Fericirea - moduri simple și eficiente de a o trăi

 





"Ţine minte, bucuria mea, omul cu o inimă recunoscătoare, nu va duce lipsă de nimic” (Stareţul Nicolae Gurianov)

Multi dintre noi credem ca drumul spre fericire este aleatoriu, întortocheat, greu de gasit. Ca te gaseste fericirea pe tine, nu tu pe ea. Si cand se va intampla, vei simti bucurie. Si vei avea pentru ce sa fii recunoscator. Nu zic ca nu se poate si asa. Doar ca e mai anevoios si apoi, cati nimeresc pe drumul acesta?

"La radacina bucuriei se afla gratitudinea. Nu bucuria ne face recunoscatori, ci recunostinta ne umple de bucurie." (David Steindl Rast)

 

Toti ne dorim sa fim fericiti, nu? 
Unul din atributele corelate direct cu fericirea este optimismul, spune cercetatoarea Sonia Liubomirsky. Si mai spune ca optimismul nu face parte din trasaturile noastre înnăscute, dar că se cultiva. Se deprinde, cum zicea apostolul Pavel.
Sonia Liubomirsky a făcut de-a lungul timpului studii si statistici asupra lucrurilor care îi fac fericiți pe diversi oameni. Concluzia a fost că fericirea e un fel de „pizza“, din care jumătate e informația genetică ce ne predispune la a fi fericiti sau nefericiti, apoi 10% este determinat de circumstante.
Restul de 40 de procente este reprezentat de ceea ce facem noi singuri pentru a fi mai fericiti. Si in interiorul acestor 40 de procente putem jongla fix cu lucrurile pe care le las insirate mai jos, mai ales cu exprimarea recunostintei pentru ceea ce avem. Cei care stiu sa o faca sunt, in medie, mai sanatosi, mai fericiti, au o probabilitate mai mica sa sufere de depresie si anxietate, de singuratate sau invidie.

Acestea fiind zise, iata, scriu o mica reteta si o las mai jos. A se folosi cu incredere, dupa caz.

1. Retrairea unui moment frumos. Mintea nu face deosebirea între imaginatie si realitate, asa ca retrairea unui moment fericit se va simți la fel ca trairea propriu zisa-se vor secreta aceiasi hormoni care ne fac sa ne simtim bine, iar cortizolul, hormonul stresului, va scădea. Acest lucru permite creierului nostru sa faca conexiuni mai rapide si sa gaseasca solutii mai eficiente la problemele cu care ne confruntam. 


2. Inspirata de cartea O mie de daruri, Ann Voskamp- recomand savurarea deplina, prezenta, constienta a tuturor lucrurilor mici si incantatoare de care suntem înconjurăti. Pentru asta, e nevoie de a încetini alergatura si tensiunea interioară, de a respira adanc, lent, de a fi in aici si acum. Mirosul cafelei, gustul si culoarea sucului de grepfruit, lumina din camera, perfectiunea unui fruct copt, gustul pranzului, atingerea unei mângâieri etc. Milioane de experiente senzoriale, peste care trecem cu usurinta, cu mintea in alta parte, ratându-le farmecul si potentialul de a ne face fericiti. 

Mi-a ramas in minte ce spuneau oamenii dupa lockdown-cat de intens era verdele parcurilor, cum parca si aerul vibra si era mai stralucitor, linistea era diferita, totul. Am pierdut repede privirea cu care vedeam toate astea, pentru ca am agitatia ne-a prins iarasi in mrejele ei….


3. Crearea si mentinerea în fata ochilor a unei viziuni pozitive, fericite. 

Mie imi place mult sa ma gandesc la cea mai buna varianta a mea- imi imaginez cum arata, cum se misca, cum este perceputa, unde locuiește, ce fel de relatii are etc. Ii zambesc acestei viziuni, ma las impregnata si infuzata de aceasta varianta a mea, cea mai buna pe care mi-o pot imagina si anii care au trecut mi-au aratat ca e un exercitiu practic, nu doar imaginativ-pur si simplu mă indrept din plin spre cea imaginata si visata! 


4. Crearea unor ocazii de a fi bucuros

Ca ne uitam la ceva amuzant-un banc, o sceneta, un comentariu haios, o interacțiune cu cineva caruia ii suntem si de folos in vreun fel, ajutam cu ce putem, vizionarea unei comedii, zambetul generat constient, cu intentia de a schimba starea, o plimbare pe strazi pe care nu am mai fost si potrivirea in noi a starii de turist in propriul oras, comandarea a ceva de mancare nou, specific unei culturi cu care nu ne-am mai intersectat, incercarea unui parfum nou sau pur si simplu inlocuirea unui produs drag indelung folosit cu o marca noua, pregatirea unei surprize placute pentru cineva din apropierea noastra, bucuria anticiparii bucuriei acelei persoane-toate astea si multe altele ajuta. 

Ne cream singuri oportunitati de a fi amuzati, amuzanti si bucurosi, nu doar vietuim intr-o eterna asteptare a ceva care sa se intample si sa ne binedispuna...


Sa facem aceste lucruri zi de zi si sa ne bucurăm de magie si de minunile pe care le vom genera! 


Acest articol are doua etichete-fericire si happyness -daca dai click pe ele, te vor conduce la alte articole de pe blog cu subiect asemanator. 

Comentarii