penru ele, ne luptam sa (ne) dovedim, sa meritam…

Practic spatiul energetic din care pornesc actiunile noastre determina rezultatul obtinut. 

Esecul este un spatiu energetic din care actionam ca sa ne implinim in interior. E ca si cum un copac ar cauta sa faca flori fara sa fie ancorat in radacinile sale. 

Esecul este o constructie a paradigmei de supravietuire, a deconectarii de propria noastra fiinta.

Cum facem schimbarea? Ce avem de “ facut”? 

In primul rand sa ne oprim si sa respiram cat mai des constient. Fiecare respiratie ne aduce in contact cu noi insine si in felul acesta mai intrerupe tiparul energetic din care actionam.

Apoi avem de parcurs un drum al constientizarii. Ce cautam sa obtinem de fapt? Ce strategii am invatat din copilarie care ne implinesc nevoile? 

Care este adevarata Dorinta a inimii?

Invatand sa ne ascultam pe noi insine si sa avem incredere in Viata ne conectam cu potentialul nostru, cu resursele. Ne ancoram radacinile in spatiul fiintei.

Apoi vom vedea ca esecul si succesul sunt definitii care aduc la suprafata stari de infrangere si pierdere. Incepem sa vedem costul fiecarui lucru obtinut prin epuizare. 

Din spatiul Sinelui se construieste in noi o noua paradigma de a vedea Viata, de a ne trai Viata. 

Ne luptam ca sa ne castigam Existenta versus ne recunoastem Existenta si ne ancoram in acest spatiu.

Revin la final cu intrebarea: Cine “ dă cu banul”? 

 


Comentarii