Nesomnul si respiratia superficiala ingrasa



Suntem obisnuiti sa credem ca slabirea este o simpla problema de matematica-numaram caloriile consumate si facem sport sa ardem cat mai multe. Nu e chiar asa simplu. Si oricum, nu este drept-Tim Ferris, in cartea sa Corpul, spune: 
Ai mâncat jumătate de biscuit Oreo? Nicio problemă. Dacă ești bărbat şi ai 100 de kilograme, trebuie doar să urci 27 de etaje pentru a le arde.Fir-ar să fie, nu? E suficient ca să-l facă să plângă chiar şi pe un tăietor de lemne.
O inghetata, cativa biscuiti si matematica noastra este data peste cap-cat sport este necesar sa ardem toate caloriile? Pentru unii insa functioneaza povestea asta-trupuri tinere, probabil, asa ca nu am sa insist.

Atrag atentia asupra unor cauze de ingrasare mai putin cunoscute, cum ar fi:


🐝somnul insuficient

Da, nesomnul ingrasa. De ce? Sunt cateva explicatii, printre care incetinirea metabolismului, tentatia de a manca mai mult (oboseala creste pofta de carbohidrati), cresterea hormonilor ce stimuleaza apetitul, reglajul natural nemaiputand fi efectuat. 
Toate astea, pe langa alterarea starii de spirit-iritabilitate, sensibilitate excesiva, ten fara luminozitate etc. 

Se pot face foarte multe pentru imbunatatirea calitatii somnului. In primul rand miscare mai multa. Stiu ca multi dintre voi spun ca nu au cand, ca vin seara tarziu de la job si ca abia asteapta sa se relaxeze acasa la un film. Si ajung sa vada film dupa film, cu rontaieli alaturi ori un pahar de vin (vinul contine o substanta care da insomnie unui procent insemnat de femei). Nu imi amintesc numele substantei cu pricina (eu sunt dintre cei care devin insomniaci daca consum alcool seara), dar stiu ca am gasit informatia in cartea Avivei Romm, Tiroida si glandele suprarenale. Recomand aceasta carte cu putere, ar trebui citita de fiecare femeie. 

Mersul alert sau munca fizica, muzica linistitoare, o camera aerisita, asternuturi de calitate (merita investitia), un ritual de seara care ne pregateste psihic si fizic pentru somn, tehnici de respiratie si destresare, o cina usoara luata cel mai tarziu la 19…sunt multe lucruri pe care le putem face pentru un somn mai bun. Apropo de proteste, am in minte postarea cuiva care iesise asta iarna in Piata Victoriei si spunea ca de cand iese la proteste in ger, doarme mai bine ca niciodata. Statul in ger, miscarea continua ca sa nu inghete-toate astea au sters insomnia din calendarul ei :-) Un beneficiu neasteptat, nu? 

Imi amintesc de vremea cand Vladi, baietelul meu de 10 ani, era mic, bebelus. Uneori, la finalul zilei, cand venea sotul meu, ma gasea obosita tare, cu o stare aproape de plans. Ii lasam acasa pe amandoi, imi puneam un sal pe umeri si incaltari sport si porneam sa dau ture de cartier. Nu alergam, nu imi place sa alerg, dar mergeam cu pasi vioi, infrangandu-mi inertia si dorinta de a ma intoarce si a zace pe canapea. Imi linistea mintea, ii oferea corpului libertatea de miscare dupa care tanjea si ma pregatea pentru un somn odihnitor. Un tur de Drumul Taberei si eram ca noua. 

💃🏻Se mai intampla ceva in timpul somnului-respiram fara bariere, adanc si ritmic si asa ajungem la o alta cauza pentru care nu slabim, desi ne numaram caloriile si ne masuram cu scrupulozitate portiile: respiratia.

Am dedicat respiratiei un intreg modul in cursul online Trupul meu, puterea mea. 

Legatura dintre respiratia adanca, corecta si slabire/ingrasare am intalnit-o bine reliefata in cartea Yoga si sanatatea, de Elisabeth Haich si Selvarajan Yesudian, carte pe care, evident, o recomand, chit ca practicati ori nu yoga. 

Pana atunci, respirati adanc, nu va abtineti. Va veti imbunatati considerabil starea de spirit si sanatatea. 

Citeste si aici.


👉🏻Cum stai cu vitamina D? 
Potrivit studiilor recente, oamenii care au un nivel scazut de vitamina D in organism au sanse mai mari de a se ingrasa. Desi fluctuatiile nivelului de vitamina D pot fi tolerate de organism, nivelul scazut al acestei vitamine duce la diferite probleme de sanatate, inclusiv ingrasarea, aminteste Buzzle.
De asemenea, studiul a aratat ca persoanele care sufera de deficit de vitamina D intampina probleme atunci cand doresc sa slabeasca. Astfel, incapacitatea lor de a slabi, in ciuda urmarii unei diete sanatoase si a exercitiilor, este din cauza nivelului anormal de scazut de vitamina D.

👉🏻Dar cu estrogenul cum stai? Excesul de estrogen duce la ingrasare, chiar daca mancam ca vrabiile. Am mai scris despre asta, poti citi aici

Multe informatii gasesti pe paginile Mihaelei Brailescu sau Emese Magdas, dar si in cartile Sarei Gottfried ori Aviva Romm.

Daca nu slabesti desi mergi la sala, esti activa, mananci sanatos si echilibrat, atunci este cazul sa iei in calcul si celelalte aspecte: somnul, respiratia, hormonii, hidratarea, nivelul de vitamina D. Si acestea nu sunt toate, dar sa incepem de undeva, nu? 


Comentarii