Acasă în propriul corp


Puțini oameni se simt bine 100% în propriul corp, adică profund înrădăcinați, bine centrați, în acceptare totală și apreciere. Nu ne simțim unele zone din corp, sunt, în urma traumelor de tot felul, amorțite și înghețate. Disocierea și depersonalizarea (a nu simți nimic) nu sunt simple concepte psihologice, ci realități din lumea noastră… 
Nu știm să comunicăm cu corpul nostru, ignorăm semnalele lui cu încăpățânare ignorantă, fie că este vorba despre o masă de care corpul nu are nevoie, fie despre avertismente mai subtile. Nu avem încredere în el, deși mai auzim pe ici colo despre cât de inteligent este creat. Nu învățăm în școală ori acasă mare lucru despre el-cum funcționează, cum este alcătuit, ce abilități extraordinare are. 

"Oamenii călătoresc pentru a se minuna la vederea culmilor muntoase, a valurilor uriașe ale mărilor, a lungimii fluviilor, a imensitatii oceanelor, a mișcărilor circulare a astrelor, însă trec nepăsători pe lângă ei înșiși, uitând să se minuneze de propria lor ființă." (Sf. Augustin)

Ce știm despre el? 
Cum îl folosim? 
Ce obtinem folosindu-l? 
Se poate mai mult? 
Poate funcționa mai bine? Cum?


În ultimii doi ani am fost preocupată să experimentez schimbarea stării de spirit prin schimbarea posturii corporale. Este extraordinar de ușor si de eficient. 

Acum mă străduiesc să inițiez comunicarea constantă cu corpul meu ori mai bine zis cu inteligența la care el este conectat. 

"Noi existam, iubim, muncim si ne indeplinim nevoile noastre in continua schimbare prin intermediul corpului fizic si a interactiunilor cu mediul. Experienta corpului nostru este experienta sinelui nostru, la fel cum gandirea, imaginatia si ideile fac parte din sinele nostru.

Cu cat ne separam identitatea de experienta corporala, cu atat lucrurile par "sa ni se intample". Ne simtim lipsiti de control, disociati, fragmentati. Pierdem contactul cu baza principala a experientei umane-realitatea noastra corporala. " (James I. Kepner)

De la ascultarea semnalelor subtile pe care le am în corp în fața unor decizii sau alegeri, până la întrebarea corpului, așa cum întrebi un prieten, de ce are nevoie. Nu înțeleg totul, nu îi respect vocea mereu, încă studiez, citesc și experimentez. 
Visul meu-eliberarea corpului de efectele diverselor traume trăite-o agresiune fizică, frici care mi-au dat dureri de stomac si mușchi tensionați, sarcini și nașteri, anestezii dureroase - numai menționarea lor și stomacul mi se crispează, abuzuri alimentare, pierderea unui copil intr-un parc, un accident al soțului meu etc. Toate acestea sunt stocate în corpul nostru fizic…Tensiuni pe care corpul le-a absorbit, modificandu-se in consecinta. 
Primul pas in tratarea traumelor de tot felul este probabil chiar constientizarea lor, numirea, recunoasterea simptomelor si a efectelor. 

"Trupul vorbeste mai multe limbi. Vorbeste prin culoarea, prin temperatura sa, prin ardoarea recunostintei, prin stralucirea iubirii, prin cenusiul durerii, prin caldura entuziasmului sau raceala neincrederii. Vorbeste prin dansul sau usor, leganandu-se ori tremurand, prin freamatul inimii, prin descurajarile sale, prin golul din stomac, prin renasterea sperantei. Corpul isi aminteste, oasele si articulatiile isi amintesc, chiar si degetul mic isi aminteste. Amintirile-imagini si sentimente-sunt intiparite adanc in insesi celule noastre. Ca dintr-un burete imbibat cu apa, oriunde este apasata carnea sau doar atinsa usor, tasneste o amintire.
Sa limitezi frumusetea si valoarea trupului la ceva inferior acestei splendori, inseamna sa obligi trupul sa traiasca fara spiritul sau de drept, fara forma sa legitima, fara dreptul sau la fericire. " (dr. Clarisa Pinkola Estes in cartea sa Femei care alearga cu lupii)

E mult de povestit. Te invit să citești și aici ori aici. Daca vrei să te simți acasă în corpul tău, află că drumul nu este scurt. Dacă nu știi de unde să începi, îți recomand cursul meu online, structurat în module săptămânale. Este puternic, este bun, este ușor și plăcut de parcurs, este un punct de plecare. De la el și bibliografia aferentă, poți începe să te întorci către tine. 
De ce ai face asta? Pentru că poți trăi mai centrat, mai echilibrat, având susținerea unui corp a cărui comunicare o înțelegem. Pentru că a fi acasă în propriul corp înseamnă putere și liniște. 

Cursul este aici la preț redus.




Comentarii