"Cu cat bucuria de a trai creste, cu atat scade credinta ca trebuie sa ai din ce in ce mai mult, si apare o spiritualitate de natura universala bazata pe ideea ca toata creatia e un tot format prin legatura profunda cu alti oameni, cu alte specii, cu natura si cu intregul univers. Nu am nici o indoiala ca aceasta transformare este nu numai posibila, dar inerenta. Suntem condamnati sa ne intoarcem la Adevar. Intrebarea este daca se va intampla acest lucru inainte sa se strice ceva de nereparat in echilibrul vietii pe planeta. Multi oameni se afla in punctul in care realizeaza esecul filosofiei de viata pe care au urmat-o si incep sa caute alternativa spirituala care echivaleaza cu o intoarcere acasa, dupa o lunga ratacire. Am fost invatati ca trebuie sa facem mereu ceva ca sa fim fericiti, ca trebuie sa indeplinim ceva, sa vanam ceva, sa avem ceva, un obiect, o pozitie sociala, un partener anume, deci ca fericirea este mereu in viitor si in exterior. Aceasta conceptie ne plaseaza intr-un provizorat permanent. Este o strategie mereu perdanta pentru ca niciodata nu ne aduce ce dorim.
Singura solutie este intoarcerea catre interior si descoperirea satisfactiei existentiale in dimensiunea spirituala a existentei." (fragment din interviul cu Stanislav Grof. Mai multe aici )
Și aici.
De reflectat. Și nu numai. De făcut schimbări.
Mi-ar plăcea să vă aud opiniile..
Mi-ar plăcea să vă aud opiniile..
Comentarii
Multumesc din suflet pentru articol. E unul dintre putinele informatii cu adevarat pretioase, importante de care oamenii chiar au nevoie, chiar daca nu constientizeaza.
Asta m-a frapat-stirile noastre sunt despre orice - in general mizerii-decat despre lucrurile care conteaza.
Cat despre faptul ca nu creierul e depozitul memoriei…creierul este doar o mica parte din acel camp imens(dar este si creierul un mic depozit), insa odata cu trecerea timpului creierul va pierde din caracteristica lui de depozit a memoriei(asa cum sustinea si autorul) tocmai datorita faptului ca si creierul constientizeaza imensitatea campului a carui parte este si cu care se va confunda pana la urma prin integrare. Asa se explica si trecerea de la stocarea pe hartie la stocarea pe servere(adica ceva volatil, in acel camp-Constiinta), sau trecerea de la bani de hartie, scripturali, la banii din conturi, de pe carduri despre existenta carora stim, dar nu-i palpam in mod concret . Este plauzibila ideea lui Constantin Dumitru, caci inteligenta poate fi asemanata cu o retea de calculatoare, sau o retea de telefonie mobila, sau o retea de socializare etc., in care creierele sunt niste terminale(ca si telefoanele, calculatoarele) care au si ele o mica capacitate de stocare si care acceseaza informatiile(adica, ca si creierul, ele au o importanta mai mare in ce priveste accesarea, si mai putin de stocare), dar adevaratul depozit este un server urias, poate Constiinta din conceptia lui Stanislav Grof.
@Multumesc, am intrat aici, cautand sa vad cine este
C-tin Dumitru si mi-a placut mult, o sa citesc mai mult cand o sa am putin timp-http://spiritromania.wordpress.com/about/.