Cum putem folosi perioada aceasta pentru un better self


MOTTO

"A suferi fără să fie nevoie nu este un act de eroism, ci unul masochist."  Victor Frankl


Inceputul izolarii m-a gasit cu cartea Anitei Moorjani în brațe, Am murit si m-am gasit pe mine insami
Mi-a facut placere lectura ei. 

Despre cat de minunata este trecerea dincolo au relatat si Jung, in cartea sa Amintiri, vise, reflectii si medicul din Nosso Lar si multi altii. 
Eu insami am avut doua experiente in care m-am indepartat atat de mult de viata de aici, incat, la revenire, am fost foarte trista sa fiu iarasi  in aceasta dimensiune grosiera. O sa va povestesc o data. 

Singurul lucru cu care am ramas din cartea Anitei este despre cat de importanta este iubirea de sine
Noi am fost educati sa nu ne iubim, sa fim duri si exigenti cu noi, sa ne comparam- mereu in defavoarea noastra - cu ceilalti, sa ne biciuim, sa asteptam, sa suferim in interior din cauza inadecvarii noastre. 
Am gasit aici un fragment din cartea ei in care vorbeste despre iubirea de sine. 

Cateva sfaturi bune, extrase din cartea ei:

⭐️Cea mai buna cale de a iesi din starea de frica este sa faci ceva ce iti aduce bucurie. Fa ceva care-ti schimba starea de spirit complet – fie ca vorbim de muzica, arta sau a petrece timp in natura. Mediteaza pentru ca in acea stare profunda de pace interioara poti intalni o noua realitate interioara.

⭐️Da-ti voie sa fii complet deschis. Fii constient de posibilitatile infinite care se afla in fata ta si accepta faptul ca orice se poate intampla.

⭐️Asculta-ti sufletul si fa ceea ce-ti place. Avem tendinta de a face ceea ce credem ca trebuie si nu ceea ce simtim sa facem. Uitam sa ne dedicam lucrurilor care ne bucura sufletul.

Miruna de la simplitao.ro m-a învățat că în medicina taoistă, plămânii sunt asociați cu emoții precum tristețea, depresia. E interesant de urmărit și verificat - cei care se îmbolnăvesc de pneumonie chiar ascund sau manifestă tristețe profundă și depresie. 


Există un sunet, sunetul s, care spus pe expir prelung poate echilibra plămânii, alungând tristețea. Și eu si copiii obisnuim să respiram adanc si pe expir spunem sunetul S, prelung ori de cate ori ne confruntam cu tuse ori tristete. Aceasta informatie am gasit-o si in cartea Saidei Desilets, Trezirea femeii senzuale. O recomand. 
"Sâsâiți" în calupuri de 5-10 minute si bucurati-va de efecte. 

Cum poate un sunet echilibra un organ intern? Un pic de fizică-sunetele influențează materia, mai ales pe cea bogată în….apă, precum corpul nostru. Cautati sunetele vindecatoare (Mantak Chia) pe net. 




Virusul atacă plămânii. 

Nu doar al oamenilor triști, ci ai tuturor, căci, la nivel colectiv, plămânii noștri reflectă tristețea existențială resimțită de noi toți. Când a apărut virusul, noi toți eram în impas. Alergam fără rost, zâmbeam rar, ne simteam copleșiti de cerintele  fara rost ale vietii cotidiene…..Putini mai vedeam luminita de la capatul tunelului. Cei mai multi ne anesteziam cu munca, cu excese de orice fel-binging, cu traiul pe pilot automat. Sa simtim bucurie ori recunostinta devenise din ce in ce mai greu. Iubire de sine? Misiune imposibila. Au aparut, ironic, chiar cursuri care sa ne invete ceea ce de fapt este menirea noastra-bucuria de a fi.

O lunga introducere :-) Ceea ce vreau sa fac acum, este sa va invit la self love. La stimulat si crescut iubirea de sine. Vindecandu-ne pe noi, dandu-ne voie sa ne iubim, sa ne acceptam, sa ne pretuim, sa ne valorizam, poate realizam mai mult de atat, caci orice imbunatatire adusa lumii interioare, conduce si la o imbunatatire a lumii exterioare. Vom trece cu siguranta la un alt nivel, noi toti, colectiv. Din perspectiva aceasta, putem incerca chiar sa privim virusul ca un efect al lipsei noastre de iubire de sine, de pretuire. Nu el este vinovat de suferinta noastra din aceste zile, ci chiar noi insine. 

Putem folosi aceste zile pentru a reflecta la ce inseamna pentru fiecare dintre noi dragostea de sine. 

You yourself, as much as anybody in the entire universe, deserve your love and affection” Buddha

Cum poate fi ea crescuta, fara vinovatie? 

Cum se simte? 

Cum se construieste, cum se stabilizeaza in noi sentimentul de iubire de sine? 

Ce înseamna să fii bun cu tine însăți? 

Ce înseamnă să îți spui Da? 



Ne sabotăm în atâtea feluri! Ne descurajam pe atâtea tonuri joase! Ne simtim mizerabil in pielea noastra de atat de multe ori! Ne judecam cu atata asprime. Nu ne oferim ce ne cere sufletul noastru-ba ca nu meritam, ba ca e prea nou pentru noi si sfarsim prin a ne lua aceleasi versiuni ale unui obiect cunoscut, familiar (la fel facem si in relatii, suntem uniti de durere, nu de iubire, in 95% din cazuri), ba ca e prea scump ori nu e de nasul nostru….etc etc etc. Fiecare, cu putina atentie la el insusi, poate identifica modul in care isi refuza iubirea de sine. 

Ce poti face chiar acum pentru tine? Si pentru lume implicit. Daca ai fi musafirul tau sau omul cel mai drag, ce ti-ai oferi ca sa simti iubirea si consideratia? 
Cum ai putea, cate un pic, cate un pic, sa te iubesti mai mult? Fara frica. Fara vinovatie. Fara rusine. Fara teama. 







Ah, si nu toate costa bani. Te poti autoimbratisa, cu dragoste si compasiune. Te poti mangaia cu bunatate. Poti simti placere. Poti vorbi corpului tau, celulelor tale. Poti face miscare, caci corpul are nevoie de ea. Poti gati ceva bun, comfort food. Poti sa alegi. Te poti rasfata. Poti asculta muzica care iti face bine sau citi o poezie. Poti visa cu ochii deschisi, poti calatori departe, caci spiritul este liber. Poti medita si vizualiza in fata ochilor tai pe orice fiinta cu care ai interactionat vreodata. Priveste-o cu dragoste, esti tot tu, cere iertare si transmite dragoste, intelegand ca la un nivel mai inalt, tot ceea ce ti s-a intamplat a fost spre binele sufletului tau. Roaga-te. Si lista e deschisa. Eu ma duc sa plantez muscate albe si rosii in jardiniere. Ratiunea a vrut sa imi zadarcineasca aceasta placere, mi-a poruncit sa tin de bani, sa nu cheltuiesc pe flori. Dar sufletul meu se bucura, tresare inveselit cand vede explozia de culori si de viu de pe terasa, asa ca am decis ca am nevoie de ele. Banii vin oricand, pentru ca nu ma las prinsa si inlantuita de frica. 

Comentarii

Anonim a spus…
Nu m-as fi gandit niciodată! Are sens. Wow, wow... Ce de treaba avem!
Andreea a spus…
La treaba deci :-) Cu iubire, inainte! :-)