O apă curgătoare nu băltește niciodată. Interviu cu Dana Mîrza, arhitect și instructor Tai Chi si Qigong

 Imi face mare plăcere să vă prezint oameni faini, care au lucruri de spus si de arătat, lucruri care ne ajută să progresăm, să descoperim, să evoluăm. 

Am rugat-o pe Dana, care este arhitect si instructor practicant Tai Chi si Qigong să ne povestească putin despre ea, despre practica ei și despre proiectele ei din acest moment. 


Care este povestea ta, Dana? Cum ai descoperit Tai Chi si Qigong?

 

Cred că a fost dintotdeauna în mine – ca în noi toți - o căutare interioară, o dorință de cunoaștere și de înțelegere. Există întrebări fundamentale ale ființei umane: cine sunt eu? cine sunt dincolo de nume, profesie, de felul în care mă arăt în lume? care este menirea mea pe acest pământ? ce este viața? ce este dincolo de ceea ce percepem cu simțurile noastre obișnuite? și atâtea altele. Pentru mine această căutare a găsit sau intuit niște răspunsuri prin întâlnirea cu două practici chinezești străvechi, Tăi Chi și Qigong.

O dată ce ai aspirația aceasta de a cunoaște și înțelege, universul îți trimite învățători, profesori, oportunități. La mine „invitația” a venit prin tatăl unei prietene, care m-a îndrumat spre o clasă de Tai Chi. Nu a fost nici pe departe dragoste la prima vedere, nici la a doua, însă ceva m-a făcut să revin și să perseverez. Cred că momentul decisiv a fost când am văzut unul dintre profesori practicând o secvență de Tai Chi și am observat fluiditatea și armonia mișcărilor, care nu erau decât exprimarea armoniei din interior. Mi-am spus că ceva mai frumos nu poate exista. Acum, după 20 de ani, în continuare cred că aceste practici sunt printre cele mai frumoase daruri care îmi îmbogățesc viața. 

Parcursul a fost, cred, unul obișnuit pentru cine are o pasiune: pregătirea a fost și este continuă. Am învățat și predat Tăi Chi și Qigong (în special Qigong pentru femei) în cadrul Fundației Romane de Qigong și am avut chiar și activitate competițională în Tai Chi. Am urmat apoi cursuri cu maeștri chinezi, în Europa și în China. Din 2017 am inițiat proiectul Five Elements, ce are ca scop promovarea practicilor chinezești pentru sănătate, armonie și echilibru interior. Îmi doresc ca în viitor să dezvolt mai mult acest proiect și să aduc elemente de cultură chineză, arta, caligrafie, feng shui sau filosofie, pentru că până la urmă Tăi Chi și Qigong sunt discipline complexe strâns legate de multe alte domenii.

În paralel cu acest proiect practic meseria de arhitect și găsesc că este o îmbinare fericită prin care pot îmi pot manifesta în lume darurile interioare.

 


Ce sunt aceste practici? Ce mecanisme și beneficii au?

 

Atât Tai Chi-ul, cât și Qigong-ul nu sunt doar niște instrumente valoroase pentru a ne menține sănătatea și a ne prelungi tinerețea, ci mai ales o cale de cunoaștere și transformare interioară, o modalitate de a ne explora și manifestă potențialul creator și calitățile profund umane.

Tai Chi (denumirea corectă este Taijiquan - se citește [tai dzi ciuan]) face parte din ansamblul mai vast al artelor marțiale chinezești, mai exact din artele marțiale interne, ce lucrează cu Qi, simplist tradus ca „energie”, mai exact cu energia internă.

Putem spune că astăzi este cel mai raspândit stil de arte marțiale chinezești, practicat în lumea întreagă mai ales ca o disciplină de menținere a stării de sănătate, de sporire a vitalității si de echilibrare psiho-emoțională sau pur și simplu pentru frumusețea lui. Mișcările continue, fluide din Taijiquan se bazează pe principiul ca o apă curgătoare nu băltește niciodată. Atenția are de urmărit modul specific în care se mișcă diversele parți ale corpului, observă respirația, senzațiile din corp și astfel, mintea se liniștește și apare starea de prezență. Tai Chi-ul este considerat din acest punct de vedere un tip de meditație în mișcare.

Toate formele au origine marțială, însă practicate lent ajută energia și sângele, și în general fluidele corpului, să aibă o circulație armonioasă, restabilind echilibrul. Pe lângă partea de mișcare și lucru cu energia, Tai Chi reflectă principii din taoism, filosofie ce are în centru legătura omului cu natura și universul. În același timp, este un instrument de autocunoaștere și modelare interioară. 

Unul dintre Maeștrii de Tai Chi de stil Yang, Grandmaster Fu Zhong Wen, descrie șase principii ale fericirii: 


„Să-i ajuți pe ceilalți. 

Să manifești bunătate. 

Să fii tolerant. 

Să fii recunoscător pentru clipa de față. 

Să dezvolți încrederea în tine însuți. 

Să practici taijiquan ca filosofie de viață.”

 

In 2022, Taijiquan-ul a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial Intangibil UNESCO. 

Mai multe despre Taijiquan puteți citi aici: https://www.fiveelements.ro/despre-tai-chi-taijiquan/

 

Qigong-ul este un sistem complex, ce are legatura si cu alte discipline: metafizica,  medicina tradițională chineză (Qigong-ul medical sau terapeutic este parte din aceasta medicină, alături de acupunctură, medicina herbalistă, dietoterapie), artele marțiale, aranjarea spațiului (feng shui). Dacă în trecut existau cinci mari scoli de Qigong, în funcție de scopul sau filosofia imbrățișată - taoist, budist, confucianist, medical si Qigong-ul artelor marțiale, astăzi există sute de școli cu practici adaptate omului modern, îndreptate mai ales spre partea de sănătate, dar și spre cea spirituală, în sensul cunoașterii și transformării interioare. 

În Qigong lucrăm în aceeași măsură cu cele „trei comori”: jing (are legătură cu partea fizică), qi (simplist tradus, energie) și shen (spirit sau atenție conștientă). Există exerciții așa-numite dinamice, care de fapt constau în mișcări destul de lente, combinate cu ritmul respirației; mai există tehnici meditative, tehnici care constau în rostirea unor sunete sau tehnici de tapping (bătăi ușoare pe anumite trasee sau zone din corp). Denumirea de Qigong este destul de nouă și aduce împreună două concepte : „Qi” - care este forța vitală, și „Gong” – care înseamnă „lucru”, „cultivare”. 



Cum s-a schimbat viata ta? Care este cel mai mare dar pe care ti l-a adus practica?

Atât Qigong, cât și Taijiquan sunt practici care necesită perseverență și angajament. Schimbările se vad în timp: capeți o altă ințelegere a vietii, relațiile cu ceilalți devin mai bune, ai mai multă încredere în tine și centrare, oricare ar fi provocarile apărute în viață. Nu se întamplă nimic brusc, deși există și perioade sau momente de salt mai mare, însă progresele se văd în timp. Cam aceasta am experimentat și continui să experimentez și eu. În plus, am încredere mai mare în propria intuiție, în ghidarea interioară, și cred că asta este ceva cu adevărat valoros într-o societate aflată în rapidă și continuă schimbare, cu stimuli care te îmbie în toate directiile.

 

Cum pot fi integrate aceste practici în viața cuiva?  


Cei mai mulți dintre cei cu care lucrez s-au îndreptat către aceste practici mai ales din dorința de a-și îmbunătăți sau menține starea de sănătate, pentru gestionarea stresului, pentru a avea un somn odihnitor, un tonus bun, capacitate de concentrare crescută. În ultimii ani însă, observ mai degrabă apropierea de aceste discipline dintr-o aspirație spirituală, în sensul căutării și înțelegerii adevăratei naturi interioare, aflării unui sens mai profund al existenței. 

In funcție de scop, se poate integra în viața de zi cu zi un set de exercitii energetice si tehnici meditative, la început zilnic, într-un interval din zi anume dedicat, practica devenind în timp un fel de a doua natură, pe măsură ce ne dezvoltăm atenția, prezența în clipa de față și trăim în mod conștient în curgerea vieții.



Cum poate incepe cineva practica cu tine? Unde te poate gasi?  

Cei care doresc să facă primii pași în aceste practici, și nu numai, o pot face prin sesiunile de grup saptamânale - clasele de Qigong au loc la sală, momentan la Sambodhi Studio, iar cele de Tai Chi în aer liber, la Arena Națională. Din când în când organizez ateliere sau cursuri pe anumite tematici, practice și teoretice, iar de 2-3 ori pe an retrageri sau tabere pentru adulti, în locuri frumoase din natură.

Puteți urmari activitatea noastra aici: https://www.fiveelements.ro

pe pagina de Instagram: https://www.instagram.com/five.elements.project/

sau pe Facebook: https://www.facebook.com/danamirza.5elements


 

Știu că în vara aceasta organizezi o tabără de vară pentru adulți la Cisnădioara, Sibiu. Ne poți spune câteva lucruri despre aceasta? 

 

Da, în primul rand va fi într-un loc cu natură generoasă, în apropiere de Cetatea Cisnadioarei, la Forest Villa Detox & Mindfulness 

Vom îmbina disciplinele energetice chinezești (Tai Chi – Qigong) cu Yin Yoga, cu antrenamente de mobilitate inspirate din artele marțiale chinezești, cu medițatii și ateliere practice. 

Tema retreatului o constituie cele cinci elemente din tradiția chineză: Apa, Lemn, Foc, Pamant, Metal - ilustrate, explicate și experimentate prin practicile de mai sus. La fel de importante însă vor fi conectarea cu natura, hrana sănătoasă, conexiunea interumană. 

Retreatul este deschis atât începătorilor, cât și celor cu experiență. Pe lângă practica în sine, întotdeauna aceste întalniri ne îmbogățesc sufletește și ne oferă noi perspective asupra vieții, prin înțelegerea și acceptarea diversității naturii umane, prin schimburile de energie și informație, prin susținerea reciprocă și de multe ori prin prieteniile de durată ce se leagă aici.

Despre retreatul din această vară puteți găsi pe website mai multe informatii: https://www.fiveelements.ro/events/tabara-de-vara-tai-chi-si-qi-gong-cisnadioara/


Comentarii