Repunerea sufletului în drepturi


"Cu cat bucuria de a trai creste, cu atat scade credinta ca trebuie sa ai din ce in ce mai mult, si apare o spiritualitate de natura universala bazata pe ideea ca toata creatia e un tot format prin legatura profunda cu alti oameni, cu alte specii, cu natura si cu intregul univers. Nu am nici o indoiala ca aceasta transformare este nu numai posibila, dar inerenta. Suntem condamnati sa ne intoarcem la Adevar. Intrebarea este daca se va intampla acest lucru inainte sa se strice ceva de nereparat in echilibrul vietii pe planeta. Multi oameni se afla in punctul in care realizeaza esecul filosofiei de viata pe care au urmat-o si incep sa caute alternativa spirituala care echivaleaza cu o intoarcere acasa, dupa o lunga ratacire. Am fost invatati ca trebuie sa facem mereu ceva ca sa fim fericiti, ca trebuie sa indeplinim ceva, sa vanam ceva, sa avem ceva, un obiect, o pozitie sociala, un partener anume, deci ca fericirea este mereu in viitor si in exterior. Aceasta conceptie ne plaseaza intr-un provizorat permanent. Este o strategie mereu perdanta pentru ca niciodata nu ne aduce ce dorim.

Singura solutie este intoarcerea catre interior si descoperirea satisfactiei existentiale in dimensiunea spirituala a existentei." (fragment din interviul cu Stanislav Grof. Mai multe aici )


Și aici.


De reflectat. Și nu numai. De făcut schimbări.
Mi-ar plăcea să vă aud opiniile..

Comentarii

Anonim a spus…
Ma identific complet in toate spusele celor doi savanti, mai ales in conceptia ca: *Noi nu suntem fiinte separate unele de altele, ci comunicam intre noi si cu intregul Univers pe niveluri infinit de complexe, pe care abia incepem sa le intelegem. Isi face loc incetul cu incetul ideea ca suntem in ultima instanta manifestari ale constiintei, care este esenta universului, principiul organizator aflat in spatele aparitiei formei materiale. Din aceasta perspectiva, urmatorul stadiu al constiintei ar putea fi acela al Constiintei "trezite", "iluminate", al Constiintei constiente.*(Ervin Laszlo)
Multumesc din suflet pentru articol. E unul dintre putinele informatii cu adevarat pretioase, importante de care oamenii chiar au nevoie, chiar daca nu constientizeaza.
Andreea a spus…
"In septembrie 2009, la Milano, in Italia, s-a desfasurat o conferinta internationala avand ca tema psihologia si spiritualitate."....a auzit cineva asa ceva la stiri?

Asta m-a frapat-stirile noastre sunt despre orice - in general mizerii-decat despre lucrurile care conteaza.
Anonim a spus…
Pai eu consider televizorul ca fiind un panou publicitar( asemenea celui stradal, dar ceva mai interactiv si mai sofisticat)in care se ruleaza in continuu reclame(chiar si programele, emisiunile in sine sunt niste reclame, nu doar pauzele publicitare). Asa ca *lucrurile care conteaza* de care aminteai tu trebuie privite sub doua aspecte: ce conteaza pentru consumatori si ce conteaza pentru companiile care vand(orice, cu orice pret). Deci, a fi instiintati la televizor despre astfel de conferinte ar fi destul de ciudat, din moment ce astfel de intalniri te fac sa reflectezi la aspecte pe care consumatorul nu ar trebuie sa le cunoasca(pentru ca s-ar opri astfel din singura indeletnicire profitabila pentru companii, si anume consumul de orice fel).
Andreea a spus…
Ai dreptate, am cam idealizat stirile...si asta pentru ca printre mizeriile insirate la ore fixe, au grija sa mai strecoare si cate ceva de interes general, hranind asa sperantele unora ca mine, idealisti..
Anonim a spus…
In legatura cu ideile celor doi savanti, cu interconectivitatea dintre oameni si interconectivitatea dintre oameni si Universul in totalitatea lui, eu consider ca versurile si clipul urmator descriu destul de fidel realitatea pe care o traim si pe care, probabil, o vom trai: http://www.youtube.com/watch?v=zHzMLGH1Rfs
Anonim a spus…
Referitor la revelatia de la 6 dimineata a lui Constantin Dumitru, eu consider ca ambele sensuri sunt perfect valabile. Adica materia naste spiritualitate,iar spiritualitatea naste materie. Explicatia: ca si in cazul revelatiei, sau al crearii unui lucru, sau si mai departe al procrearii unei fiinte, daca sunt indeplinite anumite conditii, ceva va prinde contur, ceva se va naste. Transformarea materiei in spiritualitate si a spiritualitatii in materie se explica si prin existenta starilor de agregare prin care pot trece substantele. Adica trecerea spiritualitatii in materie, si respectiv a materiei in spiritualitate este de fapt o alta stare de agregare a aceleiasi entitati, la urma urmei.
Cat despre faptul ca nu creierul e depozitul memoriei…creierul este doar o mica parte din acel camp imens(dar este si creierul un mic depozit), insa odata cu trecerea timpului creierul va pierde din caracteristica lui de depozit a memoriei(asa cum sustinea si autorul) tocmai datorita faptului ca si creierul constientizeaza imensitatea campului a carui parte este si cu care se va confunda pana la urma prin integrare. Asa se explica si trecerea de la stocarea pe hartie la stocarea pe servere(adica ceva volatil, in acel camp-Constiinta), sau trecerea de la bani de hartie, scripturali, la banii din conturi, de pe carduri despre existenta carora stim, dar nu-i palpam in mod concret . Este plauzibila ideea lui Constantin Dumitru, caci inteligenta poate fi asemanata cu o retea de calculatoare, sau o retea de telefonie mobila, sau o retea de socializare etc., in care creierele sunt niste terminale(ca si telefoanele, calculatoarele) care au si ele o mica capacitate de stocare si care acceseaza informatiile(adica, ca si creierul, ele au o importanta mai mare in ce priveste accesarea, si mai putin de stocare), dar adevaratul depozit este un server urias, poate Constiinta din conceptia lui Stanislav Grof.
Andreea a spus…
@Multumesc, mi-aplacut mult piesa.
@Multumesc, am intrat aici, cautand sa vad cine este
C-tin Dumitru si mi-a placut mult, o sa citesc mai mult cand o sa am putin timp-http://spiritromania.wordpress.com/about/.