Frica de a iubi



Intotdeauna am fost usor de iubit. Intotdeauna am atras atentia si am fost draga tuturor fara efort. Dumnezeu mi-a dat un chip cu trasaturi plăcute, ochi expresivi, păr cârlionțat, voce caldă. Ușor de placut. 

Imi amintesc ce contrast puternic era intre mine si sora mea-ea severa, rece cu necunoscutii, distanta, eu - calda, prietenoasa, gata sa ofer macar un zambet. 

Bunicile de la tara scuipau in san sa nu ne deoache, de diferite ce eram. Pe mine ma pupau pe amandoi obrajii, cu ea se multumeau sa schimbe prudente doua vorbe.

Diferite la exterior, diferite in interior…
Pe cât de calde erau aparențele, pe atât de rece îmi era inima și invers...

In timp ce ea se consuma in iubiri patimase, in care punea tot ce avea, suflet, lacrimi, timp, energie, inima sfasiata si emotii puternice, eu imi vedeam senina de carte si ma lasam iubita. Roiau craii in jurul meu. Asa le zicea tata. Nu ma iubea unul. Ma iubeau doi trei deodata. Prietenele mele se amuzau copios pe tema asta. 
Nu ma implicam in nicio relatie prea mult. Mi-era egal daca maine va mai fi acolo sau nu. Priveam cu detasare si usor dispret cearcanele adanci ale surorii mele mai mici. Nu intelegeam zbuciumul si zecile de poezii si pagini de jurnale scrise febril ! Imi amintesc cum uneori se tinea dupa mine prin toata casa, povestindu-mi incurcatele ite ale iubirilor ei adolescentine. Abia ma descurcam in toata jungla aia emotionala! Nu intelegeam de ce trebuie sa lupti pentru cineva?!!, nu intelegeam cum adica sa pastrezi pe cineva, iar ca "nu pot respira fara el", deja depasea puterea mea de intelegere!!

Biata copila, acum, cand privesc in urma, imi cer iertare si de la ea, dar si de la toti cei care s-au indragostit de mine vreodata .

Au trecut niste ani si am inceput sa obosesc sa ma las numai iubita. Am inceput sa ma intreb oare cum este cand iubesti tu. Cum este sa iti bata inima tare, cu emotie, doar pentru ca respira cineva langa tine. 

Si daca unii oameni adorm rugandu-se sa ii iubeasca si pe ei cineva, eu adormeam rugandu-ma sa imi deschida inima, sa inteleg si eu iubirea. Macar putin cate putin.

Incepeam nu demult un text cu propozitia - "fiecare drum are punctul lui de plecare."
Celor care am mers sau mergem inca pe drumul fricii, le spun sa arunce o privire peste umar si sa identifice punctul de plecare. Vor sti ca l-au identificat dupa durerea resimtita.

Am fost un copil disputat, cand la mama, cand la tata, cand la străini. Cum reuseam sa stau mai mult timp cu cineva, cum se intampla ceva si se schimba totul. Nu mai stiam exact cine e mama, cine e tata si ce vor de la mine....Asa ca am inceput sa ma protejez. Sa pun un gard de protectie mare intre mine si restul lumii. Il si vizualizam, la propriu. M-am simtit in siguranta multi ani asa. Mi-am pastrat numai pentru mine un teritoriu mare, in care sa ma simt ocrotita.

Nu ma simt pregatita inca 100% sa traiesc toata nebunia si vâltoarea unei iubiri în care sa ma implic fara rezerve. Stiu cel mai bine cat este de dificil sa renunti la zona de confort. 

Insa inteleg frica de a iubi. 

Frica de a te abandona. Frica de a te darui. Frica ca vei fi abandonat, iar si iar. Frica ca lucrurile nu vor ramane asa cum le stii sau cum le vrei. 
Neincrederea ca cineva te poate iubi cu adevarat, fara conditii si fara margini. Frica de ce va urma.


Poate urma un lung sir de frici...Fiecare si le poate nota pe ale sale.

Știu însă și cât de multe pierdem rămânând prizonierii fricii.


Datoria noastra aici este sa experimentam, sa ne oferim experiente noi tot timpul, sa invatam unul de la celalalt (nu degeaba se spune in biblie ca fierul fier ascute, iara omul pre om).

Cand intelegem ca iubindu-l pe celalalt, ne iubim tot pe noi insine, am progresat enorm.

Iubirea, sub toate formele ei, innobileaza, sfinteste, da sens, ne apropie de Dumnezeu. Schimba inimi si destine. Sfărâma lacăte și uși ruginite. Aduce lumină și hrănește sufletul.
Să nu ne mai fie frică să iubim. Să nu ne mai fie frică să ne arătăm sentimentele. 

Ce ni se poate intampla cel mai rău? Dacă vom avea destulă iubire, vom putea ierta si merge mai departe. Să avem încredere că a iubi este menirea noastră

Si să învățăm unii de la altii, cu iubire. 

Comentarii

Anonim a spus…
Iubirea totala pentru celalalt inseamna abandonarea sinelui, a ego-ului, si fricile care ne ajuta sa supravietuim ne impiedica sa renuntam la propria persoana si sa iubim ceea ce sta in spatele sinelui. Spunem ca iubim si totusi cerem dovezi de iubire si daca nu obtinem ceea ce ne dorim iubirea dispare. Oare cum arata iubirea adevarata?
Andreea a spus…
Arata asa cum o descriai la inceput: fara limite, fara conditii, fara frici limitative. La capitolul "fara conditii" am putea scrie sute de pagini.
Anonim a spus…
A trait cineva o astfel de iubire? Putem renunta la noi sa iubim astfel?
erasmul a spus…
SUCCES ! :)
Anonim a spus…
Pentru anonim...
Da anonimim, dar in timp te duce la depersonalizare, te transforma. Nu te intereseaza consecintele actiunilor tale, oricare ar fi ele sunt insignifiante in comparatie cu ceea ce simti. Orice sacrificiu este suportabil si neglijabil. Intre iubira totala si nebunie nu este decat un pas. Sunt convins ca multi au trait astfel de iubiri, intrebarea este cati au renuntat la o astfel de iubire. Cati si-au dat seama ca o astfel de relatie poate duce la autodistrugere, au renuntat si au ales sa poarte aceasta cruce toata viata? O astfel de iubire nu se vindeca niciodata si lasa rani adanci.
... dar m-a facut sa-mi dau seama ca respir, ca sunt viu, m-a facut sa iubesc viata.
:)
Anonim a spus…
ay ay ay , curaj ! a renunta la carapace , a prezenta lumii un cord deschis si a nu avea asteptari ,a fi in discretia inimii iubitoare.....asta da sarcina monumentala .
Anonim a spus…
nu e mai simplu,cum spuneai de destinatia finala,sa ne iubim doar pe noi insine? fara dureri de cap,lacrimi,sudoare si mai stiu eu ce implica sentimentul asta. ca e la propriu prea scump sa iubesti pe cineva.
Anonim a spus…
eu cred ca este o iluzie iubirea adevarata. facem ce vedem prin filme sau citim prin carti.
Anonim a spus…
andreea, ai scris prea frumos pentru comentariile "anonimilor" parerea mea. eu am trait o astfel de iubire. te consuma si te macina, te devoreaza .. hai sa comentam cei care cunosc durerea asta.....
gabi a spus…
@Andreea,ai scris frumos, te apreciez.
Toate starile psihologice complicate pot fi reduse la doua stari simple: starea de a fi acordat la iubire si starea de a fi in ghearele fricii. Sarcina noastra cea mai grea este sa gasim Fiinta plina de compasiune din interior - care ne iubeste si ne accepta, chiar si atunci cand ne cuprinde frica. Asta, pentru ca ceea ce face ca ego-ul sa traiasca o experienta, fara sa judece, este acordat la iubire. Atunci cand frica noastra este tratata cu blandete si compasiune, ea nu poate fi reprimata sau proiectata - astfel incat nu are putere sa ne raneasca pe noi insine, sau sa-i raneasca pe ceilalti.
@ Fricutza,
Chiar daca temerile tale sunt prostesti, trebuie totusi sa le recunosti.A spune "mi-e frica" atunci cand iti este frica, inseamna a fi in dezacord emotional. A sustine ca nu ti-e frica atunci cand esti ingrozit, inseamna a fi in dezacord emotional. Daca te imprietenesti cu frica ta, e posibil sa descoperi ca ea dispare de la sine. Daca nu, atunci trebuie sa continui sa o recunosti si sa fii ingaduitor cu tine insuti. Nu te poti forta sa nu iti fie frica. In general, aceasta strategie creeaza si mai multa frica.
Ai grija de tine :)

@Unor Anonimi :)
Poti da numai ceea ce crezi ca ai si poti primi numai ceea ce crezi ca meriti. Daca incerci sa dai ceva ce nu crezi ca ai, ceilalti vor simti ca darul tau nu este sincer si nu vor dori sa-l accepte. Daca incerci sa primesti ceva ce nu crezi ca meriti, vei incarca darul cu atat mai multe conditii, incat celorlalti le va fi imposibil sa ti-l dea.
Astfel de incercari esuate de a da si a primi pot fi epuizante din punct de vedere emotional.
Starea de gratie se produce atunci cand accepti. Lupta se produce atunci cand respingi, sau opui rezinstenta.
Gratia este naturala. Lupta este nenaturala. Gratia se obtine fara efort. Lupta necesita un mare efort. Lupta inseamna ca stai in drum. Gratia inseamna ca te dai la o parte.
Va urez tuturor sa primiti si sa daruiti iubire.
victor a spus…
Drumul fricii... frica de a te descoperi in altii, cu binele si raul pe care-l ai...
Vorbim de termeni puternici... iubirea Totala. Ce inseamna pt voi iubirea? A darui si a primi in acelasi timp, nu? Cand iti gasesti "focul" interior... si imparti energia cu cineva drag tie, care simte la fel... Asta e.. din pct meu de vedere, o adevarata iubire... Si.. nu totala. E pacat sa fii canalizat doar pe o persoana. Exista diferite feluri de iubire, nu-i asa? Sa nu uitam ca mai sunt si parintii, prieteni, persoane dragi, fata de care simti o afinitate de la primul contact... Oare pe acele persoane nu le iubim? Asa... un pic?:)
Ar fi atatea de scris... doar e un subiect etern :)
Va sugerez sa vedeti (daca n-ati apucat pana acu...) "A noua profetie" (profetia celestina). Veti afla de ce :)
Anonim a spus…
Nu vorbesti in termeni prea elogiosi despre sora ta...
Andreea a spus…
Din contra!!! Scriu cu admiratie despre ea, pentru ca axis mundi la ea a fost si este IUBIREA. Ceea ce este in interior este cu adevarat important, nu aparentele....Nu iubirea cu mintea, ci cea izvorata dintr-o inima netematoare, neezitanta este ceea ce pretuiesc.
Mai citeste o data articolul, nu pari sa fi inteles mare lucru..
Sora mea nu a citit inca postul acesta, dar stiu ca mi-ar spune, la fel ca in alte multe dati, ca sunt prea aspra cu mine.
cris a spus…
chiar esti prea aspra cu tine.daca eu am invatat sa fiu mai calma si sa gandesc putin lucrurile sa nu fiu prea impulsiva de la tine am invatat-o.si da,eu traiesc pt.si prin iubire.trebuie sa iubesc,indiferent ca e sot,sotie,mama,fiu.ti-o cere inima si creierul.TERMENI ELOGIOSI!imi pare rau domnule anonim dar nu ai inteles nimic din ce a scris sora-mea.imi pare rau.reciteste articolul si daca ai aceeasi parere cred ca ai o problema.poate cu oftamologul sau poate nu.....
cris a spus…
te iubesc mult.iubirea vine cand poti sa o primesti.si tu ai loc destul.inca ti-a mai ramas desi sunt o gramada de persoane acolo.pupici.
Meteor a spus…
"imi cer iertare si de la ea, dar si de la toti care s-au indragostit de mine vreodata" - apologies accepted! :)
Dar pt asta... poti dezvolta : "Acum, cand am reusit sa intredeschid usa si sa las iubirea sa curga si prin inima mea, am inteles cat de multe pierdem ramanand prizonierii fricii." ?
Cum te-ai schimbat tu?
Ce ai schimbat tu?
Acum ai "curaj" sa te "arunci" daca "cineva" sau "ceva" iti bate la usa?
sorin1304 a spus…
Libertatea de a alege intre ura si iubire, intre intuneric si lumina, intre adevar si minciuna, este in "liberul arbitru" pe care omul il are de la Tatal - Creatorul tuturor universurilor. Daca alegem iubirea neconditionata, numai atunci vom fi in contact direct cu Dumnezeu Tatal si vom putea fi acel canal de transmitere a iubirii divine de la Sursa catre toate particolele (celulele) din imensul corp al universului fizic care este insasi extensia perpetua a Creatorului. Iubirea deschide caile catre acea perfectiune autocreationista in care lumina naste lumina...
Andreea a spus…
Meteor, ma refer la schimbarile facute de-a lungul anilor. Fata de cea care aveam sanse sa devin, data fiind copilaria mea si decizia de a ma proteja constient....cred ca sunt deschisa si am iubire de dat si de primit. In continuare lucrez sa imi deschid inima si mai mult, este frumos. Meditatia compasiunii este un instrument excelent de ex care ma ajuta sa imi ating acest obiectiv.
elena_ingeras a spus…
Nu stiu de ce dar nu inteleg iubirea.Am avut o relatie de 2 ani si acum 6 luni la-m lasat pur si simplu fara prea multe intrebari sau raspunsuri,Nu am avut remuscari sau resentimente,fara sa curga o lacrima din ochi mei.Imi pare absurd ceea ce am facut nu ma inselat,nu ma deranjat nici eu nu am facut nimic ca sa se ajunga aici.Eram indragostita de el nu pot spune ca am stat cu el 2 ani ca si cum ar fi fost 2 luni am avut o poveste dee dragoste era totul perfect dar intrebarea mea e cum am putut sa am inima asa de ghiata fara sa raspund la intrebarea de ce?iubirea e puternica dar mai puternica a fost decizia mea simpla de a renunta la ce iubeam fara motiv.
Andreea a spus…
Stii ca uneori iubim si habar n-avem? credem ca trebuie sa simtim intr-un anume fel, ca trebuie sa fie asa cum vedem la televizor sau cum auzim de la altii..